Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με 4 συλλήψεις: Προφυλακίστηκε η Καϊλή, βρέθηκαν στην κατοχή της 160.000 ευρώ

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με 4 συλλήψεις: Προφυλακίστηκε η Καϊλή, βρέθηκαν στην κατοχή της 160.000 ευρώ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα της βελγικής εισαγγελίας για χρηματισμό αξιωματούχων από το Κατάρ και λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου έκριναν προφυλακιστέα την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της, F.G., πρώην κοινοβουλευτικό συνεργάτη του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλο της ομάδας S&D.
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Συνελήφθη και προφυλακίστηκε για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η Εύα Καϊλή την Κυριακή 11/12/2022, η οποία μεταφέρθηκε στις κεντρικές φυλακές Βρυξελλών Saint-Gilles.
Μετά τις αποκαλύψεις περί δωροληψίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ για επηρεασμό της πολιτικής της ΕΕ, αναστάτωση προκλήθηκε σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Ολοκληρώθηκε η έρευνα της βελγικής εισαγγελίας για χρηματισμό αξιωματούχων από το Κατάρ και λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου έκριναν προφυλακιστέα την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της, F.G., πρώην κοινοβουλευτικό συνεργάτη του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλο της ομάδας S&D.
Ήδη, η κα Καϊλή είχε τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και εκτός της Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Roberta Metsola, ενώ δρομολογείται η καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπρόεδρου της Ευρωβουλής.
Θα χρειαστεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (τη Δευτέρα 12/12 η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της) με πλειοψηφία 60% και ακόλουθη έγκριση από την Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου με τα 2/3 των ψήφων.
Συνολικά συνελήφθησαν 4 άτομα ενώ αφέθηκαν ελεύθερα δύο εκ των αρχικά συλληφθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν την προσαγωγή της ευρωβουλευτού, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτι που έμενε στις Βρυξέλλες όπου εντοπίστηκαν σακούλες με μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στην κατοχή της Ελληνίδας πολιτικού βρέθηκαν 160.000 ευρώ,
1_605.JPG

Στις κεντρικές φυλακές Βρυξελλών – Οι 160.000 ευρώ

Στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών Saint-Gilles έχει οδηγηθεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψή της για το Qatar Gate.
Βρίσκονται στο κέντρο των Βρυξελλών και η Εύα Καϊλή θα μείνει εκεί έστω και προσωρινά μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα μετέδωσαν τα βελγικά μέσα, πρώτος συνελήφθη ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ύστερα ο πατέρας της εντοπίστηκε έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και ύστερα συνελήφθη η Εύα Καϊλή μέσα στο σπίτι της όπου και βρέθηκαν σακούλες γεμάτες με μετρητά, για τον λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα βουλευτικής ασυλίας, καθώς πιάστηκε επ’ αυτοφώρω.
Η ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.


Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα


Συνολικά έξι άτομα συνελήφθηκαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας.
Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.
Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.
Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.




Capture1_13.JPG
Le Soir: Σε κύκλωμα διαφθοράς η Καϊλή

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για την Εύα Καϊλή, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή (9/12/2022), αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση.
Ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση.
Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack.
Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D ο Pier Antonio Panzeri, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο F., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Ελεύθερος ο πατέρας της Καϊλή - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Παράλληλα, έρευνα πραγματοποιήθηκε εχθές (Σάββατο 10/12) το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Marc Tarabella , όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack.
Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Juri Laas απάντησε το εξής:
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Metsola στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

κ1_2.JPG
Κομβικός ο ρόλος Panzeri και Giorgi


Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri, φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του.
Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.

Από το 2016 οι πρώτες επαφές

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Panzeri, και ο Francesco Giorgi, -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».
Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Panzeri,, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Panzeri, βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».



Η σταδιοδρομία από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

Η Εύα Καϊλή, γεννημένη πριν από 44 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και με πτυχίο αρχιτεκτονικής, μετά το πέρασμά της από τη δημοσιογραφία και την παρουσίαση ειδήσεων στο Mega Channel από τιο 2004 έως το 2007, μπήκε στην πολιτκή.
Ήταν από τους νεότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν το 2007 στην ελληνική Βουλή, το 2014 έφτασε στο Ευρωεπιμελητήριο των Βρυξελλών, όπου συνάντησε τον σύντροφό της, τον Ιταλό Francesco Giorgi, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη.
Τον περασμένο Ιανουάριο η κα Καϊλή εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη οι σχέσεις δεν ήταν καλές.
Αποκαλυπτικός ήταν το Σάββατο 10/12 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε σε συνέντεξή του στον ΑΝΤ1 ότι «από τις 26 Ιουλίου και μετά προέκυψε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που με οδήγησε σε μια απόφαση, την οποία είχα συζητήσει και σε επίπεδο ευρωομάδας. Ήταν το ζήτημα της κυρίας Καϊλή. Από την πρώτη ώρα που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator, όπως εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις ότι: “Eίναι κάτι σύνηθες, δεν είναι κάτι σοβαρό, συμβαίνει και σε άλλους”.
Υποστήριξε ότι έχει συμβεί και στην ίδια, ενώ γνώριζε όπως και άλλοι ευρωβουλευτές που αναπαρήγαγαν τα ίδια από τη Νέα Δημοκρατία, ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά τους και δεν είχε βρεθεί τίποτα.
Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου οπότε και κλήθηκα να μιλήσω για το θέμα στο Στρασβούργο, με ενημέρωσαν από την σοσιαλιστική ομάδα ότι προσπαθούσε να μη μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Έμαθα επίσης ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος. Οπότε ενημέρωσα την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Επανερχόμενος στην έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως «δεν είμαι δικαστήριο. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε αυτή την υπόθεση. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η τοποθέτηση της για το Κατάρ με βρήκε κάθετα απέναντι. Ψήφισα απέναντι σε αυτή την άποψη και δημοσίως είπα ότι είναι μακριά από τις αξίες της παράταξής μας».
Πρόσθεσε ότι «χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να διαγραφεί, διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Άρα, η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους (…) Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια δούρειου ίππου, υπονομεύοντας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δείχνει να υπάρχει ανανέωση και ενίσχυση της παράταξή μας. Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα».
Αναφερόμενος στην απόπειρα συσχέτισης των αποκαλύψεων για την Εύα Καϊλή με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερό. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Από τη μια χρησιμοποίησε την κυρία Καϊλή για να υποβαθμίσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρησιμοποιεί την υπόθεση της κυρίας Καϊλή για να νομιμοποιήσει την παρακολούθησή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η προσπάθεια να αμπαλάρουν μέσω του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας, μια παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού ενδιαμέσως της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου με τις έρευνες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπήκαν σε σπίτια ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, διότι υπήρχαν πληροφορίες και βρήκαν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία οδηγούν στη δικαιοσύνη για λόγους εγκληματικής πράξης. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης έχει να πει κάτι. Ας το πει δημοσίως (…) Επιχειρεί το σύστημα Μητσοτάκη να συνδέσει δυο άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις. Από τη μια τα «μπράβο» στην κ. Καϊλή από τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Δημητριάδη όσο προσπαθούσε να υποβαθμιστεί το θέμα της παρακολούθησής μου και τώρα εργαλειοποιείται η υπόθεσή της για να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση μου».
afp_2.JPG

k2_3.JPG

Διεθνής Διαφάνεια: Απουσία ελέγχων στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Alberto Alemanno, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Manon Aubrie (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης