Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι ή να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;- Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

Τσίπρας: Να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι ή  να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;- Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά
Το θέμα του νέου σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εργασία των νέων
Tο νεό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά και τις προτάσεις του κόμματος, με αιχμή την αύξηση του κατώτατου μισθμού στα 800 ευρώ, το ξεπάγωμα των τριετιών και την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας Χατζηδάκη, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.
Το θέμα του νέου σποτ είναι η εργασία των νέων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας, σημειώνει στην ανάρτησή του «να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι; Ή να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;», παραθέτοντας το σχετικό θεματικό βίντεο με τίτλο «πώς να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι».
ts_1.JPG

Στη διάρκεια αυτού επαναλαμβάνονται οι βασικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά που είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, «αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η θέσπιση μηχανισμού ετησιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, επομένως για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ». Επίσης, η «κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, η επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το 8ωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, η επανίδρυση του ΣΕΠΕ. Και η σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών».
Με αφορμή το νέο σποτ, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι βασική προγραμματική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αποτελεί η ανάγκη της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων, την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την αποτροπή νέου κύματος brain drain, κάτι που έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα σε παρεμβάσεις του ο κ. Τσίπρας.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως σύμφωνα με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, οι τρόποι για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι: η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους και καλές αμοιβές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στους νέους και τις νέες «με συγκεκριμένες, δίκαιες και κοστολογημένες προτάσεις - μέτρα», ενώ «για την αντιστροφή αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, απαιτείται πολιτική αλλαγή για την αποκατάσταση του αισθήματος της δικαιοσύνης παντού, σε όλους τους τομείς που θα δίνουν προοπτική και περιεχόμενο στη ζωή των νέων ανθρώπων».
Ακόμη, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ειδικότερα ότι «οι 'πολλές και καλές δουλειές' που υποσχέθηκε στους νέους και τις νέες της Ελλάδας ο Κ. Μητσοτάκης το 2019 τελικά αφορούσαν μόνο τον στρατό των γαλάζιων μετακλητών, των γαλάζιων golden boys και τις στρατιές των 'Πάτσηδων' του μητρώου στελεχών της ΝΔ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από το ανεξέλεγκτο πάρτι των απευθείας αναθέσεων και πλουτίζουν εις βάρος του ιδρώτα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Σχολιάζουν ότι «κάθε μέρα αποκαλύπτονται νέα πρόσωπα και προκαλούν ίλιγγο τα δισεκατομμύρια που έχουν καταλήξει με παράνομους τρόπους σε γαλάζιες τσέπες, την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μισό μήνα».
Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις "γαλάζιων" παιδιών, διορίζοντας κάθε δύο μέρες τρεις μετακλητούς, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Και μάλιστα με αυξημένο μισθό κατά 70% σε σχέση με το 2019 και βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου, ενώ το 2019 για το 90% των υπαλλήλων χρειαζόταν πτυχίο Πανεπιστημίου». Μιλούν για «καθεστώς αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης πόρων που επιτείνουν το αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στις νεότερες ηλικίες με βασική επίπτωση πολλοί από αυτούς να αναζητούν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας», ενώ επισημαίνουν πως η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας, που στις διάφορες εκδοχές με τις οποίες εκδηλώνεται (ανασφάλεια για τη θέση εργασίας, μειωμένη απασχόληση, άτυπη απασχόληση, χαμηλοί μισθοί και μισθολογικό χάσμα) πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους και εργαζόμενες. Προσθέτουν ότι αυτή η συνθήκη «γίνεται ασφυκτική μετά και την ευρείας κλίμακας απορρύθμιση των εργασιακών με τους νόμους Μητσοτάκη - Χατζηδάκη».
Τέλος, σημειώνουν ότι η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ευρωζώνη και πως «σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,3% το Νοέμβριο του 2022 από 27,9% τον Οκτώβριο, ενώ εξαιτίας του διευρυμένου καθεστώτος της επισφαλούς απασχόλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που οι νόμοι Χατζηδάκη διευκόλυναν, ένα υψηλό ποσοστό των νέων εργαζόμενων αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος 'ΕΡΓΑΝΗ'», αλλά και πως «καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εργαζόμενων φτωχών στη χώρα μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης