Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρία συμπεράσματα των μετρήσεων: Η ΝΔ έφτασε ταβάνι με διαρροές στα δεξιά, ο κόσμος θέλει σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και όχι… Καϊλήδες

Τρία συμπεράσματα των μετρήσεων: Η ΝΔ έφτασε ταβάνι με διαρροές στα δεξιά, ο κόσμος θέλει σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και όχι… Καϊλήδες
H ΝΔ τώρα διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης, δείγμα ότι δεν έχει πείσει τους αναποφάσιστους αλλά μόνο τη κομματική βάση…
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (GPO, Interview, Pulse) από την μία χαροποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τονίζοντας ότι «η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει» από την άλλη, όμως, ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η γνώμη του κόσμου για το μέτριο και αναποτελεσματικό food pass αλλά και οι προτιμήσεις του κόσμου για μία προοδευτική διακυβέρνηση, έφεραν τα στελέχη του Μαξίμου σε προβληματισμό.

Συμπέρασμα 1ο: Η ΝΔ έχει φτάσει ταβάνι και δεν έχει από που να πάρει και έχει και διαρροές στα δεξιά

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται στις δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων (9,5- 13%) το οποίο δεν γνωρίζει κανείς αν μπορεί να το καρπωθεί η Νέα Δημοκρατία.
Το πιθανότερο είναι να κινηθεί αντισυστημικά ή θα εξακολουθήσει να απέχει.
Άλλωστε, η ΝΔ τώρα διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης, δείγμα ότι δεν έχει πείσει τους αναποφάσιστους αλλά μόνο τη κομματική βάση…
Επίσης, έχουμε ξανατονίσει, ότι υπάρχει ένα δυναμικό κομμάτι της Δεξιάς που μένει ορφανό και θα μοιραστεί τελευταία στιγμή σε κάποια κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και το κόμμα Κασιδιάρη και όχι στη ΝΔ. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Όλα τα παραπάνω, συντείνουν στο ότι η ΝΔ έχει φτάσει ένα ταβάνι (29%-33%) και δύσκολα θα μπορέσει να πείσει στις δεύτερες εκλογές για να πάρει αυτοδυναμία.
Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο για τη ΝΔ το οποίο δυσκολεύει και τον προσδιορισμό της εκλογικής αναμέτρησης.

Συμπέρασμα 2ο: Στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ η Καιλή – Ζητάνε πιο σκληρή αντιπολίτευση από Ανδρουλάκη

Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση Καιλή αλλά και η νωθρή στάση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά, η Καιλή ήταν χρόνια μέλος του ΠΑΣΟΚ αλλά κινείτο για καιρό στη γραμμή Μητσοτάκη αλλά το συλλογικό υποσυνείδητο για το ΠΑΣΟΚ του Άκη Τσοχατζόπουλου ξύπνησε και «έδιωξε» κόσμο, κυρίως από το Κέντρο.
Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μία μεγάλη νίκη αφού ήταν αυτός που σήκωσε το θέμα, καρπώθηκε την σκληρή στάση απέναντι στο Μαξίμου και τον Μητσοτάκη και κέρδισε πόντους θεσμικότητας από τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο που ακουμπάνε τον ίδιον τον Πρωθυπουργό. Στη δημοσκόπηση Pulse είναι ξεκάθαρο ότι Μητσοτάκης-Τσίπρας έχουν ακριβώς το ίδιο σκορ σε θέματα θεσμών και διαφάνειας.
1_6.JPG
Στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν φωνές που δεν είχαν διαγράψει νωρίτερα την Έύα Καιλή ενώ υπάρχουν φωνές και τώρα που ζητούν να διαγραφούν βουλευτές και στελέχη που βάζουν βέτο σε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25. Ο Χ.Καστανίδης, ένας από αυτούς που θέλουν την σύμπραξη αυτή, επέκρινε τον Ανδρουλάκη για την καθυστέρηση του.

Συμπέρασμα 3ο: Ο κόσμος θέλει μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Υπάρχει αντικυβερνητικό ρεύμα

Το τρίτο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό που ζητάει προοδευτική πρόταση και σύμπραξη κομμάτων της Κεντροαριστεράς απέναντι στην αυτοδυναμία Μητσοτάκη ενώ είναι πολύ αδύναμη η θέληση των πολιτών για συνεργασία με κορμό τη ΝΔ…
2_4.JPG
Αυτό το έχει πιάσει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να καταθέσει «σοσιαλδημοκρατική πρόταση» για τη διακυβέρνηση της χώρας, πετώντας έτσι το «μπαλάκι» του ενδεχόμενου ακυβερνησίας της χώρας σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση θα αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης από τις εκλογές με απλή αναλογική, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για τυχόν προσφυγή σε νέες κάλπες, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναμένει να λάβει ο ίδιος την (τρίτη) διερευνητική εντολή ώστε να ξεκινήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Στην τρίτη διερευνητική εντολή ο κ. Ανδρουλάκης θα απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα συμφωνήσουν στην προοδευτική ατζέντα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας άμα είναι πρώτο κόμμα και ίσως να συζητήσει για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός αυτού του σχήματος. Λογικά, έχει πει δημόσια αυτή τη άποψη για να μην διασπάσει την υψηλή συσπείρωσή του.
Αλλά, μετεκλογικά για να μπορέσει να «κερδίσει» τον Μητσοτάκη όντως δεύτερο κόμμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συμφωνήσει σε ατζέντα Ανδρουλάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης