Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών - αποκάλυψη: Ο «στόχος 519c» της ΕΥΠ ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Τι λέει το Πεντάγωνο, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Σκάνδαλο υποκλοπών - αποκάλυψη: Ο «στόχος 519c» της ΕΥΠ ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Τι λέει το Πεντάγωνο, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
Πολιτική αντιπαράθεση μετά τις αποκαλύψεις
Σχετικά Άρθρα

(upd) «Φωτιά» στην πολιτική σκηνή βάζουν νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, βάζοντας στο... κάδρο αυτή τη φορά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento, δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του Κ.Φλώρου, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ο «στόχος 519c» της  Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά το τελευταίο τακτικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) της χρονιάς που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 20/12,  υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με  κυβερνητική διαρροή,  η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου,  θα παραταθεί για ένα ακόμη έτος τον προσεχή Ιανουάριο.
Στην προ ημερών συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και στο επίκεντρο βρέθηκε η αγορά κορβετών, η αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ και τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike n los, με τις οποίες αποφάσεις να παραπέμπονται για το νέο έτος.

Τι λένε στρατιωτικές πηγές

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι «για το θέμα των παρακολουθήσεων θα επιληφθεί η δικαιοσύνη.
Ο αρχηγός εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ.
Ο ΑΓΕΕΘΑ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του».


Σκληρή πολιτική κόντρα

Μετά το δημοσίευμα, - κυκλοφόρησε το Σάββατο 24/12 η εφημερίδα- , ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και την κα Βλάχου, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πολιτική ατιμία και να ξεκαθαρίζει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είχαν και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ακολούθησε η απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Ηλιόπουλο.

Οικονόμου: Πολιτική ατιμία ΣΥΡΙΖΑ - Επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας

«Μετά το 1974 κανένας πολιτικός φορέας δεν είχε επιχειρήσει να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση. Το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά την τακτική “ Τσίπρας προαναγγέλλει - Βαξεβάνης δημοσιεύει - ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζει”», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
«Στηριζόμενος σε υλικό που διοχετεύουν ρυπαρά δίκτυα, έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής ατιμίας -σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα- επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού. Δεν θα τους περάσει, διότι οι θεσμοί μας είναι ισχυρότατοι και ο λαός μας, με απόλυτη σύμπνοια, απαιτεί το εθνικό και το συλλογικό να μένουν απρόσβλητα από κάθε σκοπιμότητα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
«Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είχαν και έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η Κυβέρνηση επιδιώκει την αλήθεια, διότι δεν την φοβάται. Για αυτό είναι πάντοτε με την Δικαιοσύνη και τους θεσμούς», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν Μητσοτάκης και Βλάχου για την παρακολούθηση του «στόχου 519c» 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου, να απαντήσουν για την παρακολούθηση της ΕΥΠ στον «στόχο 519c» κ. Φλώρο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «όταν ο κ. Μητσοτάκης έφευγε άρον άρον από τη Βουλή για να μην απαντήσει στο ερώτημα του κ. Τσίπρα εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ΑΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, όλοι κατάλαβαν γιατί το έβαλε στα πόδια.
Σήμερα η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει πως ο Αρχηγός του Στρατού ήταν ο στόχος 519c της ΕΥΠ.
Πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά και για την εθνική ασφάλεια. Οφείλει σήμερα κιόλας να απαντήσει: Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ αντί να προστατεύει τον ΑΓΕΕΘΑ τον παρακολουθούσε».
«Αντίστοιχη απάντηση οφείλει και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου: Γνώριζε πως υπέγραφε την παρακολούθηση του κ. Φλώρου; Ποιος της έδωσε την εντολή αυτή;», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Ηλιόπουλου σε Οικονόμου: Το μόνο ερώτημα είναι γιατί διέταξε ο πρωθυπουργός την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέσω ΕΥΠ 

«Μετά το 1974 το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν διέταξε την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ. Αν ο κύριος Οικονόμου θέλει να φρεσκάρει τις ιστορικές του γνώσεις, ας ανατρέξει στα μετεμφυλιακά χρόνια του παρακράτους, της Κ.Υ.Π και της υπαγωγής της εθνικής άμυνας της χώρας σε σκοτεινά μικροπολιτικά σχέδια. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τη Δημοκρατία και τη χώρα μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Ν. Ηλιόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε ότι «από σήμερα το μόνο ερώτημα είναι γιατί διέταξε ο πρωθυπουργός την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέσω της ΕΥΠ;».
«Τόσο ο ίδιος, όσο και η εισαγγελέας κυρία Βλάχου οφείλουν να απαντήσουν. Το απαιτεί η εθνική ασφάλεια της χώρας. Το απαιτεί η Δημοκρατία μας», καταλήγει.

Το δημοσίευμα

Η εφημερίδα Documento, δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, κυκλοφορεί με τίτλο "στόχος 519c της ΕΥΠ o αρχηγός ΓΕΕΘΑ", Κωνσταντίνος Φλώρος, τον οποίο παρακολουθούσε για τα εξοπλιστικά και τις αγορές ακινήτων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τα πρότυπα του Κ. Χατζηδάκη που ήταν ο στόχος 5046c,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει τον κωδικό 519c και αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ ως στόχος επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΕΥΠ, το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου, δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων
και τα οικονομικά του στοιχεία, δηλαδή όσοι τον παρακολουθούν θεωρούν ότι δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης σε θέματα που αφορούν το στράτευμα και τις προμήθειες.    
Ο κ. Φλώρος
, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ήταν ο στόχος  519c  τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και μάλιστα, όσοι τον παρακολουθούσαν  τον χαρακτήριζαν μάλλον προσεκτικό στις επικοινωνίες του, καθώς δεν μιλάει συχνά στο τηλέφωνο και διακόπτει τον συνομιλητή του όταν αγγίζει θέματα  που μπορεί να τον εκθέσουν και φοβάται να επεκταθεί σε θέματα που προκαλεί η συζήτηση.
Από ένα διάστημα και μετά ο Κ. Φλώρος χρησιμοποιεί την εφαρμογή Signal στο τηλέφωνο, επειδή είχε την πληροφορία ότι  τα συστήματα της ΕΥΠ  δεν μπορούν να τον καταγράψουν, κίνηση που πιθανόν να τον έχει καταστήσει στόχο και από το predator, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα κλωνοποίησης του τηλεφώνου του. Η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα δεν επιβεβαίωσε αυτή την υποψία, αλλά την χαρακτήρισε "πού πιθανό ενδεχόμενο".
Μάλιστα, σύμφωνα με την πηγή της Documento, η παρακολούθηση του Κ. Φλώρου, σε συνδυασμό των δύο γραμματέων εξοπλισμών (πρώην και νυν) Θ. Λάγιου και Α. Αλεξόπουλου, είχε κύριο στόχο τις επιλογές του στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία ήταν πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Κ. Φλώρο να έχει παρακολουθηθεί στις συνομιλίες του που αφορούσαν ισραηλινά συστήματα και τα ελικόπτερα Black Hawk, τα οποία ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε πει στη Βουλή ότι θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.Γι΄ αυτή την ομιλία , σύμφωνα με τις πηγές του δημοσιεύματος, το Μαξίμου είχε ενημερωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ άφησε τον υπουργό να εκτεθεί επίτηδες στη Βουλή.
Ακόμη, ο κ. Φλωρος φαίνεται να έχει καταγραφεί να εκφράζεται κατά του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, αλλά και συνολικά κατά της πολιτικής ηγεσίας, ενώ συχνά κομπάζει για την αγάπη του για τον Κ. Μητσοτάκη, που όμως αρκετές φορές θεωρήθηκε  από αυτούς που τον παρακολουθούσαν ως τακτική  για την πιθανότητα να είναι υπό παρακολούθηση.

Αποδέκτης αιτημάτων υπουργών


Επιπλέον, ο κ. Φλώρος γίνεται πολλές φορές αποδέκτης αιτημάτων από υπουργούς για ευνοϊκή μεταχείριση στρατεύσιμων, με τις πηγές να σημειώνουν πως "σχεδόν πάντα φρόντιζε να εμφανίζει την όποια εξυπηρέτηση ως μεγάλη προσφορά" και να αναφέρουν ως παράδειγμα μια επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια, η οποία φέρεται να έχει καταγραφεί, στην οποία ο υπουργός είχε ζητήσει μια απλή διευθέτηση για το υπουργείο, αλλά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ την εμφάνισε ως μεγάλη εξυπηρέτηση. Η συνομιλία αφορούσε την προσπάθεια να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ραντάρ του αεροδρομίου της Κέρκυρας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες αφίξεις τουριστών  από το εξωτερικό.
"Στα ενημερωτικά δελτία από την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έφταναν στο Μέργαρο Μαξίμου ο Κων. Φλώρος εμφανίζεται ως μη συνεργάσιμος με το υπουργείο", αναφέρει το δημοσίευμα.

Συνομιλίες με επιχειρηματία 

Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι ένας πολύ ισχυρός επιχειρηματίας μιλούσε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και η επαφή του και τα λεγόμενά του χαρακτηρίζονταν από την ΕΥΠ ως εύνοια προς τον κ. Φλώρο.
Η ΕΥΠ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι΄αυτή τη σχέση, αλλά και για τα περιουσιακά στοιχεία  του Κ. Φλώρου και της οικογένειάς του, σύμφωνα με πληροφορίες.Τους ενδιέφεραν συνομιλίες και γενικά πληροφορίες για αγορές της οικογένειας, τις οποίες φαίνεται να συνδέουν με πολλά ερωτήματα.
Η εφημερίδα Documento  αναφέρει ότι ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση και  έχουν επιβεβαιωθεί οι λίστες που δημοσίευσε, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, από τα γεγονότα που γνωρίζει ο ίδιος. 
vaxevanis_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης