Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελλείψεις στα φάρμακα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποιείται την ευθύνη - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ελλείψεις στα φάρμακα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποιείται την ευθύνη - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Παραίτηση Πλεύρη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Σχετικά Άρθρα

Τις ευθύνες για τις ελλείψεις φαρμάκων αποποιείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη.
Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στις ελλείψεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις φαρμακαποθήκες, ακόμη και στους γιατρούς αλλά και στους ...γονείς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δέκα μέτρα για να καταπολεμήσει τις ελλείψεις στα φάρμακα, ωστόσο η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρ ομαδόν, κάνοντας λόγο για αστείες δικαιολογίες.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Να παραιτηθεί ο Πλεύρης εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά φαρμάκου

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στην αgορά φαρμάκου ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ζητά από τον υπουργό να σταματήσει να εκτοξεύει «λάσπη».
«Όσο η ζοφερή πραγματικότητα των ελλείψεων στα φάρμακα εκθέτει την κυβέρνηση και κυρίως τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Πλεύρης αποθρασύνεται: Φταίνε οι πάντες εκτός από τον ίδιο.
Φταίει η παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι γονείς, φταίει πάνω απ‘ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία!
Αρκετά με τη γελοιότητα και τη χυδαιότητα.
Γιατί είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι η ΝΔ και κ. Πλεύρης είναι απηνείς διώκτες των πολυεθνικών φαρμάκου.
Και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική χυδαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που για 1η φορά άνοιξε μέτωπο με τη διαφθορά στην Υγεία και στο Φάρμακο και «θωράκισε» θεσμικά τη φαρμακευτική πολιτική (Αξιολόγηση – Διαπραγμάτευση νέων φαρμάκων, νέο διαφανές πλαίσιο τιμολόγησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενίσχυση του ΕΟΦ-ΙΦΕΤ), υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών!
Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί.
Ας σταματήσει όμως να εκτοξεύει «λάσπη» γιατί, 1. δεν πείθει κανένα 2. εκτίθεται, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών και 3. δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας» επισημαίνει ο κ.Ξανθός.

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Φάρμακο δωρεάν για το λαό

Να διατίθενται δωρεάν τα φάρμακα στους πολίτες και να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, την ώρα που τα χρειάζονται ζητά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία τού λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται, ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε όταν ο λαός χρυσοπληρώνει τα φάρμακα, είτε όταν οι πολυεθνικές και οι φαρμακαποθήκες αποσύρουν σκευάσματα και κάνουν ”παράλληλες εξαγωγές” για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Αυτή είναι και η περιβόητη ελεύθερη αγορά της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν ως ”ευαγγέλιο”» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Κουτσούμπας για τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα.
«Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων, όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων. Λύση για τον λαό δεν αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης, λύση είναι να απαγορευτούν τώρα όλες οι ”παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, πλήρως και για πάντα.
Φάρμακο δωρεάν για τον λαό, διαθέσιμο για κάθε ασθενή που το χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται!» υποστήριξε ο κ.Κουτσούμπας.

Κριθαρίδης (ΜέΡΑ 25) : Ο κ. Πλεύρης επιρρίπτει τις ευθύνες σε γιατρούς και γονείς


Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων κάνει λόγο, o εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
«Οι διαρκώς εντεινόμενες ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου "φυσικού φαινομένου", ούτε αποτέλεσμα της ευθύνης των γιατρών και των γονέων όπως θέλησε να καταδείξει με το γνωστό δόγμα περί "ατομικής ευθύνης" ο υπουργός Υγείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Πλεύρης», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο κ. Κριθαρίδης.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, «οι ελλείψεις αυτές έχουν συγκεκριμένο λόγο και αιτία που ονομάζεται ιδιωτική κερδοσκοπική αγορά! Εφόσον λοιπόν οι χονδρέμποροι και οι πολυεθνικές του φαρμάκου ορίζουν την αγορά, έχουμε είτε εξαγωγές σκευασμάτων για αποκομιδή υψηλότερων κερδών, είτε μειούμενες εισαγωγές προς την Ελλάδα από τις πολυεθνικές, επίσης για τον ίδιο λόγο, το κέρδος. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας πάνω στο φάρμακο. Συνεπώς δεν μπορεί η Κυβέρνηση και ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, να κρύβονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε πολύ βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα και να αποποιούνται τις τεράστιες και εγκληματικές -για άλλη μια φορά στο χώρο της υγείας- ευθύνες τους».
Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, «απαιτείται εδώ και τώρα επανασύσταση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών φαρμάκων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης προς κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών (π.χ. πανδημία), αυστηροποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών του πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, απλούστευση διαδικασιών εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων και υποχρέωση αύξησης του διατηρούμενου στοκ. Δεν είναι "οι γιατροί που συνταγογραφούν" και "οι γονείς που στοκάρουν" το πρόβλημα, αλλά η Μητσοτάκης Α.Ε. που αρνείται να βάλει χέρι στους ολιγάρχες που κερδοσκοπούν ακόμα και στο χώρο του φαρμάκου, αδιαφορώντας φυσικά για την υγεία του πληθυσμού της χώρας μας».

Παρέμβαση Πλεύρη στην Επίτροπο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημειώνει ο υπουργός, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης