Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatar Gate: Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή – Σήμερα 14/12 η απόφαση για προφυλάκισή της – Τα πιθανά σενάρια

Qatar Gate: Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή – Σήμερα 14/12 η απόφαση για προφυλάκισή της – Τα πιθανά σενάρια
Αρνείται κάθε εμπλοκή, ποιους «έδειξε» για το σκάνδαλο του αιώνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Η ώρα της κρίσης για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή έφτασε καθώς σήμερα Τετάρτη 14/12 το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου θα αποφασίσει για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι έως την ημέρα της δίκης (σε 12 με 18 μήνες) για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Qatar Gate.
Επί της ουσίας το συμβούλιο θα κρίνει αν η κα.Καϊλή όσο και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες (ο σύντροφος της Francesco Giorgi, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzeri και ο Niccolò Figà Talamanca) , στην κατοχή των οποίων έχουν βρεθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, θα παραμείνουν προφυλακισμένοι στις φυλακές Haren των Βρυξελλών ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρουςπ.χ. με ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» – έως ότου η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο.
Πάντως, το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ είναι αν η απόκαλυψη αυτού του σκανδάλου θα μας οδηγήσει σε κάποιο μεγαλύτερο όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και το εάν αυτά που έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι 4 συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των Βέλγων δικαστών με τη διαδικασία να θεωρείται πως θα κρατήσει σε διάρκεια.

Αίτημα για αναβολή

Πάντως, η πλευρά της κας.Καϊλή αναμένεται να ζητήσει να αναβληθεί η απόφαση έως την ερχόμενη Τρίτη 20/12.
Αυτό αποκάλυψε σε σημερινές του δηλώσεις ο δικηγόρος της, Μ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, μια και σήμερα απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Βέλγιο (κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται).
Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν καθώς εντάσσεται στο απόρρητο που ισχύει στην προδικαστική διαδικασία ενώ επανέλαβε ότι η ίδια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα σπίτι της και όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της «να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους».
Επίσης ο Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην προσπάθεια απομάκρυνσης των χρημάτων, ενεπλάκη στην υπόθεση ο πατέρας της Εύας Καϊλή ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους, τον οποίο και δεν κατονόμασε, επικαλούμενος και πάλι το απόρρητο.

Follow the money

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Echo, οι αρχές του Βελγίου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Όπως αναφέρεται, τα χαρτονομίσματα αυτά - σε μεγάλο ποσοστό τους -, είχαν τυπωθεί πρόσφατα και κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί στο Βέλγιο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς εάν οι Αρχές γνωρίζουν πού εκδόθηκαν τα χαρτονομίσματα, θα είναι εύκολο να βρουν την τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη του και ως εκ τούτου και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.
Επιπλέον, αναφέρεται πως θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν.
Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

Δηλώνει αθώα

Πάντως σε διαδοχικές χθεσινές του συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ, ο κ.Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι η κα.Καϊλή δηλώνει αθώα και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού μελών και εργαζομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ προκειμένου να προωθήσουν συμφέροντα του.
Όπως είπε, η κα.Καϊλή υποστηρίζει ότι είναι απολύτως ψευδές ότι είχε προσωπική ατζέντα, την οποία χρησιμοποίησε ή «πλάσαρε» στο κράτος του Κατάρ.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις στην ΕΕ προκειμένου να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν.
Μάλιστα στο κάδρο των ευθυνών η κα. Καϊλή έβαλε τον Josep Borrell, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johannson, οι οποίοι, κατά την ίδια ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ.

Γνώριζε τα πάντα η Metsola

Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο της κας. Καϊλή όλα ήταν εν γνώσει και είχαν την έγκριση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προέδρου Roberta Metsola.
«Μου είπε ότι ο Josep Borrell και η Επίτροπος Yohannson ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ.
Η κα. Metsola έκανε επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κα. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής» υπογράμμισε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία της υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως η κα. Καϊλή του είπε «αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ.
Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κaw. Καϊλή μου είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

«Δίνει» το σύντροφό της

Κληθείς να σχολιάσει την φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κας. Καϊλή ή από άλλων συλληφθέντων.
Στη συνέχεια αφού σημείωσε ότι συνομίλησε με την Εύα Καϊλή και μεταφέρει τις απόψεις της, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι το συνολικό ποσό είναι από κατασχέσεις χρημάτων από εννέα άτομα, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κα Καϊλή.
«Βρέθηκαν χρήματα στην κα. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο Εμίρης του Κατάρ να μιλήσει» τόνισε ο κ.Δημητρακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι μόνο ποινική υπόθεση αυτή που αφορά την κα. Καϊλή, αλλά είναι εξόχως πολιτική.

Δεν είναι δικά της τα χρήματα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο δικηγόρος της κας. Καϊλή επανέλαβε πολλές φορές τη θέση της πελάτισσας του ότι «δεν είναι δικά της τα χρήματα», καθώς και ότι «η κα. Καϊλή δεν έμενε μόνη της, εκεί ήταν και ο σύντροφός της και θα δώσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα».
«Τα χρήματα δεν φυτεύονται.
Ο σύζυγος ή σύντροφος της τα έβαλε.
Ένα μέρος των χρημάτων βρέθηκαν στον πατέρα της.
Τα είχε δώσει ο σύντροφός της», κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στις καταθέσεις της στη βελγική αστυνομία η κα.Καϊλή έχει κρατήσει αποστάσεις από το σύζυγό της, αρνούμενη ότι γνώριζε τι έκανε αν και ήξερε ότι είχε επαφές με τον Antonio Panzeri, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή που έχει συλληφθεί και αυτός και ο οποίος θεωρείται πως είναι ο «πυρήνας» του Qatar Gate.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Francesco Giorgi συνεργάζεται με τις Βελγικές Αρχές με αποτέλεσμα να κατασχεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ στο σπίτι του στο Μιλάνο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε γραφεία στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα περισσότερα από τα οποία είχαν, όπως φαίνεται, συνεργαστεί στο παρελθόν άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον ορισμένων εκ των συλληφθέντων.
Όπως έγινε γνωστό, οι βελγικές αρχές σφράγισαν το γραφείο μιας μόνιμης υπαλλήλου του Ευρωκοινοβουλίου, προερχομένης σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των Πρασίνων.
Η υπάλληλος συμμετείχε σε υποεπιτροπή αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία προΐστατο μέχρι πριν από την έναρξη των ερευνών η Βελγίδα ευρωβουλευτής Maria Arena και προηγουμένως ο Antonio Panzeri.

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες, έχει διαρρεύσει πως οι Αρχές έχουν κατασχέσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κας. Καϊλή, στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της αλλά και στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτής, Antonio Panzeri.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ στο σπίτι του Panzeri.
Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τα ευρήματα στις οικίες της Εύας Καϊλή και του ευρωβουλευτή, Antonio Panzeri, καθώς και τα χρήματα με τα οποία πιάστηκε επ' αυτοφώρω ο πατέρας της Καϊλή.
«Στο πλαίσιο της έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για υποψίες διαφθοράς, με στόχο άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία κατέσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών» αναφέρει σε ανάρτησή της η Βελγική Αστυνομία, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες με τις επίμαχες βαλίτσες και τα μετρητά.

Ομόφωνη καθαίρεση

Την ομόφωνη καθαίρεση της κας. Καϊλή αποφάσισε χθες Τρίτη 13/12 η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόφαση που επικύρωσαν με την ψήφο τους και οι Ευρωβουλευτές.
Συνολικά, οι ευρωβουλευτές με 625 ψήφους υπέρ, μια και κατά και δύο αποχές ψήφισαν υπέρ της πρόωρης παύσης της κας. Καϊλής από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
«Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός.
Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές» ανέφερε στο twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Οι συλληφθέντες

Πέρα από την κα.Καϊλή, ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες.
Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Πρόκειται για τους Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Niccolò Figà Talamanca, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Όχι ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και Francesco Giorgi, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και βοηθός του Βέλγου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Marc Tarabella.
Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην κα.Καϊλή και στους υπόλοιπους τρεις συλληφθέντες για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης