Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην υπεράσπιση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων

Σακελλαροπούλου: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην υπεράσπιση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων
Συνάντηση της ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας
Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και υπευθυνότητας εκ μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της υπεράσπισης των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής της στη Σόφια.
Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι "οι δύο χώρες μας υπερασπίζονται εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και είναι σημαντικό να ενισχύονται στην προσπάθειά τους αυτή, καθώς ούτε μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους, ούτε είναι δίκαιο. Θα πρέπει επομένως να επιδειχθεί αλληλεγγύη και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων των κρατών μελών".
Στο ίδιο ύφος και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας υποστήριξε ότι "Αναμένουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, περισσότερα κονδύλια και εξοπλισμό, καθώς και μεγαλύτερη παρουσία από τις δυνάμεις ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ". Όπως είπε "Εμείς προστατεύουμε τα σύνορα από κοινού με την Frontex, αλλά η έκκλησή μου είναι, αντί να δημιουργούμε εσωτερικά σύνορα και εμπόδια ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, να διαθέτουμε περισσότερους πόρους στα πιο δύσκολα, τα εξωτερικά της σύνορα, δηλαδή τα σύνορα που υπερασπίζουν η Βουλγαρία και η Ελλάδα".
Αναφορικά με την προσχώρηση της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά έχει υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας και πρόσθεσε "Θεωρούμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί εκ μέρους της Βουλγαρίας και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία. Αυτό άλλωστε έχει προκύψει και από τις αξιολογήσεις που έχουν ήδη γίνει εκ μέρους της ΕΕ".
Παρατήρησε, επίσης, ότι "η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία αυτό υπαγορεύει, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι προκλήσεις στην περιοχή συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω ενδυνάμωσης της ΕΕ και αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προϋποθέτει την επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών προς τις δύο χώρες εταίρους μας".
Απαντώντας, ο Ρούμεν Ράντεφ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διαρκή υποστήριξη στη Βουλγαρία σχετικά με την προσχώρησή της στο Σένγκεν, στην Ευρωζώνη και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, που ακόμη διστάζουν και θέτουν συμπληρωματικά εμπόδια στη Βουλγαρία, υποστήριξε ότι "η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλα τα τεχνικά κριτήρια για τη συμμετοχή στον χώρο Σένγκεν ήδη από το 2011. Προσκάλεσε δύο επιθεωρήσεις τους τελευταίους δύο μήνες, που έδωσαν άριστα αποτελέσματα, και δεν δεχόμαστε να μας θέτουν συμπληρωματικές προϋποθέσεις που βρίσκονται έξω από τα κριτήρια συμμετοχής".
Μάλιστα, κάλεσε τις χώρες, που ακόμη δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους, να αναλογισθούν ότι, "όσο ταχύτερα η Βουλγαρία προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας από τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Ρουμανία στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη αυτά θα μπορούν να είναι πιο ήσυχα για το ότι η Βουλγαρία θα υπερασπίζει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Βουλγαρία εργάζεται σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας και σε όλα τα τεχνικά επίπεδα και πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει, αφού δεν έχει νόημα, ενώ υπάρχει κρίση στον τομέα της ασφάλειας, να παραμένει η Βουλγαρία και η Ρουμανία έξω από τον χώρο Σένγκεν".
Αναφορικά με την πορεία της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Ράντεφ έκανε λόγο για λαμπρές προοπτικές, που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όχι μόνο στη γεωγραφική θέση των δύο κρατών, την εμπειρία και τον χαρακτήρα των ενεργειακών συστημάτων, αλλά και στην ισχυρή πολιτική βούληση των ηγεσιών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας να ενισχύσουν τη συνεργασία αυτή.
"Περιμένουμε μέσα σε ένα χρόνο να ολοκληρωθεί ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου η Βουλγαρία συμμετέχει με 20%, έχουμε ήδη διπλασιάσει το δυναμικό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατασκευή του δεύτερου τερματικού σταθμού στην ίδια περιοχή" τόνισε.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι "κατασκευάζεται ο αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV μεταξύ της Ν. Σάντας από ελληνικής πλευράς και της Marica-Iztok από βουλγαρικής, κάτι που θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα των συστημάτων μας. Tώρα τρέχει η διαδικασία διπλασιασμού της δυναμικότητας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Chiren, που επιτρέπει όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Ελλάδα να ισορροπήσουν το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, γιατί χωρίς υπόγειες αποθήκες μεγάλης χωρητικότητας η εισαγωγή φυσικού αερίου δεν μπορεί να ισορροπηθεί και δεν είναι αποτελεσματική. Σε αυτό το σημείο η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι δεμένες μεταξύ τους".
Στο πλαίσιο, αυτό ανέφερε ότι "Η Βουλγαρία μελετά την ανανέωση των σχεδίων κατασκευής μελλοντικών ατομικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, γιατί διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό με μακρόχρονη εμπειρία στην ασφαλή εκμετάλλευση του πυρηνικού μας σταθμού, πρόκειται δηλαδή για ένα έργο το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε στο μέλλον μαζί. Η Βουλγαρία, όχι μόνο χάρη στη γεωγραφική της θέση, αλλά και χάρη στις επιτυχίες του ενεργειακού μας συστήματος, είναι σημαντικός παράγοντας, ώστε η Ελλάδα να αναπτύξει τις δυνάμεις της στον τομέα της ενέργειας".
Τέλος, τόνισε ότι "Αυτό που μελετάμε για το μέλλον είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φυσικά δεδομένα και το δυναμικό της Βουλγαρίας για αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας με τον πιο οικολογικό τρόπο και τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Δηλαδή, είμαστε συνδεδεμένοι τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μελλοντικά και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Με αυτή την έννοια, η Βουλγαρία και η Ελλάδα γίνονται ένα κέντρο παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορέσει να ισορροπήσει τα ενεργειακά συστήματα των γειτόνων και των εταίρων μας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης