Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βασικό σενάριο εκλογές στην Ελλάδα 9 Απριλίου, εναλλακτικό στις 21 Μαΐου 2023 – Οι περιοδείες και τα ψηφοδέλτια που αργούν

Βασικό σενάριο εκλογές στην Ελλάδα 9 Απριλίου, εναλλακτικό στις 21 Μαΐου 2023 – Οι περιοδείες και τα ψηφοδέλτια που αργούν
Ευνοεί η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου την μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων
Mε βασικό σενάριο την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2023 προχωράει το Μέγαρο Μαξίμου και με εναλλακτικό σενάριο, εάν και εφόσον δεν καταστεί εφικτό το πρώτο, στις 21 Μαΐου.
Οι συσκέψεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από σήμερα Τετάρτη 4/1 θα καταδείξουν ποιο από τα δύο σενάρια θα ισχύσει.

Ευνοεί η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου την μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων


Αυτό που θέλει να πετύχει ο Πρωθυπουργός είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην πρώτη κάλπη καθώς αυτή είναι που θα δείξει τη δυναμική του πρώτου κόμματος.
Η ΝΔ θέλει να πετύχει μία καθαρή νίκη με διαφορά από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό γύρω στο 34%, που θα δώσει μετά έναν άλλο αέρα.
Η στρατηγική της πρώτης Κυριακής θα πρέπει να συνδυαστεί με την ευκολότερη μετακίνηση των ψηφοφόρων.
Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από αυτές τις μέρες που βοηθάει καθώς πολλοί παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους για να περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, άρα στο τόπο που ψηφίζουν.

Οι παράγοντες που θα δείξουν εκλογές τον Μάιο…


Από την άλλη, για να προκύψει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση τέλη Μαΐου θα πρέπει να συντρέχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι.
Για παράδειγμα, οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει πρώτα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα φοβούμενος μήπως η Άγκυρα και ο Erdogan εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας μέσω υπηρεσιακής κυβέρνησης και δημιουργήσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο.
Για παράδειγμα, να έχουμε περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοιού – τα οποία φαίνονται να συζητούνται έντονα στην Ευρώπη.
Όπως, επίσης, είναι η αίσθηση ότι χειμώνα ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε άρα τις άσχημες κακοκαιρίες θα τις συναντήσουμε μπροστά μας ακόμα και τους μήνες της άνοιξης. Αν έχουμε, μάλιστα, το μίγμα των δυο παραπάνω συνθηκών τότε θα προτιμηθεί μία εκλογική αναμέτρηση πολύ κοντά στο καλοκαίρι.

Αργούν ακόμα τα ψηφοδέλτια…


Οι πρώτες εκτιμήσεις, παράλληλα, δείχνουν ότι το κομματικό επιτελείο μαζί με το Μαξίμου δεν είναι κοντά σε ανακοινώσεις.
Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι λίστες των υποψηφίων…
Όπως, μάθαμε, αυτό μπορεί να αργήσει καθώς υπάρχουν πολλά ονόματα και κανείς στη ΝΔ δεν θέλει να τη πατήσει όπως με την υπόθεση Πάτση.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει συναντηση Μαρινάκη-Νέζη μαζί με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να γίνει ένα πρώτο φιλτράρισμα. Πάντως, η καθυστέρηση σε αυτό το πεδίο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα έχουν πολύ μικρό χρόνο για να πολιτευτούν, κάτι που δίνει αβαντάζ στους ήδη βουλευτές…

Περιοδείες σε Κομοτηνή, Εύβοια και 30 νομοσχέδια

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και πάλι οι περιοδείες του Πρωθυπουργού.
Όπως μάθαμε, ο Πρωθυπουργός θέλει να ανέβει βόρεια και ετοιμάζεται μία περιοδεία για το νομό Κομοτηνής ενώ ο γενικός γραμματέας Π.Μαρινάκης θα ταξιδέψει την άλλη εβδομάδα στην Εύβοια.
Στόχος, παραμένει να υπάρξει μία περιοδεία σε κάθε νομό με επαφές με αυτοδιοικητικούς ακόμα και αν ανήκουν σε άλλο κόμμα…
Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να σπεύσουν με τις νομοθετικές υποχρεώσεις τους μιας και όπως σχεδιάζεται θα κατατεθούν μέχρι το τέλος της θητείας τουλάχιστον 30 νομοσχέδια.

Επικοινωνιακό το όφελος από την επενδυτική βαθμίδα

Στην κυβέρνηση, παράλληλα, θέλουν να διαβλέψουν εάν μπορεί να προκύψει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τετράμηνο του 2023.
Εαν προκύψει κάτι τέτοιο, τότε το επικοινωνιακό, κυρίως, όφελος θα είναι σημαντικό για να αναδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το δρόμο για την κανονικότητα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική αστάθεια μεταξύ την πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Πάντως, όποια ερμηνεία και να επιλέξει κάποιος, ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θέλει να βοηθήσει την σημερινή κυβέρνηση θεωρώντας της ως καταλύτη σταθερότητας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης