Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με επικοινωνιακά κόλπα δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια – Μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι

Με επικοινωνιακά κόλπα δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια – Μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι
Φθορά για την κυβέρνηση φέρνει η ακρίβεια, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα…
Σχετικά Άρθρα
Tην ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει ως πρώτο μέλημά του να βγάλει βουλευτή τον φίλο του Πρωθυπουργού, Νίκο Παπαθανάση, στην αγορά γίνονται απίστευτα πράγματα.
Είναι αλήθεια ότι στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τη μείωση του πληθωρισμού στο 7,6%, ο οποίος είναι περίπου δύο μονάδες λιγότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αποτελεί μία μαγική εικόνα διότι η μείωση του γενικού πληθωρισμού είναι αιτία της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμολογίων που έρχονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και του πετρελαίου.

Στην αγορά τα βασικά προιόντα αυξάνονται κατά 13% περίπου

Παρόλα αυτά, όμως, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν πέσει.
Αντιθέτως, κάποιοι επιχειρηματίες ανεβάζουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα προκειμένου να βγάλουν τη χασούρα των προηγούμενων μηνών.
Εάν δείτε στην κατηγορία εναρμονισμένος πληθωρισμός για τρόφιμα-ποτά-καπνός το ποσοστό για τον Δεκέμβριο είναι το 12,9%.
Άρα μπορεί να έπεσε ο γενικός πληθωρισμός αλλά οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν ακόμα και την ίδια ώρα πολλά από αυτά τα προϊόντα είτε δεν μπαίνουν καν στο καλάθι του νοικοκυριού είτε όταν βγαίνουν παίρνουν τρελή αύξηση.
Συνεπώς, παρά τις μειώσεις/επιδοτήσεις στην ενέργεια, η πληγή στο οικογενειακό εισόδημα παραμένει και αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που αναλύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, δημιουργεί μία πρόσθετη εικόνα φθοράς για την κυβερνητική παράταξη που προσπαθεί με άλλα επικοινωνιακά τρικ να επανέλθει.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση

Το χειρότερο για το Μαξίμου είναι ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά της», δηλαδή τώρα θα αρχίσει να κάνει κρύο και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση καθώς μέχρι τώρα υπήρχε ένας ήπιος καιρός.
Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη Νέα Δημοκρατία και το κυβερνητικό επιτελείο που έχει να ξεπεράσει ένα βασικό μέτωπο, με το οποίο πίστεψε ότι είχε τελειώσει.
Την ίδια ώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Μάιο του 2023 αλλά στην κυβέρνηση θα αρχίσουν από τώρα την διαβούλευση καλλιεργώντας, παράλληλα, ένα κλίμα ότι θα έχουμε κατώτατο στα 800 ευρώ.
Στο νούμερο, κολλάνε πολύ τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι εμπορικοί σύλλογοι θεωρώντας ότι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτή την αύξηση.

Συμφέρουν οι πιο θερμοί μήνες για αναμέτρηση

Το γεγονός ότι δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα με την ακρίβεια, αφενός θα στοιχίσει στη κυβέρνηση, αφετέρου θα καταδείξει την ανάγκη να πάει ακόμα πιο πίσω η εκλογική αναμέτρηση. «Αφού δεν γίνεται τον Μάρτιο, θα πρέπει να πάει πολύ αργότερα.
Αυτή είναι και η συμβουλή μου στον Πρωθυπουργό», θα πει στο ΒΝ κορυφαίος υπουργός.
Τέλος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η πασχαλινή περίοδος για τον έλληνα πολίτη.
Φανταστείτε να δίνονται οι διερευνητικές εντολές την Μεγάλη Εβδομάδα θα πει ο ίδιος υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια και το εισόδημα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει με επικοινωνιακά τεχνάσματα ότι δεν υπάρχει μέτωπο με την ακρίβεια…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης