Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργαντάς: «Κλειδί» για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής τα συνεργατικά σχήματα

Γεωργαντάς: «Κλειδί» για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής τα συνεργατικά σχήματα
"Tο μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες, στη μετάβαση στη νέα εποχή της καινοτομίας και των σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών", τόνισε ο Γ. Γεωργαντάς
«Κλειδί» για την εξέλιξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη σύγχρονη εποχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γ. Γεωργαντάς, την συνεργατικότητα, καθώς μέσα από αυτή δημιουργούνται οι ισχυροί δεσμοί που έχει μια οικογένεια, ενώ παράλληλα και τα μέλη μιας αγροτικής οικογένειας μπορούν πλέον να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα, όπως είναι οι Ομάδες Παραγωγών.
Σε ομιλία του στο “Family Business Summit 2022”, ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα και ιδιαίτερα στις Ομάδες Παραγωγών, είπε ότι μπορούν να εξελιχθούν «σε σύγχρονες οικογένειες αγροτικής παραγωγής» και κάλεσε τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα να αξιοποιήσουν κάθε πρόγραμμα και κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους, καθώς και τη μειωμένη φορολογία που έχει προβλέψει η κυβέρνηση για τα συνεργατικά σχήματα.
«Μέσα από τα συνεργατικά σχήματα, μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον καταστήσουμε πρωτοπόρο και βασικό μοχλό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Αγροτική εκπαίδευση

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο μέσα από τα Δημόσια ΙΕΚ, όσο και μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (Γεωργικών Συμβούλων και AKIS), σημειώνοντας ότι «το μέλλον πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες, στη μετάβαση στη νέα εποχή της καινοτομίας και των σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών. Σχεδόν κάθε πτυχή της γεωργίας καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία – από την άρδευση έως τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση των μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα πρέπει, να αγκαλιάσουν την τεχνολογική ανάπτυξη για να επωφεληθούν από αυτήν, αλλά και η πολιτεία να τους παράσχει απλόχερα αυτή τη δυνατότητα».
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς , «η μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων, αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και για να ανοίξουν το δρόμο σε μια σύγχρονη αγροτική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης