Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις για Qatar Gate: Η Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα, δεν ήταν μέρος του κυκλώματος

Νέες αποκαλύψεις για Qatar Gate: Η Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα, δεν ήταν μέρος του κυκλώματος
Όλη τη δράση του δικτύου Panzeri περιγράφει η βελγική εφημερίδα Le Soir
Σχετικά Άρθρα
Στην αποκάλυψη ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα αλλά δεν ήταν μέρος του κυκλώματος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά σε σημερινό δημοσίευμα της η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Το δημοσίευμα, το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει πως λειτουργούσε το κύκλωμα, επικαλείται τις καταθέσεις του Francesco Giorgi, του συντρόφου της Καϊλή
«Η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» φέρεται να έχει πει ο Giorgi, επισημαίνοντας ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Τι υποστηρίζει η Καϊλή

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, η Le Soir αναφέρει ότι πιστεύει ότι την εξαπάτησαν.
«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Antonio Panzeri» λέει η ευρωβουλευτής αναφερόμενη στο σύντροφο της, F. Giorgi.
Η κα.Καϊλή φέρεται – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Giorgi και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Panzeri, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι».
«Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα...» φέρεται να είπε η κα.Καϊλή, η οποία ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του Panzeri για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις).
«Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο» τονίζει η κα. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir, η οποία την περιγράφει «εμφανώς αναστατωμένη».

Το σύστημα Panzeri

«Όλα ξεκίνησαν το 2018.
Ο κ. Panzeri ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...)
Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, Ali Ben Shamik Al Marri και σημερινός υπουργός Εργασίας, στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying.
Ο κ.Panzeri συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς.
Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Francesco Giorgi, πρώην βοηθός του Pier Antonio Panzeri, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η Le Soir.
Βάσει της κατάθεσης αυτής, ο Giorgi, όταν ήταν ακόμα ευρωβουλευτής ο Pier Antonio Panzeri είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

Η συνεργασία

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία.
Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας.
Ήταν σε μετρητά.
Ο Pier Antonio Panzeri διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής.
Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία «ξεκίνησε μετά το 2019» υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ» φέρεται να έχει καταθέσει ο Giorgi, ο οποίος επιβεβαίωσε το ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία.

Πιο επαγγελματικό το σχήμα

Σύμφωνα με την περιγραφή του Giorgi, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity.
«Έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» φέρεται να υποστήριξε ο Giorgi, ο οποίος υποστηρίζει ότι lobbying είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας.
«Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας.
Προσέλαβαν τον Panzeri για το πώς να το κάνουν (...)
Όσον αφορά την αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας.
Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου.
Ο Panzeri έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά» φέρεται να είπε ο Giorgi.

Οι κινήσεις της Καϊλή

Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται στις πρώτες κινήσεις που έκανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, υποστηρίζοντας πως επιχείρησε να εξαφανίσει στοιχεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κα.Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα κατά την ανάκριση της μετά τη σύλληψή της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, σε ποιον ανήκαν τα λεφτά, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Giorgi.
«Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του.
Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί» φέρεται να λέει η κα.Καϊλή, η οποία φέρεται να είπε ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο.

Πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό

«Οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου.
Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα.
Ήταν μια βαλίτσα από τον Panzeri που φύλαγε ο σύντροφός μου.
Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να είπε η κα.Καϊλή
Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Panzeri αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Marc Tarabella και τη Maria Arena.
Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Panzeri» υποστήριξε – κατά τη La Repubblica – η κα.Καϊλή, η οποία είπε ότι άνοιξε τη βαλίτσα και το χρηματοκιβώτιο διότι γνώριζε πως ο Giorgi φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, Antonio Panzeri και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, Andrea Cozzolino

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης