Πολιτική

Politico: Οικογενειακή υπόθεση - Πώς οι αδελφές Καϊλή «έμπλεξαν» lobbying και πολιτική

Politico: Οικογενειακή υπόθεση - Πώς οι αδελφές Καϊλή «έμπλεξαν» lobbying και πολιτική
Οι αδελφές Καϊλή συγκέρασαν το lobbying με την πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Τον τρόπο με τον οποίο οι αδελφές Καϊλή συγκέρασαν το lobbying με την πολιτική, περιγράφει με δημοσιεύμά του το Politico, στη σκιά του Qatargate.
«Την ώρα που η Εύα Καϊλή έχτιζε μια καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή δημιουργούσε μια εταιρεία πολλαπλών σκοπών - την Made Group - οι στόχοι της οποίας επικαλύπτοντας με την καριέρα της Ευρωβουλευτή. Όσο η Εύα Καϊλή ανέβαινε στην πολιτική, τόσο άνοιγαν τα φτερά της Made Group».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι «την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία", την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς».
«Η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή».
 Η Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε το ρόλο της συμβούλου.
Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech, Αλέξανδρος Σπυρίδωνος».

Μεγάλα χρηματικά ποσά στην Made Group της Μανταλένας από την ΕΕ

Σύμφωνα με το Politico, όταν το 2020 η Εύα Καϊλή ξεκίνησε τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα μέλη του ήταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και από το Qatar Foundation.
«οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργείας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά πλέον έχει επανέλθει με μια διαφορά: απουσιάζουν όλα τα όνομα των εργαζομένων σε αυτή. Η τελευταία εκδήλωση, δε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου με οικοδεσποτη την Εύα Καϊλή.
Όλες οι κινήσεις αυτές, πάντως, επανεξετάζονται από τη STOA προκειμένου να διασφαλιστούν ότι όλα έγιναν νόμια, δήλωσε συνεργάτης ευρωβουλευτή που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με οσα είπε στο Politico ο ευρωβουλευτής, Christian Ehler που ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής αυτής τον Μάρτιο του 2022, είναι αμφίβολο αν η πρόταση να συμπεριληφθεί ως μέλος ειδικός από την ELONtech συζητήθηκε ξεχωριστά.
Η ίδια η Μανταλένα Καϊλή όταν ρωτήθηκε από το Politico για την εξαφάνιση των ονομάτων από την ιστοσελίδα της ELONtech, απάντησε ότι το έκανε για να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα των προσώπων αυτών και των εθελοντών ενώ για το δικό της όνομα είπε ότι «δεν ήταν μυστικό ότι "έτρεχε" την ELONtech».

#keep_calm & #vote_sister

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα -της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί - δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του "ήθους και της προσωπικότητας" της αδελφής της.
Σε συνέντευξή της στην ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανακριθεί στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει το Politico.
΄Όπως αναφέρεται, οι δύο αδελφές είναι στενά δεμένες και συχνά επευφημούσαν η μία την άλλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεκινούσαν επικές βόλτες για ψώνια στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε τον συνδυασμό hashtag "#keep_calm & #vote_sister". 
Τα τελευταία πέντε χρόνια, το δίδυμο εθεάθη συχνά μαζί σε τεχνολογικές εκδηλώσεις και συμμετείχε η μία στα έργα της άλλης.
Η ομάδα άσκησης πίεσης Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως "επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, της ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή", αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή.
Η περιγραφή αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.
Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε στο POLITICO ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή "ως βοηθός με έδρα την Αθήνα" και ότι ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα βάσει ειδικής σύμβασης που, όπως είπε, "επιτρέπεται για τους ευρωβουλευτές".
Η Mantalena Kaili πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν περιλαμβανόταν ποτέ- στον κατάλογο των συμβούλων της Eva Kaili στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και έγινε γρήγορα γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία.
Εκπαιδευμένη μηχανικός και αρχιτέκτονας, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014, και θα συνέχιζε να συμβάλλει στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, Horizon 2020.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος της STOA, ανεβαίνοντας στο ρόλο της προέδρου το 2017- ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση αυτή, στην οποία θα παρέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2022. 
Την ίδια στιγμή, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή - δικηγόρος στην εκπαίδευση - ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα.
Τον Αύγουστο του 2017 ίδρυσε τη Made Group, μια "μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες" με έδρα την Αθήνα.
Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή αναφερόταν ως μοναδική διαχειρίστρια της εταιρείας και συνιδρύτρια μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Η Κανάκη αναφερόταν επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειριστής της Estate Aria Properties, μιας επιχείρησης ακινήτων που είχε συσταθεί από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Francesco Giorgi.
Ο Giorgi, ο οποίος κατάγεται από την Ιταλία, εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Ιταλού Andrea Cozzolino.
Ο Giorgi συνελήφθη επίσης στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τα μετρητά έναντι επιρροής.

Αμοιβαία στήριξη

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020 - κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.
Η οργάνωση της Μανταλένα Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020.
Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της STOA και το 2021 μίλησε σε εργαστήριο της Made Group με ορισμένους από τους δημιουργούς του έργου.
Το Made Group υποστήριξε επίσης την επικοινωνία για το Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017.
Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ με τη συνιδρύτρια του Made Group Κανάκη ως γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.
Το 2018, μια ανάρτηση στον ιστότοπο της Kean απέδωσε στην Εύα Καϊλή την ευθύνη για την ενεργοποίηση της δημιουργίας του Girls Coding μέσω μιας σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. 
Εκπρόσωπος του EIT δήλωσε: "Το EIT είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα της Ευρώπης, το οποίο έχει αναλάβει το έργο του: "Λόγω του κοινού ενδιαφέροντος για την ισχυρότερη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην τεχνολογία, η Eva Kaili ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων [του Girl Coding]".
Το 2020, η Made Group επιλέχθηκε επίσης να λειτουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο STARTS - μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 και αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση της τέχνης και της τεχνολογίας.
Η έναρξη του προγράμματος ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης με τίτλο "τέχνη και ψηφιακή", η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο POLITICO άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ.
Το πρόσωπο αυτό πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.
Μιλώντας στο POLITICO, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της αλληλοκάλυψης μεταξύ της Made Group και του έργου που διεξήγαγε η αδελφή της στις Βρυξέλλες.
"Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας", είπε.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε ότι η Made Group "συμμετείχε σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών". Στο δελτίο τύπου τονίζεται επίσης πως η ELONtech "δεν είναι νομικό πρόσωπο (δεν είναι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΝΓΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση".
Κανείς άλλος που κατονομάζεται στο άρθρο δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
politico.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης