Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ιταλικές εφημερίδες στοχοποιούν Αβραμόπουλο, Borrell για το QatarGate – Τι απαντούν στις κατηγορίες

Ιταλικές εφημερίδες στοχοποιούν Αβραμόπουλο, Borrell για το QatarGate – Τι απαντούν στις κατηγορίες
Στις 22/12 η κατάθεση Καϊλή και οι αποφάσεις για την προφυλάκισή της
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο QatarGate καθώς όσο συνεχίζονται οι έρευνες και να αποκαλύπτονται στοιχεία, τόσο αρχίζουν να εμπλέκονται περισσότερο ηχηρά ονόματα από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, πέρα από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, όταν και το δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου θα αποφασίσει για την προφυλάκιση της ή όχι.
Μάλιστα σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera αφήνει ερωτήματα για το κατά πόσο η αγορά οικοπέδου 7 στρεμμάτων στην Πάρο από την κα.Καϊλή και το σύντροφο της, είναι πιθανό να προέρχεται από χρήματα του Κατάρ.
Την ίδια στιγμή, στα δημοσιεύματα (της ιταλικής εφημερίδας La Stampa και της ισπανικής El Mundo) που τον θέλουν να συμμετείχε αλλά και να πληρώθηκε από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Antonio Panzeri, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος πίσω από το Qatar Gate απαντά ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος.
Σε δήλωση του ο κ.Αβραμόπουλος επιχειρεί να διαλευκάνει το τοπίο σχετικά με τη συμμετοχή του στην «αμαρτωλή» ΜΚΟ, από την οποία παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Το δημοσίευμα της La Stampa αναφέρει πως ο κ.Αβραμόπουλος πληρωνόταν για πάνω από έναν χρόνο από τη ΜΚΟ του Panzeri ενώ μεταδίδει την πληροφορία πως θα αρχίσει έρευνα κατά του κ.Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με τη La Stampa, δεν αποκλείεται - αν και η πληρωμή του κ.Αβραμόπουλου έγινε με την έγκριση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen – να πληρώθηκε με «βρώμικα κεφάλαια» εάν πράγματι ισχύει πως η ΜΚΟ του Panzeri «ξέπλενε» χρήματα από το Κατάρ, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο κ.Αβραμόπουλος μαζί με τον Ιταλό Luigi Di Maio ήταν από τα φαβορί για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου.

Η απάντηση Αβραμόπουλου

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ'αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.
Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η F. Mogherini, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική.
Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen» αναφέρει σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Αβραμόπουλος.
«Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) .
Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει ,ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση.
Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει.
Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή» αναφέρει ο κ.Αβραμόπουλος.

Η θέση της Κομισιόν 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε αργότερα ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.
«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του.
«Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.
«Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο».

Ερωτηματικά και για Borrell

Καθώς ξετυλίγεται το σκάνδαλο Qatargate, νέα στοιχεία αφήνουν πολλά ερωτηματικά για πιθανή εμπλοκή του κορυφαίου διπλωμάτη και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Borrell.
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να... μεγαλώνει.
Προς το παρόν, σχεδόν όλη η εστίαση είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Didier Reynders, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, είπε στο περιοδικό Politico ότι «είναι πάντα μια πιθανότητα».
Σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell χαρακτήρισε το Qatargate «πολύ, πολύ ανησυχητικό».
Ωστόσο, προσπάθησε να τονίσει ότι κανείς στη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ηγείται, δεν είναι υπό έρευνα: «Δεν υπάρχει τίποτα και κανείς που δεν αναφέρεται ούτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες».
Η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών για δωροδοκία, αρνείται ότι έλαβε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της και στην κατοχή του πατέρα της και ισχυρίζεται ότι ενεργούσε αποκλειστικά κατόπιν εντολών από τα πάνω.

Καϊλή: Ενεργούσα κατ'εντολή... άνωθεν

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, αυτές οι εντολές προήλθαν απευθείας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και τον Josep Borrell.
Σε συνέντευξή του στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ο Δημητρακόπουλος είπε ότι η Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με δωροδοκία από το Κατάρ.
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει η κοινή γνώμη είναι ότι το Κατάρ δεν χρειαζόταν να δωροδοκήσει την κ. Καϊλή γιατί πήγε στο Κατάρ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ομιλίες, οι συνεντεύξεις που έδωσε ήταν μετά από συμφωνία και εντολή της προέδρου Roberta Metsola», είπε ο Δημητρακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα το αποδεικνύουν και εξήγησε ότι η Καϊλή δεν πήρε καμία πρωτοβουλία ούτε είχε ατζέντα.
«Η κυρία Metsola την έστειλε στο Κατάρ, αυτό που επρόκειτο να πει είχε την έγκριση της κυρίας Metsola […]
Η κυρία Metsola είχε στείλει μαζί της και τον αξιωματούχο της ΕΕ κ. Roberto Bedini για να παρακολουθήσει όλες τις συναντήσεις της κας. Καϊλή», εξήγησε.
«Σας λέω τα λόγια της κ. Καϊλή, εκτελούσε ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει το 2019, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και η Ylva Johansson [Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων] είχαν αποφασίσει σε επίπεδο Επιτροπής, να συνεργαστούν με το Κατάρ, το Κουβέιτ και Ομάν», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Προς το παρόν, πρόκειται απλώς για ισχυρισμούς που διέρρευσαν από τον δικηγόρο μιας υπόπτου σε μια πολύ σοβαρή έρευνα για διαφθορά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες.

Ο ρόλος του Borrell στη σφυρηλάτηση σχέσεων με το Κατάρ

Αλλά ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Borrell, ως επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, έπαιξε ηγετικό ρόλο στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με το Κατάρ.
Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τώρα ότι το... λάδωμα του Κατάρ μπορεί να επηρέασε αδικαιολόγητα τις διαπραγματεύσεις για την εξαιρετικά προσοδοφόρα αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε πέρυσι, παρείχε στην Qatar Airlines απεριόριστη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ παρείχε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες πρόσβαση στην κάπως μικρότερη αγορά του Κατάρ των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η πρώτη συμφωνία του είδους της που υπογράφηκε ποτέ από την Επιτροπή, επικρίθηκε έντονα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα της ΕΕ, αλλά την υπερασπίστηκε η ΕΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα παρείχε «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

Συμφωνία με πλήρη διαφάνεια

Στο τέλος, η απελπισμένη... πείνα της Ευρώπης για πηγές ενέργειας, η οποία ήταν ήδη εμφανής ακόμη και το καλοκαίρι του 2021, έπαιξε πιθανώς πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της συμφωνίας από ό,τι μερικά... λαδωμένα χέρια.
Στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα ως επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Borrell επαίνεσε το Κατάρ ως «αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο», κάτι που σε αυτούς τους καιρούς, είπε, είναι «ιδιαίτερα σημαντικό».
Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πλήρους διπλωματικής αποστολής στη Ντόχα φέτος, η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε αντεπίθεση το Κατάρ δηλώνει «απογοητευμένo» και αφήνει αιχμές για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Όπως μετέδωσε το Reuters την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, το Κατάρ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το Qatar Gate, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση.
Η χώρα είναι «βαθιά απογοητευμένη» από την «κριτική και την επίθεση», στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών του Βελγίου.
Κατηγορεί τη βελγική κυβέρνηση επειδή «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα».
Μέλος της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ στην ΕΕ έκανε λόγο για «προκαταλήψεις» που οδήγησαν το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει την Πέμπτη (15/12) την αναστολή όλων των εργασιών που αφορούν τη σύσφιξη των σχέσεων με τη χώρα του κόλπου, καθώς και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της Ντόχα από τις εγκαταστάσεις του.
Η αναστολή αφορά την νομοθεσία που σχετίζεται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου στο μπλοκ, η οποία «πάγωσε» μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής του Κατάρ στο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωβουλευτών.

Αιχμές για την ενεργειακή ασφάλεια

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε ο διπλωμάτης του Κατάρ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου δήλωσε την Τετάρτη (14/12) ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συνεργάστηκε στενά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για περισσότερο από ένα χρόνο για την αποκάλυψη του σκανδάλου δωροδοκίας.
Οι βελγικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει πληροφοριών, ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τους παρείχε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Στις 22/12 η κατάθεση Καϊλή

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη 22/12 αναμένεται η απολογία της Εύας Καϊλή ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του Βελγίου για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι έως τη δίκη που αναμένεται σε 12 με 18 μήνες.
Όσον αφορά τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, οι δύο έχουν κριθεί προφυλακιστέοι – ο εγκέφαλος Antonio Panzeri και ο σύντροφος της Καϊλή, Francesco Giorgi – ενώ ο τρίτος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»).
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις.
Σήμερα 19/12 αναμένεται η ακρόαση της συζύγου του Panzeri, Maria Dolores Coleoni προκειμένου να αποφασιστεί η έκδοσή της ή μη στο Βέλγιο, ενώ η ίδια ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί και, αύριο, Τρίτη 20/12 για την κόρη του τέως ευρωβουλευτή, Silvia Panzeri.

«Ξέπλυμα» στην Πάρο;

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera μπαίνει η πρόσφατη αγορά οικοπέδου 7 στρεμμάτων στην Πάρο έναντι 300.000 ευρώ από την Εύα Καϊλή και το σύντροφο της Fransesco Giorgi.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, πριν από την επιχείρηση που οδήγησε σε συλλήψεις για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.
Μια αντίστοιχη κλασσική επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Giorgi για να χτίσουν μια βίλα στο πανέμορφο νησί της Πάρου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Βάσει της Corriere della Sera, η ιταλική έρευνα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος αφορά ένα διαμέρισμα 90 τμ που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Τσερβίνια από την βελγική εταιρεία Nakaz, στην οποία διευθυντής ήταν ο Niccolo Figa Talamanca, το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές και που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Αντίστοιχη έρευνα – όπως αναφέρεται – γίνεται για την αγορά του οικοπέδου των 300.000 ευρώ στην Πάρο, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης