Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου για market pass: Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία

Οικονόμου για market pass: Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία
Ο ΣΥΡΙΖΑ «να δούμε και στη σημερινή τροπολογία αν θα ψηφίσει θετικά, αν θα συμφωνήσει ότι τα χρήματα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα διατεθούν με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να μην αποτελέσει εξαίρεση και να μη γίνει μία ακόμα φορά και κανένα λάθος», ανέφερε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο market pass, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία», αλλά και να εξαπολύσει βολές κατά της αντιπολίτευσης.
Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, εξήγησε ότι μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αυτά θα διατεθούν για την άμεση ενίσχυση περίπου 8,5 εκατομμυρίων δικαιούχων για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Για την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται η κάρτα αγοράς που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα, έθεσε το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη στήριξη των πολιτών ή θα αποτελέσει εθνική εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την πατρίδα.
Απαντώντας στην κριτική όσων θεωρούν ανεπαρκές μέτρο την κάρτα αγοράς, εξήγησε ότι δεν είναι το μοναδικό μέτρο, καθώς είναι σε εξέλιξη σειρά μέτρων και ενισχύσεων, οριζόντιων και στοχευμένων

Για τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι θα είχε αξία να συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα ανέφερε πόσα δισ. θα έλειπαν και από πού θα μπορούσαμε να τα αναπληρώσουμε.
«Νομίζω είναι γύρω στα 6,5 με 7 δις. Να μας πουν ποιοι φόροι θα πρέπει να επανέλθουν. Να ανέβει πάλι ο ΕΝΦΙΑ; Οι φόροι που μείωσε η κυβέρνηση; Τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ουσιαστική κουβέντα. Αυτά τα μέτρα θα δημιουργούσαν ανάγκες που για να καλυφθούν θα έπρεπε είτε να δανειστείςμ είτε να αυξήσεις φόρους. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την πρόταση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους χωρίς τεκμηρίωση και μέτρημα», ανέφερε.
«Να δούμε και στη σημερινή τροπολογία αν θα ψηφίσει θετικά, αν θα συμφωνήσει ότι τα χρήματα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα διατεθούν με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να μην αποτελέσει εξαίρεση και να μη γίνει μία ακόμα φορά και κανένα λάθος», πρόσθεσε.

Χάσμα τέμνει το πολιτικό στερέωμα

«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε «από τη μια έχουμε μια αντιπολίτευση που για μια ακόμα φορά αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών» και πρόσθεσε ότι «με απερισκεψία δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας».
«Από την άλλη, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών. Απέδειξε ότι παλεύει με πράξεις νυχθημερόν για να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα, αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδος μέσω της διπλωματικής , αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη δικαιοσύνη, ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου. Μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο», συνέχισε.
Τόνισε ότι «η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μια η πράξη κι ο πραγματισμός και από την άλλη, η θεωρητικολογία αλλά και η οξύτητα».
Κατά τον ίδιο, τρανή απόδειξη όλων αυτών είναι όσα θα αναδείκνυε στη συνέχεια για την κάρτα αγορά, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ενισχύσεις προς ευάλωτους

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με μέσα άμεσης ανταπόκρισης, πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, αλλά και με έγνοια για τον πολίτη, «αποδεικνύει ότι είναι εδώ για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα».
Έκανε αναφορά στην καταβολή εκτάκτων ενισχύσεων στους πιο ευάλωτους πολίτες και πως ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση της έκτακτης ενίσχυσης για τις γιορτές σε 2,4 εκατ. ευάλωτους πολίτες.
Συγκεκριμένα, χορηγείται:
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
- Διπλή δόση για τον Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους
- Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
- Συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
Ακόμη, 865.000 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να δουν στους λογαριασμούς τους μέρος τους επιδόματος. «Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν συνολικά προϋπολογιστεί», όπως είπε..
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και αφορά τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική», αλλά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, τόνισε πως «η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, την υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των οικονομιών και των επιχειρήσεων στην ΕΕ».
Σημείωσε ότι «η τελική αυτή συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μία διάκριση για την πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη ανάμεσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου που καταδεικνύει ότι η χώρα μας έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα έχει ανατρέψει την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται από εταίρους και συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη, στην εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα, στις επενδύσεις, στον τουρισμό».
«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, εισηγήσεις του αναφορικά με τη δυνατότητα κοινού δανεισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μετουσιώθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για την άμεση στήριξη επιχειρήσεων, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, που έγινε και ευρωπαϊκός κανονισμός αλλά και την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Για παρακολουθήσεις

«Έχω απαντήσει πολλές φορές. Η ανοιχτή δικαστική έρευνα είναι εξέλιξη και θα απαντήσει τι από όλα αυτά είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κληθείς να απαντήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι Γ. Κύρτσος και Τ. Τέλογλου.
«Δεν είναι σε γνώση μου έγγραφο της ΑΔΑΕ για κάτι τέτοιο», ανέφερε για τα περί παρακολούθησης των κ.κ. Κύρτσου και Τέλογλου.
Σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση της cosmote για το θέμα που αφορά και τον εισαγγελέα κ. Ντογιάκο, απάντησε πως δεν κάνει κανένα σχόλια για ενέργειες παραγόντων της δικαιοσύνης. «Όταν κάποιος θέλει να μη μείνει καμία σκιά, αφήνει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Οι κραυγές οδηγούν στη συσκότιση. Δεν θα μείνει καμία σκιά, το εγγυάται η δικαιοσύνη», σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει αν γίνονται τώρα παρακολουθήσεις πολιτικών στελεχών και δημοσιογράφων, απάντησε πως δεν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή η κυβέρνηση να το γνωρίζει αυτό.

Εθνικά

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των S 300 απάντησε πως η κυβέρνηση δεν συζητά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της χώρας.
Για τις νέες παραβιάσεις από την Τουρκία, ανέφερε πως θα τις αντιμετωπίζουμε με την ίδια ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης