Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυση Κύρτσου κατά ΕΥΠ για την παρακολούθηση του - Συνέχεια στην υπόθεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μήνυση Κύρτσου κατά ΕΥΠ για την παρακολούθηση του - Συνέχεια στην υπόθεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ο συνήγορος του Γιώργου Κύρτσου κάλεσε τις δικαστικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους και να κλείσουν τα αυτιά τους σε άνωθεν εντολές
Σχετικά Άρθρα
Μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά της ΕΥΠ υπέβαλε ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του.
«Έκανα μήνυση εναντίον αυτών που έστησαν τους κοριούς σε βάρος μου» δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε «αντιδρώ ως Έλληνας Πολίτης γιατί θεωρώ ότι καταπατώνται τα συνταγματικά και δημοκρατικά μου δικαιώματα».
Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe υπέβαλε μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, της εισαγγελέως, Βασιλικής Βλάχου, μίας αστυνομικού και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών.
«Είναι απαράδεκτο να θεωρούμαι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την έξοδό του από την Εισαγγελία και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μήνυση του κ.Κύρτσου αφορά τα αδικήματα της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα κατατέθηκε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
   Στη μήνυση γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, «σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv», σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε από έλεγχο της ΑΔΑΕ στην COSMOTE ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».
   Όπως αναφέρεται στην μήνυση του ευρωβουλευτή «δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων».
Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατέθεσε ο κ. Κύρτσος «η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως στην δυνατότητα μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματα μου, όχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας, αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ματζουράνης, ο οποίος δικηγόρος του ευρωβουλευτή, κάλεσε τις δικαστικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους και να κλείσουν τα αυτιά τους σε άνωθεν εντολές.

Γ. Κύρτσος: Συνέχεια στην υπόθεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε δήλωση του μετά την υποβολή της μήνυσης ο ευρωβουλευτής δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως μήνυσε αυτούς «που έστησαν τους κοριούς σε βάρος μου» και είπε πως θα δώσει συνέχεια για την υπόθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αντιδρώ ως πολίτης γιατί θεωρώ ότι καταπατώνται τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματά του. Αντιδρώ και ως ευρωβουλευτής γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να συμμετέχω στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να θεωρούμαι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια στην πατρίδα μου. Αυτά είναι απαράδεκτα», ανέφερε ο κ. Κύρτσος.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, σε ανάρτηση του στο twitter, ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Ξεκινάω σήμερα την υποβολή μηνύσεων σε ορισμένους από αυτούς που έστησαν την παρακολούθησή μου -που τεκμηρίωσε η ΑΔΑΕ- επειδή είμαι... κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Η στάση της Δικαιοσύνης θα δείξει αν είμαστε ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου η επιστρέψαμε σε άλλες καταστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης