Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση «παίζει» το αδιάφορο χαρτί της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές παρά την πολιτική αβεβαιότητα και ακρίβεια

Η κυβέρνηση «παίζει» το αδιάφορο χαρτί της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές παρά την πολιτική αβεβαιότητα και ακρίβεια
Παραπλανητικό το σενάριο της κυβέρνησης ότι η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Παραπλανητικό είναι το σενάριο που προσπαθεί να προβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το οποίο λέει ότι η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Από τι προσπαθούν να πιαστούν στο οικονομικό επιτελείο

Μία τα θετικά σχόλια της Goldman Sachs, μία η ανάλυση ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δεχτεί ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και θα έχουμε είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε κυβέρνηση συνεργασίας, μία οι μειούμενες τιμές στην ενέργεια (μέχρι τώρα), μία ότι οι μέσες τιμές της ανάπτυξης θα είναι παραπάνω από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο, έχει φτιάξει τις βάσεις ενός νέου προεκλογικού αφηγήματος για την ελληνική κυβέρνηση.

Περιμένουν αναβάθμιση από οίκο

Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται και σίγουρα ότι εάν το επόμενο διάστημα έχουμε αναβάθμιση στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα από κάποιον από τους οίκους (DBRS, S&P,Fitch, Moody’s) τότε αυτό θα συμπαρασύρει και τους άλλους ενώ πλέον η ΕΚΤ θα θεωρήσει επενδύσιμα τα ελληνικά ομόλογα με σκοπό να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Δεν είναι καλές οι πολιτικές εξελίξεις μετά το Qatar Gate

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, θεωρούμε ότι όλα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά και οι οίκοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους μετά τις εθνικές εκλογές.
Στη ΝΔ φοβούνται αρκετά μήπως υπάρξει μπλεγμένο στέλεχος τους στην ευρωβουλή για το Qatar Gate.
Μέχρι τώρα εξετάζονται τραπεζικοί λογαριασμοί.
Το ΠΑΣΟΚ, μετά το σκάνδαλο Καιλή, που το έφερε σε πορεία σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία τώρα φαίνεται να αλλάζει στρατηγική και να φέρεται διατεθειμένο ακόμα και να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ ξέκοψε για τα καλά τα περί συγκυβέρνησης

Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να θέλουν πλέον να συνεργαστούν ή να δώσουν ανοχή σε μία μη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού από την μία θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ευθύνεται πολιτικά για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, τόσο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ (κάθε εβδομάδα θα έχουμε αποκαλύψεις) όσο και για το κέντρο που διαχειριζόταν επ’ ωφελεία του το λογισμικό Predator.
Και όχι μόνο.
Προσπαθεί να καταδείξει το ΠΑΣΟΚ ένα πλήρως διεφθαρμένο κόμμα, συνέχεια του ΠΑΣΟΚ του Άκη Τσοχατζόπουλου με σκοπό να απομυζήσει κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν να πάνε στην τρίτη λύση, μακριά από το δοκιμασμένο πλέον δίπολο Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Αλλαγή στην στρατηγική Ανδρουλάκη

Προσέξτε, μέχρι τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης συζητούσε την συνεργασία με τη ΝΔ εάν δεν υπήρχε Μητσοτάκης στην εξίσωση, τώρα θέλει να τιμωρήσει τη ΝΔ στέλνοντάς την στην αντιπολίτευση.
Που σημαίνει, ότι θα συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τους όρους μιας συνεργασίας.
Άλλωστε, σχετικές συζητήσεις έχουν αρχίσει στελέχη από τα δύο κόμματα ,όπως π.χ Σπίρτζης-Ρέππας σε γνωστό καφέ, Τζανακόπουλος- Λιακούλη στην Επιτροπή Θεσμών ενώ υπάρχει η στρατηγική θέση από ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Αβεβαιότητα και στο οικονομικό σκέλος -Ενέργεια, ακρίβεια, υψηλά επιτόκια

Από την άλλη, όμως, δεν είναι η πολιτική αβεβαιότητα που αρχίζει να γίνεται διακριτή.
Είναι ότι οι τιμές ενέργειας το επόμενο διάστημα που μπαίνουμε πιο σκληρά στον χειμώνα, θα ανέβουν.
Πόσο μάλλον όταν στην Ε.Ε δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλ. ενέργειας.
Την ίδια ώρα η Ε.Ε μπαίνει σε ένα σπιράλ ύφεσης που έχει φανεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα γίνει πιο χαρακτηριστικό το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δεν θα μπορέσει να γλιτώσει από αυτό η Ελλάδα.
Ακρίβεια και υψηλά επιτόκια μεγαλώνουν το κόστος δανεισμού, αυξάνουν τα κόκκινα δάνεια, εξατμίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Και τέλος, στο Χρηματιστήριο φαίνεται μία μεγάλη δυστοκία στην αύξηση όγκων συναλλαγών που δείχνει ότι υπάρχει μία μεγάλη ανασφάλεια χωρίς μεγάλα deals.
Υπό αυτές τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, μία αναβάθμιση από τους οίκους κρίνεται ως κίνηση υψηλού ρίσκου με αβέβαια αποτελέσματα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης