Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι δύο παράμετροι που θα συνδυάζει

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι δύο παράμετροι που θα συνδυάζει
Στο τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση, αλλά και τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Για σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι «τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς».
«Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως εξήγησε, η αύξηση θα συνδυάζει «αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε, την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Χατζηδάκης εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ, γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει».
Συμπλήρωσε ότι «μακάρι οι μισθοί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, γιατί, αν μία επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει».

Τέλος Ιανουαρίου οι συντάξεις με την αύξηση

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση, αλλά και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου.
Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις είπε «για παράδειγμα αν η αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 70 ευρώ το μήνα, στο τέλος Ιανουαρίου θα πάρει 140 ευρώ, που αντιστοιχούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου».
Υπενθύμισε δε, πως προηγήθηκε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα των 250 ευρώ και η τέταρτη δόση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τον νόμο Βρούτση.

Για ανεργία

Κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της ανεργίας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5 %. Σήμερα, είναι στο 11,4 % και, τον Νοέμβριο, είχαμε πάλι πτώση, παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι, λόγω εποχικότητας της αγοράς εργασίας, θα είχαμε άνοδο».
Εξήγησε πως η Η μείωση κατά 6,1 μονάδες δεν έγινε αυτόματα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι το πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί όχι μόνο πριν, αλλά και μετά τις εκλογές.
«Για παράδειγμα, αν η χώρα μπει σε αστάθεια ή αν εκλεγεί μία κυβέρνηση που δεν είναι φιλοεπενδυτική, μην περιμένετε να ανοίξουν καινούργιες δουλειές. Αν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θα συζητάμε για τις τριετίες, αλλά για το πώς θα αποφύγουμε κινδύνους για τη χώρα και τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης