Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, Γ. Σμυρλής - Η εμπλοκή με το Predator

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων:  Παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, Γ. Σμυρλής  - Η εμπλοκή με το Predator
Ο Σμυρλής επιστρατεύεται στην ΝΔ και στο κόμμα σε οργανωτική θέση ενόψει εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για τον Γιάννη Σμυρλή, που παραιτείται από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών για να πολιτευτεί με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τον άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιχειρείται να ξεπλυθεί στην κολυμπήθρα του «προεκλογικού αγώνα» ενώ έκανε τη βρώμικη δουλειά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Σμυρλής μέσω social media ανήγγειλε στις 29/12 την αποχώρησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών και την «επιστράτευσή» του στον εκλογικό αγώνα της ΝΔ.
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ θα είναι υποψήφιος βουλευτής αλλά θα αναλάβει κρίσιμο κομματικό πόστο στο Μοσχάτο. Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι επιστρατεύεται στην ΝΔ και στο κόμμα σε οργανωτική θέση ενόψει εκλογών.
«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας πολύ σημαντικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων για εμένα και ανοίγει ένας νέος, καθώς επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σμυρλής ευχαριστώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Η αποκάλυψη των New York Times

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι New York Times αποκάλυψαν πως το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε άδειες στην Intellexa για εξαγωγή του Predator, κάτι που ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε επισήμως, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών.
Ο άνθρωπος που υπέγραψε τη χορήγηση των αδειών αυτών ήταν ο Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του ίδιου του πρωθυπουργού.
Στο εν λόγω δημοσίευμα ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επιβεβαίωνε στους δημοσιογράφους τις πληροφορίες ότι το Predator είχε εξαχθεί από την Ελλάδα προς τη Μαδαγασκάρη με σχετική άδεια του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, υπέβαλε σήμερα, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Ο κ. Σμυρλής στην επιστολή του αναφέρει ότι υποβάλλει την παραίτηση του για καθαρά προσωπικούς λόγους».

ΣΥΡΙΖΑ: Έκανε τη βρώμικη δουλειά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

«Αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, και ενέκρινε το 2021 τις δύο άδειες εξαγωγής – εμπορίας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη, ο Γιάννης Σμυρλής απομακρύνεται δήθεν γιατί επιστρατεύεται στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.
Ως ο άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ επιχειρείται, εν μέσω εορτών, να «ξεπλυθεί» στην κολυμπήθρα του «προεκλογικού αγώνα» δια της παραίτησής του, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εκλεγεί καν βουλευτής ως μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και να δώσει εξηγήσεις τόσο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όσο και για αυτές με το Predator που δήθεν τόσο καιρό δεν γνώριζε ποιος το έχει, αλλά το εξήγαγε.

Αντώναρος: Είναι ο τρίτος σημαντικός παράγοντας που πέφτει θύμα των παρακολουθήσεων

«Ποιος εξανάγκασε τον Μητσοτάκη να εκπαραθυρώσει τον Γιάννη Σμυρλή ως Γεν.Γραμματέα ΔΟΣ στο ΥΠΕΞ», διερωτάται ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας την παραίτηση που υπέβαλε την Πέμπτη (29/12/2022) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου όπως υπογραμμίζει ο ίδιος να επιστρατευτεί στον εκλογικό αγώνα της ΝΔ.
«Ο Σμυρλής είναι ο τρίτος σημαντικός παράγοντας του μητσοτακικού κέντρου εξουσίας που πέφτει θύμα των παρακολουθήσεων», επισημαίνει ο Ευάγγελος Αντώναρος και τονίζει μεταξύ άλλων σε ένα σχόλιο γεμάτο νόημα πως «οι παρακολουθήσεις — μέσω ΕΥΠ και Predator — τρώνε τα παιδιά τους».

Η ανάρτηση Αντώναρου

Ποιος εξανάγκασε τον Μητσοτάκη να εκπαραθυρώσει τον Γιάννη Σμυρλή ως Γεν.Γραμματέα ΔΟΣ στο ΥΠΕΞ;
Εγχώριοι η εξωχώριοι παράγοντες.
Ο Σμυρλής είναι ο τρίτος σημαντικός παράγοντας του μητσοτακικού κέντρου εξουσίας που “πέφτει θύμα” των παρακολουθήσεων.
Η παραίτηση του μόνο παραίτηση δεν είναι — κι ας προσπαθεί ο ίδιος να χρυσώσει το πικρό χάπι της εκπαραθύρωσης.
Πριν από αυτόν — λίγο πολύ με παρεμφερή τρόπο –ο Μητοτάκης είχε καρατομήσει τον διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα και τον γεν.γραμματέα του γραφείου του, ανιψιό του και δεξί του χέρι Δημητριάδη. Και οι δυό άνθρωποι απόλυτου εμπιστοσύνης του.
Οι παρακολουθήσεις — μέσω ΕΥΠ και Predator — τρώνε τα παιδιά τους.
Κι ο Μητσοτάκης προσπαθεί με τη σταδιακή απομάκρυνση των “χειριστών” της υπόθεσης να κρατήσει τον βάκιλλο μακριά από τον εαυτό του.
Ο Γιάννης Σμυρλής δεν είναι ένα απλό ασήμαντο πιόνι.
Εδώ και πολλά, πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του μητσοτακικού οικοδομήματος εξουσίας. Ακόμη και στην περίοδο Καραμανλή τον είχαν τοποθετήσει ως τρίτο η τέταρτο (αλλά μέσα στα πλαίσια της περίφημης ποσόστωσης) στη Γραμματεία Διεθνων Σχεσεων κατω από τον τότε ισχυρό Παπασταύρου.
Ο Κυριάκος τον αντάμειψε με θέση κλειδί στο ΥΠΕΞ — για να επιστατεί τον πολιτικό του προϊστάμενο υφυπουργό Φραγκογιάννη και τον ΥΠΕΞ Δένδια. Τίποτε δεν αφηνόταν στην τύχη.
Ο Σμυρλής είχε ειδικές αποστολές, συνήθως αθόρυβες: Αυτός έβαλε φαρδειά πλατεία την υπογραφή του για την εξαγωγή του Predator από την Interllexa στη Μαδαγασκάρη ( όπως έχει επιβεβαιωθεί επίσημα) και σε δυο αλλες αφρικανικές χώρες (όπως εγραψε χωρίς να διαψευσθεί η Καθημερινή)
Αν κάποιος νομίζει ότι ο Σμυρλής πήρε τέτοια απόφαση χωρίς να έχει σαφείς οδηγίες και πράσινο φως από το Μαξίμου, δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί το σύστημα Μητσοτάκη. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς τη προσωπική γνώση του Κυριάκου.
Γιαυτό τώρα ο Μητσοτάκης τον έστειλε στην…έρημο. Δήθεν για να ασχοληθεί με τον προεκλογικό αγών α της Νέας Δημοκρατίας. Απλά του έγινε πολιτικό βαρίδι (και στα μάτια κάποιων ισχυρών ξένων παραγόντων που παρακολουθούν από κοντά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων) και θέλησε να τον στείλει στα αζήτητα.
Έπεται συνέχεια. Υπάρχουν πολλά επεισόδια ακόμη
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης