Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Το σκάνδαλο Κατάρ είναι η πιο σοκαριστική και η πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που αντιμετώπισε ποτέ η ΕΕ

Politico: Το σκάνδαλο Κατάρ είναι η πιο σοκαριστική και η πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που αντιμετώπισε ποτέ η ΕΕ
Το σκάνδαλο Κατάρ δεν είναι μία ιστορία μικρών ονομάτων επισημαίνει το Politico
Σχετικά Άρθρα
Οι Βρυξέλλες είναι αντιμέτωπες με το πιο σοκαριστικό, το «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς εδώ και χρόνια γράφει το Politico σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση δωροληψίας από το Κατάρ με σκοπό τον επηρεασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή.
Μια σειρά από τουλάχιστον 16 επιδρομές της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας την Παρασκευή (9/12/2022) οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων που φέρονται να βαρύνονται με αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος.
Οι πρώτες έρευνες απέδωσαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, συν τηλέφωνα και υπολογιστές.
Αρχικά, οι ένοχοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα σύμφωνα με τα πρότυπα των Βρυξελλών: Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί συνεργάτες και ένας επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Όλοι φέρονται να χρηματοδοτούνταν από τον οικοδεσπότη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κατάρ.
«Αλλά προς ποιον σκοπό, αλήθεια;» διερωτάται το περιοδικό.
Κάποιοι αμφισβητούν εάν —αν οι κατηγορίες είναι αληθινές— η Ντόχα είχε κάνει πραγματικά μια έξυπνη επένδυση.

Είναι μεγάλη ιστορία

Πάντως μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (9/12) ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν απλώς μια ιστορία μικρών ονομάτων.
Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπιστής του Κατάρ τέθηκε υπό κράτηση από τη βελγική αστυνομία.
Η υπόθεση επικεντρώνεται επίσης γύρω από μια ΜΚΟ που, μέχρι πρόσφατα, μετρούσε μερικούς από τους μεγαλύτερους κήνσορες της αριστερής πολιτικής μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της.
Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε απόπειρες συσχέτισής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε αξιωματούχος του εμιράτου σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Κυριακή το πρωί (11/12/2022).
Καθώς αυτό το δυνητικά υπερθετικό σκάνδαλο συνεχίζει να εκτυλίσσεται, το Politico απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τo σκάνδαλο που συγκονίζει την πρωτεύουσα της ΕΕ.

Ε: Ποια είναι η Εύα Καϊλή;

Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι μία από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού — κ
αι ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων με ιδιότητα celebrity στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών.
Αλλά η Καϊλή έχει επίσης αναδειχθεί η πλέον ένθερμη υποστηρίκτρια του Κατάρ.
Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκεύασαν τα γήπεδα του Μουντιάλ.
Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.
Ο σύντροφος της, Francesco Giorgi, είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».
Το σημαντικότερο είναι ότι ο πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Pier Antonio Panzeri, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση.

Ε: Ποιος άλλος εμπλέκεται;

Ο Panzeri, Ιταλός πρώην
ευρωβουλευτής επίσης από το S&D, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων το πρωί της Παρασκευής.
Μέχρι το βράδυ, η σύζυγος και η κόρη του είχαν συλληφθεί επίσης από την ιταλική αστυνομία.
Ο Panzeri κατηγορείται ότι «παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου».
Πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο.
Εκτός από τη σύλληψη του Giorgi, η αστυνομία σφράγισε επίσης το γραφείο ενός άλλου κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας, που επί του παρόντος υπηρετούσε ως βοηθός της Βελγίδας ευρωβουλευτή του S&D Marie Arena.
Η Arena, η οποία ανέλαβε την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Panzeri και συνεργάζεται στενά με το Fight Impunity, επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του βοηθού της ήταν σφραγισμένο.
Η Arena είπε ότι η ίδια δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa, ο Niccolò Figà-Talamanca έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.
Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επίσημα στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη.
Ωστόσο, έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity, στη Rue Ducale 41.
Η Emma Bonino, πρώην φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ίδρυσε το No Peace Without Justice.
Έχει καταχωρηθεί ως επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Fight Impunity. Αυτή και ο Figà-Talamanca δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό μέσω του Peace Without Justice.
Σε ένδειξη των διασυνδέσεων του Panzeri, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρονται επίσης ως επίτιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Cazeneuve για σχόλιο το Σάββατο (10/11) ενώ ο Αβραμόπουλος δεν απάντησε σε αίτημα, σχολιάζει το Politico.
Ένα άλλο κορυφαίο όνομα στο τιμητικό συμβούλιο του Fight Impunity, η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, παραιτήθηκε από το συμβούλιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κολεγίου της Ευρώπης, όπου η Ιταλίδα αξιωματούχος είναι τώρα πρύτανης.
Η λίστα του προσωπικού στο Fight Impunity έχει προφανώς διαγραφεί. Ωστόσο, τα διαδικτυακά αρχεία δείχνουν τον Giorgi, και άλλους σημερινούς κοινοβουλευτικούς βοηθούς να κατέχουν βασικούς ρόλους τον Ιανουάριο.
1_604.JPG

Ε: Περιορίζεται αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οχι. Συνελήφθη επίσης: ο Luca Visentini, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν ο επί μακρόν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
(Δεν χρειάστηκε να κινηθεί για τον νέο του ρόλο: Τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους στην ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες, στη Rue Albert II.)
Τα συνδικάτα οικοδόμων υπήρξαν μερικοί από τους κορυφαίους επικριτές του ιστορικού του Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει ο Visentini, η ITUC ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.
Ο Sharan Burrow, ο προηγούμενος επικεφαλής της ITUC, προέτρεψε τους εξωτερικούς επικριτές της εργατικής νομοθεσίας της χώρας να «πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή» σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ τον Ιούνιο.

Ε: Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση;

Το εμιράτο του Κόλπου φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αντί για ένα σημαντικό όφελος το τουρνουά αποδείχθηκε ότι έριξε αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα.
Οι κατηγορίες για δωροδοκία στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το Μουντιάλ και οι συνθήκες σκλάβων για τους ξένους εργάτες αμφισβητούν την επιλογή του Κατάρ ενώ οι φιλελεύθεροι επικριτές άδραξαν τη στιγμή για
να επιτεθούν στη θέση της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.
Η διατήρηση μιας καλής φήμης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ εργάζεται για να συνάψει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό του αέριο. Μια πρόταση να δοθεί στους ταξιδιώτες από το Κατάρ είσοδο χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ προχωρά επίσης στο Κοινοβούλιο — τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ε: Πώς έχει υποστηρίξει η Καϊλή το Κατάρ;

Η Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα η προεξάρχουσα της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.
Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφιζε για ένα κείμενο «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου - παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.
Η Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο, με μόλις ένα μήνα ειδοποίηση, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο της Σούρα, ζήτησε να αναβληθεί.
Αντ 'αυτού, η Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία - και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών. «Πήγε πίσω από την πλάτη μου», είπε η ευρωβουλευτής Hannah Neumann, η Γερμανίδα Πράσινη ευρωβουλευτής, επικεφαλής του DARP.
Η Ντόχα γνώριζε τις επικρίσεις που θα δεχόταν από την DARP και γι΄ αυτό επέλεξε την επίσκεψης της Ελληνίδας πολιτικού.

Ε: Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι αυτή;

Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Michiel van Hulten.
Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund , συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ως ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο van Hulten είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας».
Ο Alemmano προέβλεψε επίσης ότι αυτό θα είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.

Ε: Τι μπορεί να γίνει για αυτό;

Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Ο Freund υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες.
Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. «Η ΕΕ πρέπει να το βελτιώσει αμέσως», είπε ο Freund.
Παρεμπιπτόντως, η ΜΚΟ του Panzeri, Fight Impunity, δεν περιλαμβάνεται στο μητρώο διαφάνειας.
Αυτή είναι μια προφανής παραβίαση των υφιστάμενων κανόνων για ομάδες που εδρεύουν στην ΕΕ που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές για τα μητρώα διαφάνειας, οι ΜΚΟ υποχρεούνται να περιλαμβάνουν εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους.
Η Arena, η σημερινή πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει συνεργαστεί στενά με τους Panzeri και Fight Impunity, συμπεριλαμβανομένης της ΜΚΟ σε συνεντεύξεις τύπου και ταξιδεύει με την Panzeri για συζητήσεις για τις πολιτικές ελευθερίες.
Ακόμη και όταν υπερασπιζόταν τη δική της ανεξαρτησία, η Arena προέβλεψε ότι θα έβγαιναν περισσότερες αποκαλύψεις.
«Εάν το Κατάρ το κάνει, ξέρω ότι και άλλοι κάνουν ακριβώς το ίδιο», είπε η Arena.
«Και επομένως πρέπει πραγματικά να αποτρέψουμε αυτού του είδους την ικανότητα να επηρεάζουμε».

Ε: Πώς εξελίσσεται η υπόθεση για το Κατάρ;

Το πλήγμα από αυτές τις κατηγορίες έρχεται ήδη γρήγορα. Το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Ξεχωριστά, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες. Τώρα έχει ακυρωθεί - που σημαίνει ότι ένας κορυφαίος αντίπαλος της Ντόχα έλκει όλη την προσοχή.
«Οποιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και συνιστά παραπληροφόρηση», ανέφερε η επίσημη δήλωση του Κατάρ που εκδόθηκε την Κυριακή (11/12).
«Το κράτος του Κατάρ εργάζεται μέσω της δέσμευσης απέναντι σε θεσμούς και λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς».

Ε: Τι θα ακολουθήσει στη Ευρωβουλή;

Αργά το Σάββατο (11/12), η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola ανέστειλε όλες τις «εξουσίες, τα καθήκοντα και τα καθήκοντα» του Καϊλή που σχετίζονται με την αντιπροεδρία.
Η πλήρης ανάκληση του τίτλου θα απαιτούσε απόφαση από τη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου και, στη συνέχεια, ψηφοφορία στην ολομέλεια.
Όταν συνέλθει η ολομέλεια στο Στρασβούργο αυτήν την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να άρουν την κοινοβουλευτική ασυλία της.
Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί μια συζήτηση για το περιστατικό στην ημερήσια διάταξη, με ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το απόγευμα.
Η Καϊλή έχει επίσης διαγραφεί από τον όμιλο S&D και το κόμμα της στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ.

Capture_230.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης