Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatargate: Mε εντολή Von der Leyen (Κομισιόν) επείγουσα έρευνα για τις επαφές του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου

Qatargate: Mε εντολή Von der Leyen (Κομισιόν) επείγουσα έρευνα για τις επαφές του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Qatargate...
Σχετικά Άρθρα
Τις σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους ερευνά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιους τρόπους συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί λόμπι.
Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri — ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Ο Αβραμόπουλος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε αμοιβή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.
Το σκάνδαλο, στο οποίο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατηγορήθηκε και καθαιρέθηκε από τον ρόλο της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει την ΕΕ και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα.
Σε email που είδε το POLITICO και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι.
Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν.
(«Είχε το μέλος ή το Υπουργικό Συμβούλιο σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της AITJ[;]».)
Ο αξιωματούχος έκανε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιουσδήποτε άλλους εκπροσώπους του Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, «και εάν ναι, για να μας ενημερώσετε για το θέμα αυτής της αλληλεπίδρασης».
Η Jivka Petkova, η διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην ομάδα της von der Leyen, ζήτησε να υποβληθούν απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. σήμερα.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, δήλωσε: «Στέλνουμε [τον Αβραμόπουλο] μια επιστολή σήμερα για να τον ρωτήσουμε αν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εξουσιοδότηση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα μετά την εντολή [στο Fight Impunity]».
«Είπαμε εξαρχής ότι θα εξετάσουμε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος των Επιτρόπων», πρόσθεσε η Spinant, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εσωτερικά email.
5_1.JPG
Στο μεταξύ, ο πρώην επίτροπος σχολίασε την επείγουσα έρευνα της Commission για το Qatar Gate.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι «είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις».
«Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή», είπε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

EUobserver: Έκανε lobbying ενώ πληρωνόταν από τη ΜΚΟ του Panzeri


Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής της ΕΕ την ώρα που πληρωνόταν από την Fight Impunity, τη ΜΚΟ που συνδέεται με τις καταγγελίες για διαφθορά στο Κατάρ.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Vera Jourova και του Johannes Hahn ήταν "ιδιωτικού χαρακτήρα".
Συναντήθηκε με εννέα επιτρόπους της ΕΕ ενώ βρισκόταν στη μισθοδοσία της οργάνωσης Fight Impunity.
Αλλά ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» του την 1η Δεκεμβρίου 2021.
Η περίοδος αυτή του απαγορεύει να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους επιτρόπους εκ μέρους της ΜΚΟ για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Και οι συναντήσεις που αφορούν την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ομάδων ειδικών συμφερόντων.
Η Fight Impunity δεν ήταν στο εν λόγω μητρώο.

Τι απαντά η Κομισιόν

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με επιτρόπους ή το προσωπικό τους.
Το ερώτημα τέθηκε επειδή ο πρόεδρος της οργάνωσης Fight Impunity, ο Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Antonio Panzeri, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή μαζί με τον πρώην κοινοβουλευτικό του βοηθό, Francesco Giorgi.
Το υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς τους φέρεται επίσης να εκτείνεται σε διακίνηση επιρροής στο Μαρόκο.
Ο Αβραμόπουλος διετέλεσε επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2014 έως το 2019 και ασχολήθηκε με θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
"Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μου δόθηκε γραπτώς από την πρόεδρο [Ursula] von der Leyen", δήλωσε.
Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η οργάνωση Fight Impunity του κατέβαλε 60.000 ευρώ για την εργασία του μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Στο διάστημα αυτό είχε συναντήσεις με εννέα επιτρόπους της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης