Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα Χριστούγεννα οι αποφάσεις Μητσοτάκη για εκλογές, ψηφοδέλτια – Οι 3 κρίσιμες ημερομηνίες και… τα γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Χριστούγεννα οι αποφάσεις Μητσοτάκη για εκλογές, ψηφοδέλτια – Οι 3 κρίσιμες ημερομηνίες και… τα γλυπτά του Παρθενώνα
Στο προεκλογικό μενού… διήμερες περιοδείες σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και σε γρήγορες επισκέψεις εντός της Αττικής
Σε εκλογικούς ρυθμούς θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα παρόλο που δεν είναι στις σκέψεις του να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με «χειμερινές εκλογές».
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θέλει να κρατήσει υψηλά τον πήχη της συσπείρωσης στην κομματική βάση και στις περιφερειακές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας οργανώνοντας συνεχείς διήμερες περιοδείες σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και σε γρήγορες επισκέψεις εντός της Αττικής.

Η περιοδεία στη Τρίπολη- Ποιες περιοδείες έπονται

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα κατευθυνθεί στην Τρίπολη Αρκαδίας, μία περιφέρεια που δεν είναι αμιγώς γαλάζια, έχει έντονο το πασοκικό στοιχείο (όχι όπως η Πάτρα) αλλά δεν θεωρείται προπύργιο της ΝΔ στην Πελοπόννησο όπως η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και η Κορινθία. Με το νέο χρόνο θα ετοιμάσει μεγάλη περιοδεία στη Λάρισα και αργότερα στα Ιωάννινα. 
«Οι ρυθμοί θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλοί» λέει στο ΒΝ κυβερνητικός αξιωματούχος το επόμενο διάστημα ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει στο ΒΝ ότι Ιανουάριος-Φεβρουάριος θα είναι σίγουρα «καθαροί μήνες», δηλαδή δεν θα έχουμε εκλογική αναμέτρηση.

Οι 3 ημερομηνίες- κλειδιά με πιο πιθανό σενάριο τον Απρίλιο

Στην κυβέρνηση εξετάζουν 3 ημερομηνίες – κλειδιά για τις εκλογές, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα μιας και οι αποφάσεις θα παρθούν τα Χριστούγεννα. Η πρώτη είναι στις 26 Μαρτίου, μία μέρα μετά την εθνική εορτή της ελληνικής επανάστασης κατά των Τούρκων με ισχυρό συμβολισμό ειδικά σε αυτή την περίοδο που είναι τεταμένες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ασχολείται με το ανατολικό της μέτωπο στη Συρία. Πάντως, είναι μία άποψη που εισηγούνται κάποιοι πιστεύοντας ότι με αυτό το τρόπο η ΝΔ θα διευρύνει την επιρροή της προς τα δεξιά στρώματα.

Ο Απρίλιος και το Πάσχα που ευνοεί τις μετακινήσεις

Ο πιθανότερος, ωστόσο, χρόνος θεωρείται ο Απρίλιος, κυρίως στις ημερομηνίες 2/4 ή 9/4 ή ακόμα και 2 Κυριακές μετά το Πάσχα (16/4) και οι δεύτερες εκλογές μέσα στον Μάιο.
Ο Απρίλιος είναι safe μήνας για πολλά κυβερνητικά στελέχη, ευνοεί τις μετακινήσεις γιατί ενδιάμεσα είναι και η εκδρομική μετακίνηση για το Πάσχα και πολλοί μπορεί να το συνδυάσουν με την άδεια τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει τονίσει, εξάλλου, ότι οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας ακόμα και 2-3 μήνες πριν.
Τρεις μήνες πριν από τον Ιούλιο –που λήγει κανονικά η συνταγματική θητεία της ΝΔ- είναι ο Απρίλιος.

Το τέλος Μαίου

Το τρίτο, μικρότερο σε πιθανότητα σενάριο είναι ο Μάιος όπου λόγω πανελληνίων εξετάσεων θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές προς το τέλος Μαΐου ώστε οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν μετά το πέρας των εξετάσεων- ίσως και Ιούλιο.
Το σενάριο έχει λίγους υποστηρικτές και θα προτιμηθεί μόνο εάν συμφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Τα Χριστούγεννα κλείνουν τα ψηφοδέλτια και αποφασίζεται ο χρόνος των εκλογών

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός προς το τέλος του χρόνου θα καλέσει τον Θανάση Νέζη για να ακούσει τις προτάσεις του για τους υπόλοιπους υποψηφίους στις γαλάζιες περιφέρειες.
Ο κ. Νέζης γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ και κυρίως τις ισορροπίες σε κάθε περιφέρεια.
Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, θα αποφασιστούν εκτός από το χρόνο των εκλογών και οι τελικές λίστες των ψηφοδελτίων.
Κυρίως, όμως, θα κρατήσει και 2-3 ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα είναι πλήρως αναμορφωμένο από αυτό του 2019 με ονόματα διάσημα και ανταποκρινόμενα στη νέα εποχή.

Η κυβέρνηση κλείνει μέτωπα και ψάχνει θεαματικές κινήσεις

Το επόμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επικεντρωθεί στο να κλείσουν «τρύπες» που έχουν προκύψει και αφορούν συγκεκριμένους χώρους στην κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την κόντρα με τους τραπεζίτες – και για πολιτικούς λόγους- και να σταθεί υπέρ των δανειοληπτών.
Επίσης, τη  Δευτέρα 5 Δεκέμβρίου θα κοιτάξει το θέμα της σύμβασης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με το γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ καθώς και αυτή αφορά μεγάλη μερίδα φιλάθλων.

Ψήνεται η επιστροφή των γλυπτών

Αυτό, ωστόσο, που αφήνεται να διαρρέει από το Μαξίμου είναι ότι ετοιμάζεται η μεγάλη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο έστω και με την μορφή δανεισμού.
Μία κίνηση που στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα έχει ισχυρό συμβολισμό και θα προσμετρηθεί στα θετικά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξελίξεις μπορεί να έχουμε από το νέο χρόνο.
H κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει κάθε μέτωπο και θα θελήσει να κερδίσει και τον τελευταίο αναποφάσιστο για τις εκλογές.
Το γεγονός ότι επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ αλλά και το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, εξυπηρετεί αυτό ακριβώς το πνεύμα.
Δηλαδή, να κλείσει κάθε μέτωπο με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmai.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης