Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Δυσάρεστη εξέλιξη με την Σπυράκη - Οφείλουμε να είμαστε καθαροί και άμεσοι προς τον κόσμο

Οικονόμου: Δυσάρεστη εξέλιξη με την Σπυράκη - Οφείλουμε να είμαστε καθαροί και άμεσοι προς τον κόσμο
"Πιστεύουμε ότι η κα Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος", δήλωσε ο Γ. Οικονόμου
Για δυσάρεστη εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μ. Σπυράκη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως ότι «μέχρι να αποσαφηνιστεί το τι έχει γίνει ανεστάλη η ιδιότητά της. Όσο κρατά η αναστολή, δεν θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ. Οφείλουμε να είμαστε καθαροί και άμεσοι προς τον κόσμο».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την έρευνα για την Μ. Σπυράκη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ενημερωμένη.
«Δεν είχαμε ενημερωθεί για την έρευνα», αποσαφήνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η κα Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος. Κινηθήκαμε έτσι, ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν. Να διαχωρίσουμε τις υποθέσεις. Δεν έχει σχέση με το Qatar Gate, να μην ταυτίζουμε και τσουβαλιάζουμε ανόμοια πράγματα».
Όπως ανέφερε, «ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Για να μην δημιουργούνται συνειρμοί -γιατί τελευταί μαζεύτηκαν πολλά- δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της κυρίας Καϊλή. Αλλά έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως αυτή η υπόθεση -αυτό άλλωστε είναι κάτι που και η ίδια η ευρωβουλευτής, η κυρία Σπυράκη το ζήτησε- ανεστάλη η κομματική της ιδιότητα. Εξ αυτού του λόγου της αναστολής της κομματικής ιδιότητας και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση,ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όσο κρατάει η αναστολή της ιδιότητας, δεν θα είναι υποψήφια. Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ καθαροί και άμεσοι στα αντανακλαστικά μας σε ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στο αν ακολουθούμε τους κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε στην πολιτική».
Πρόσθεσε πως «είναι μία υπόθεση στην οποία όλοι πιστεύουμε πως η τελική κατάληξη θα δικαιώσει την κυρία Σπυράκη. Έχει να κάνει με ζητήματα στα οποία δεν ήταν πλήρως εναρμονισμένη η συμπεριφορά των συνεργατών της με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κινηθήκαμε προς μια κατεύθυνση η οποία είναι αυτονόητη, έτσι ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα σε πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν, να κάνουν συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων, να προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο συνειρμούς και να καλλιεργήσουν μια τέτοιου είδους οργή. Για λόγους αρχής οφείλουμε να περιμένουμε την κατάληξη της υπόθεσης. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε απόλυτα σαφείς στο διαχωρισμό των υποθέσεων. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για κάποια υπόθεση χρηματισμού, ούτε για κάποιο λόμπι, ούτε για επηρεασμό κάποιων αποφάσεων. Υπήρξε μια συγκεκριμένη λειτουργία που δεν συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας των συνεργατών των ευρωβουλευτών και γι’ αυτό ελέγχεται η κυρία Σπυράκη. Καλό είναι να μην ταυτίζουμε πράγματα τα οποία δεν είναι όμοια, έχουν διαφορές. Οφείλουμε να ακολουθούμε ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο να ανταποκρίνεται από τη μία στη βαριά αξιακή παράδοση της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη στην απαίτηση των πολιτών».

Για Qatar Gate

Για την υπόθεση Καϊλή και στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο κ. Οικονόμου κληθείς να απαντήσει αν την ήθελαν στην ΝΔ είπε «όχι βέβαια».
Πρόσθεσε πως «αυτό που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρωτοφανές. Ακούσατε κανέναν από τη ΝΔ να λέει ότι είναι θέμα ΠΑΣΟΚ και ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ είστε κλέφτες και διεφθαρμένοι; Όχι. Βγήκε την άλλη μέρα ο Ανδρουλάκης προφανώς πανικοβλημένος και λέει ότι είναι Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ενώ είναι τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ από το 2014 για να προσπαθήσει να μετατοπίσει το πρόβλημα σε έναν άλλον πολιτικό χώρο. Και συμπλήρωμα σε αυτό έρχεται και διαγράφει κάτι αναρτήσεις που είχε στα social media. Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί την υπόθεση της κα Καϊλή».

Συζήτηση προϋπολογισμού

Κάνοντας αναφορά στο μέτρο-έκπληξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, υπογράμμισε ότι «όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης γίνονται ώστε να καλύπτουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Στην σημερινή ομιλία, περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να θυμίσει την δύσκολη πορεία των τριών τελευταίων ετών. Αυτό που θα πει, θα είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σχέδιο, θα σηματοδοτεί το τι θα μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη τετραετία. Να συγκλίνουμε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων με την ευρωπαϊκή».
Όπως ανέφερε, «όλες οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από την αποτελεσματικότητα, την ευστοχία, την αντοχή της οικονομίας και τη δυνατότητα να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο. Κάθε δυνατότητα που δημιουργεί η οικονομία, πάει στην κοινωνία. Η Κυβέρνηση αυτή όλες τις επιτυχίες της οικονομίας και της ανάπτυξης, δεν τις έχει για να μένουν δείκτες σε Excel. Τις επιστρέφει μέρισμα στην κοινωνία. Για να βρει δουλειά ο άνεργος, να στηριχθεί ο συνταξιούχος, να στηριχθεί ο πιο ευάλωτος, να μπορέσουν οι Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια καλύτερα, να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης
σε ουρές.
Η πολιτική μας απαντά στις ανάγκες των ανθρώπων μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο Προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί το τι μπορούμε να πετύχουμε τη νέα τετραετία με μια Κυβέρνηση ισχυρή, συμπαγή, αυτοδύναμη για την Ελλάδα και τους πολίτες. Θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή μας να συγκλίνουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ακόμη  περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας τετραετίας. Ο
Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι οι προτεραιότητες της κοινωνίας».
Σημείωσε πως «έχουμε έναν πολύ ξεκάθαρο οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές. Υπάρχει η Κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχει ο Πρωθυπουργός που κράτησε την Πατρίδα όρθια, που τη θωράκισε στις έξωθεν επιβουλές, που δημιούργησε με την πολιτική του τη δυνατότητα σε 290.000 ανθρώπους να βρουν δουλειά, να έχουν εισόδημα, που μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις επενδύσεις, στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Που για πρώτη φορά μετά από χρόνια προτάσεις της Ελλάδας υιοθετούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο μηχανισμός τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πλαφόν για το φυσικό αέριο, τα εμβόλια. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει ορατότητα για τη νέα τετραετία προοπτικής, προκοπής, επιτυχίας, δημιουργίας για τον Έλληνα πολίτη».

Για εκλογές

Ακόμη, σημείωσε ότι «δεν θα σκάσουν εκλογές απόψε», ενώ σε περίπτωση πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «τότε μέσα σε 4 μέρες θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Μια με την πρόταση μομφής και μια με την ψήφιση του προϋπολογισμού».
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η συζήτηση που κάνουμε είναι συζήτηση με την κοινωνία, για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους και στις ανάγκες και τις προοπτικές της Πατρίδας. Υπάρχει μια απέλπιδα προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους να κυριαρχήσει μονοθεματικά ένα θέμα στη δημόσια συζήτηση.
Εκλογές θα έχουμε το 2023, από την Άνοιξη και μετά.
Η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα αναδείξει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα της περιόδου αυτής και τη σύγκριση με την προηγούμενη. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε κάτι ιδιαίτερο, σπάνιο. Έχει να συμβεί στη χώρα 30 χρόνια. Τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν για το  αξίωμα του Πρωθυπουργού δύο άνθρωποι που, και οι δύο, είχαν υπηρετήσει τη χώρα με το αξίωμα αυτό, ήταν πριν από 30 χρόνια. Ό,τι και να λένε, ο κόσμος ξέρει. Είδε τον Τσίπρα Πρωθυπουργό, τις αυταπάτες, τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές, τη φοροεπιδρομή, τους μετανάστες που λιάζονταν, την ανυπόληπτη διεθνώς χώρα. Βλέπει τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό της Ελλάδος να διαχειρίζεται πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις και την Πατρίδα να προχωρά. Ξέρει ο κόσμος Ξέρει πως πέρναγε, ξέρει πως περνάει. Δεν υπάρχει ζήτημα και πρόβλημα, που με ενσυναίσθηση, με επαγγελματισμό, με γνώση, με μέτρημα και σοβαρότητα, που ο Μητσοτάκης και αυτή η Κυβέρνηση να μην το έχει αντιμετωπίσει. Ο κόσμος ξέρει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης