Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (15/12) – Στο επίκεντρο ενέργεια, Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (15/12) – Στο επίκεντρο ενέργεια, Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα 14/12 στη Σύνοδο ΕΕ – Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη 14/12 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ – Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAΝ) αλλά και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα έχει στο επίκεντρο της την ενεργειακή κρίση και την Ουκρανία.

Διμερείς συναντήσεις

Στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπονται διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong, τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Prayut Chan o Cha και τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ.
Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, διεθνή ζητήματα, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα μας στηρίζει την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε.- ASEAΝ και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό και αποδίδει σημασία σε ζητήματα θαλασσίου εμπορίου, ελεύθερης ναυσιπλοΐας και θαλάσσιας ασφάλειας.
Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ – ASEAN πρόκειται να βρεθούν οι προκλήσεις ασφαλείας, το εμπόριο, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η επισιτιστική ασφάλεια.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Όσον αφορά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αυτή θα ασχοληθεί τόσο με την κατάσταση στην Ουκρανία όσο και με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και το τι συμβεί τελικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μια και οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Μητσοτάκης έχει καταθέσει προτάσεις για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και την προστασία των καταναλωτών από την μεγάλη ευμεταβλητότητα των αγορών, όσο και σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Eλλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των τιμών ενέργειας.
Στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης η συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα σε συνέχεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών του περασμένου Μαρτίου, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με αιχμή την οικονομική συνεργασία και την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης