Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Θα καταλήξουμε σε αποφάσεις για σημαντική και δίκαια αύξηση του κατώτατου μισθού

Χατζηδάκης: Θα καταλήξουμε σε αποφάσεις για σημαντική και δίκαια αύξηση του κατώτατου μισθού
«Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους», σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.
«Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ, ενώ στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «αν το παραγνωρίσουμε αυτό, θα πάμε να κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και τελικά θα κάνουμε ζημιά, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές».

Η εντιμότητα δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους και κανόνες

Σχετικά με το πόσο φθείρεται η κυβέρνηση από υποθέσεις όπως του κ. Πάτση και του κ. Χειμάρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως χωρίς αμφιβολία σε τέτοιου είδους θέματα όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός αμέσως έχει κινηθεί στις δύο περιπτώσεις.
Όπως είπε, «σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις και πράγματι, η κοινή γνώμη είναι απολύτως δικαιολογημένα, ιδιαίτερα ευαίσθητη. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί από αυτές τις περιπτώσεις να βγαίνουν συμπεράσματα για μια ολόκληρη παράταξη και επίσης από την άλλη πλευρά, ότι κριτική κάνουν εκείνοι που αυτή την ώρα που μιλάμε έχουν δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο και μια σειρά από άλλες υποθέσεις, για τις οποίες έχει γίνει δημόσια συζήτηση και υπήρξε η καταδίκη του στις εκλογές»
Για το εάν θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα φίλτρα και οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων βουλευτών, ο υπουργός απάντησε θετικά , σημειώνοντας ωστόσο πως όποια φίλτρα και αν υπάρχουν η εντιμότητα δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους και κανόνες.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι και κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα, μια και μιλάμε για πολιτική, κάθε πολιτευόμενος, πώς το αντιλαμβάνεται και πώς συμπεριφέρεται».

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο να είναι πολύ συγκεκριμένο και να επίκεινται σχετικές εξελίξεις.
Δήλωσε πως τον εντυπωσίασε ότι «μετά τη σχετική φημολογία που υπήρξε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης και η οποία φημολογία νομίζω θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ένα θετικό πρόσημο στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα γιατί για πρώτη φορά φαίνεται τουλάχιστον σε δημοσιεύματα του Τύπου να ραγίζει το τείχος της άρνησης στη Βρετανία, εδώ η αντιπολίτευση βγήκε μικρόψυχα, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα ορισμένοι τουλάχιστον εκεί στην αντιπολίτευση, σαν να φοβούνται σχεδόν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτό συνέπιπτε σε προεκλογική περίοδο».
«Αυτά κάνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να ανακάμψει. Διότι προτάσσει μια μικροκομματική αντίληψη παντού», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης