Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δυσάρεστη εξέλιξη η υπόθεση Σπυράκη για το Μαξίμου - Η κυβερνητική στάση και η έρευνα

Δυσάρεστη εξέλιξη η υπόθεση Σπυράκη για το Μαξίμου - Η κυβερνητική στάση και η έρευνα
"Δεν είχαμε ενημερωθεί για την έρευνα", "πιστεύουμε ότι η κα Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος", δήλωσε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
Για δυσάρεστη εξέλιξη με φόντο την υπόθεση της Μ. Σπυράκη κάνει λόγο το Μαξίμου δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, μετά την αναστολή  της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτή  μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Μάλιστα, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη,  η κα.Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ για την Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Για δυσάρεστη εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μ. Σπυράκη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως ότι «μέχρι να αποσαφηνιστεί το τι έχει γίνει ανεστάλη η ιδιότητά της. Όσο κρατά η αναστολή, δεν θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ. Οφείλουμε να είμαστε καθαροί και άμεσοι προς τον κόσμο».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την έρευνα για την Μ. Σπυράκη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ενημερωμένη.
«Δεν είχαμε ενημερωθεί για την έρευνα», αποσαφήνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η κα Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος. Κινηθήκαμε έτσι, ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν. Να διαχωρίσουμε τις υποθέσεις. Δεν έχει σχέση με το Qatar Gate, να μην ταυτίζουμε και τσουβαλιάζουμε ανόμοια πράγματα».
Όπως ανέφερε, «ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Για να μην δημιουργούνται συνειρμοί -γιατί τελευταία μαζεύτηκαν πολλά- δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της κυρίας Καϊλή. Αλλά έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως αυτή η υπόθεση -αυτό άλλωστε είναι κάτι που και η ίδια η ευρωβουλευτής, η κυρία Σπυράκη το ζήτησε- ανεστάλη η κομματική της ιδιότητα. Εξ αυτού του λόγου της αναστολής της κομματικής ιδιότητας και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση,ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όσο κρατάει η αναστολή της ιδιότητας, δεν θα είναι υποψήφια. Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ καθαροί και άμεσοι στα αντανακλαστικά μας σε ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στο αν ακολουθούμε τους κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε στην πολιτική».
Πρόσθεσε πως «είναι μία υπόθεση στην οποία όλοι πιστεύουμε πως η τελική κατάληξη θα δικαιώσει την κυρία Σπυράκη. Έχει να κάνει με ζητήματα στα οποία δεν ήταν πλήρως εναρμονισμένη η συμπεριφορά των συνεργατών της με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κινηθήκαμε προς μια κατεύθυνση η οποία είναι αυτονόητη, έτσι ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα σε πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν, να κάνουν συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων, να προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο συνειρμούς και να καλλιεργήσουν μια τέτοιου είδους οργή. Για λόγους αρχής οφείλουμε να περιμένουμε την κατάληξη της υπόθεσης. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε απόλυτα σαφείς στο διαχωρισμό των υποθέσεων. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για κάποια υπόθεση χρηματισμού, ούτε για κάποιο λόμπι, ούτε για επηρεασμό κάποιων αποφάσεων. Υπήρξε μια συγκεκριμένη λειτουργία που δεν συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας των συνεργατών των ευρωβουλευτών και γι’ αυτό ελέγχεται η κυρία Σπυράκη. Καλό είναι να μην ταυτίζουμε πράγματα τα οποία δεν είναι όμοια, έχουν διαφορές. Οφείλουμε να ακολουθούμε ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο να ανταποκρίνεται από τη μία στη βαριά αξιακή παράδοση της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη στην απαίτηση των πολιτών».

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Η υπόθεση της Μ. Σπυράκη, 
στα «απόνερα» του σκανδάλου χρηματισμού και δωροδοκίας, του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό  στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κλείνει η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και με τους πολίτες να δηλώνουν ολοένα και περισσότερο δυσαρεστημένοι από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Ήδη, την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται αποφάσισε στις 16/12 ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό πως η κα.Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ για την Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικες ημέρες.
Νωρίτερα την Παρασκευή 16/12  η Μ. Σπυράκη είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της να υποβάλλει αίτημα για την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ να άρει την ασυλία της κατόπιν έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Σημειώνεται ότι ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από την Πέμπτη 15/12 είχε κάνει λόγο για σοβαρή υπόθεση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ περί αναστολής

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη για όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεση της.
«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές» αναφέρει η ΝΔ.

Καμία σχέση με το Qatar Gate

Η υπόθεση της κας.Σπυράκη
δεν σχετίζεται με το τεράστιο σκάνδαλο του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλεγμένης με τη Νέα Δημοκρατία, διότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, η κα.Σπυράκη εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί, αναφέροντας πως αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της προκειμένου «να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Σπυράκη: Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές


«Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας. Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές» ανέφερε στις 16/`12 σε δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ η κα.Σπυράκη.
«Καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου.
Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα.
Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.
Με συνοπτικές διαδικασίες (...).
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο» ανέφερε η κα.Σπυράκη.
Ερωτηθείσα γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι ένας πρώην κοινοβουλευτικός της βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο.
«Δεν ήταν φάντασμα.
Ερχόταν.
Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται "επίδομα αλλοδαπής".
Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος» είπε η κα.Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι το επίδομα αυτό «πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης