Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχονται 2 κρίσιμες μάχες Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή – Στο επίκεντρο οι υποκλοπές και η ελληνική οικονομία

Έρχονται 2 κρίσιμες μάχες Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή – Στο επίκεντρο οι υποκλοπές και η ελληνική οικονομία
Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα καλύπτωντας τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...
Σχετικά Άρθρα
Έρχονται 2 μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες τις επόμενες μέρες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για τις οποίες τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται καιρό.

Το νομοσχέδιο για ΕΥΠ

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει την Πέμπτη 8/12 στην Βουλή για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σχετικά με την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων και τα κακόβουλα λογισμικά.
Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα καλύπτωντας τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν πως και πως την Πέμπτη καθώς ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει ένα νέο δριμύ κατηγορώ κατά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέροντας τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τις λίστες παρακολούθησης κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ασφαλώς, αναμένεται πολύ σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για το ζήτημα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών μιας και εικάζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί αυτή τη πολιτική σύγκρουση για να συσπειρώσει την αντιπολίτευση με το μέρος του.

Θα έχει ενδιαφέρον τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Βέβαια, ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο το οποίο στην αρχή είπε ότι θα το στηρίξει – με μία υποσημείωση σε κάποιο άρθρο- αλλά επί της αρχής το καταψήφισε ο Χάρης Καστανίδης. Θα πάμε σε μία ψήφιση κατ’ άρθρο και εκεί θα δούμε σε πόσα θα συμφωνήσει ο Ανδρουλάκης και σε πόσα θα διαφοροποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερη μάχη στις 17.12

Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη κοινοβουλευτική μάχη που θα έχουμε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στις 14.12 ξεκινάει η μάχη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023 και στις 17.12, ημέρα Σάββατο αναμένουμε να έχουμε εκ νέου πολιτική κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον προϋπολογισμό 2023.

Επίκεντρο η οικονομία, ακρίβεια και… τράπεζες

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει έναν θετικό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και ευνοϊκών αριθμών της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη, ανεργία, επενδύσεις και εξαγωγές) ενώ ο κ. Τσίπρας θα τονίσει εμφατικά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που ακόμα υπάρχει. Επίσης, θα σηκώσει το θέμα των τραπεζών μιας και έχει κάνει ήδη μία πρόταση για έκτακτο φόρο για τις τράπεζες.

Εκτός Ελλάδας ο Σταικούρας

Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, δεν έχει οριστεί ακόμα νέα συνάντηση με τους τραπεζίτες. Ο κ. Σταικούρας θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας μέχρι τις 13/12 (Εurogroup, Ecofin, συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη κ.α) και δεν γνωρίζουμε εάν θα οριστεί συνάντηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ή μετά. Πάντως, έχει δοθεί μία σχετική διορία 10 ημερών από την προηγούμενη Παρασκευή από τις 2/12.
Ωστόσο, επειδή θα είναι η τελευταία μάχη της χρονιάς και ενδεχομένως και η τελευταία πριν τις εκλογές, δεν αποκλείεται να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει τη συζήτηση σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπολιτευτική ομιλία με αιχμή του δόρατος τις υποκλοπές, θεσμικά ζητήματα και την ακρίβεια καταλήγοντας σε κάτι που πολλοί θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη – δηλαδή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κάποιου υπουργού. Όλα είναι ανοικτά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης