Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετωπική στη Βουλή - Μητσοτάκης: Κάντε πρόταση δυσπιστίας αν πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα Δημοκρατίας - Τσίπρας: Θράσος

Μετωπική στη Βουλή - Μητσοτάκης: Κάντε πρόταση δυσπιστίας αν πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα Δημοκρατίας - Τσίπρας: Θράσος
Στην ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών, που άλλωστε έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξαν σε πολύ υψηλούς τόνους κατηγορίες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, εάν πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας και θέλει να διαπιστώσει πόσο ομογενής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ..
Ο πρωθυπουργός
αφού παρουσίασε τις τομές του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, απέρριψε κατηγορηματικά ότι παρακολουθούνταν υπουργός της κυβέρνησης (συγκεκριμένα ο κ.Χατζηδάκης) όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καλέσει να το ξεκαθαρίσει καλώντας τον μάλιστα, αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται, να παραιτηθεί αμέσως από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ήταν υψηλοί από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή, με τον μεν Κ. Μητσοτάκη να υπενθυμίζει
τα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι αλλά και την... κρουζιέρα του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και με το δε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στον πρωθυπουργό δειλία και θράσος.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές και στην εθνική ασφάλεια -δεδομένων και των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας- «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση» τόνισε μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, ενώ συμπλήρωσε «η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη προτεραιότητα».

Είναι δυνατό να παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη;

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης;
Ντροπή σας.
Δεν ντρέπεστε λίγο;
Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι;
Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;
Πότε θα δώσει επιδόματα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε προηγούμενη έκκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους».
Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους.
Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε.
Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια.
Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα.
Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάναης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας»

Κάντε πρόταση δυσπιστίας

Απαντώντας στα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό της ΝΔ για τη μη άρση του απορρήτου, ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον κ.Τσίπρα να κάνει πρόταση δυσπιστίας.
«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα.
Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό.
Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλοί ήταν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από τις πρωτολογίες των κ.κ.Μητσοτάκη - Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα «υπενθυμίζοντας» για ακόμα μία φορά τα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι.
«Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μία συγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα»... «Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.
Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

Αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφάλειας

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι

Το γάντι του που πέταξε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό δειλία και θράσος.
«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις επί του θέματος των υποκλοπών από τους πρώην προέδρους της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».
Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους Ευρωβουλευτές; Και άλλους πολιτικούς; Και άλλους δημοσιογράφους; Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;».
«Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.


Οι 7 τομές του νομοσχέδιου

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επτά τομές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Πρώτον, ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. «Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ» τόνισε και τόνισε ότι συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.
Δεύτερον, γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.
Τρίτον, τίθεται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Τέταρτον, η ενημέρωση όποιο τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών. 
Πέμπτη τομή, το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.
Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλλει ως άδικη.
Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμους την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων» τόνισε.
Έβδομον, οχυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.

Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο Μητσοτάκη και Τσίπρα


Την θέση πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει στον κατήφορο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα διατύπωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν κατά την ομιλία τους στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών και το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.
Ο κ.Κατρίνης χαρακτήρισε όνειδος το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου και απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να ψηφίσουν όλα τα κόμματα το νομοσχέδιο επί της αρχής τόνισε ότι «αδίκως αναζητείτε συνενόχους».
«Δεν θα συναινέσει το ΠΑΣΟΚ στην προστασία του παρακρατικού μηχανισμού που στήσατε για να κάνετε υποκλοπές» ανέφερε ο κ.Κατρίνης, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «ψυχολογία και συμπεριφορά ενόχου» και κινείται στη «λογική της συγκάλυψης των όσων έγιναν από τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε στην ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού».
Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ήξερε καθώς ήταν αυτός που έθεσε στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού τη λειτουργία της ΕΥΠ.
«Μπορεί να λέει και να παριστάνει ότι δεν ήξερε;
Μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες στον ανιψιό του;
Από πού αντλούσε την ισχύ του ο κ. Δημητριάδης;
Δεν μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες στον κ. Κοντολέοντα που έγινε διοικητής της ΕΥΠ με φωτογραφική διάταξη από τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ.Κατρίνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται στη λογική της συγκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου που σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία δυτικού τύπου θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης