Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Η Κυβέρνηση χαϊδεύει τους ισχυρούς και δίνει επιδόματα φιλανθρωπίας στους αδύναμους

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Η Κυβέρνηση χαϊδεύει τους ισχυρούς και δίνει επιδόματα φιλανθρωπίας στους αδύναμους
Ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» που αφορά στο γεγονός ότι "έχουμε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου χορηγήσεων"
Ο πρωθυπουργός «για πολλοστή φορά υποδύεται τον ενοχλημένο και, ασθμαίνοντας, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Το έκανε στην κοινωνική κατοικία και το πρόγραμμα που πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρότειναν, το έκανε στο ιδιωτικό χρέος και την αναστολή των πλειστηριασμών, το κάνει και τώρα στις τράπεζες», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζος.
Ο κ. Μάντζος σχολιάζοντας το ζήτημα των τραπεζικών επιτοκίων, έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» που αφορά στο γεγονός ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου χορηγήσεων. Με απλά ελληνικά, ένα ευρώ που αποταμιεύεται σε μία ελληνική τράπεζα κοστίζει σε εκείνη 0,05% σύμφωνα με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων, την ώρα που το ίδιο ευρώ, αν το πάρει ένα νέο νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, από την ίδια τράπεζα, θα κοστίσει 4,85% σε επιτόκιο. Αυτό δημιουργεί ένα κενό και μία νέα μορφή κερδοφορίας στις τράπεζες. Είναι υπερκέρδη, «ουρανοκατέβατα κέρδη» για τις τράπεζες».
Μάλιστα, κάλεσε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Ισπανίας, στο Κοινοβούλιο της οποίας «ψηφίστηκε ήδη έκτακτη εισφορά στον πληθωρισμό κερδών που δημιουργείται μέσα σε μια κρίση. Αυτήν τη στιγμή, οι Ισπανοί περιμένουν 1,5 δις από αυτές τις έκτακτες εισφορές. Γιατί να μην πάρουμε και εμείς αντίστοιχους πόρους σε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο πονά;».
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για την ίδια φιλοσοφία με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να υιοθετήσει, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμόσει στην πράξη.
Ο κ. Μάντζος αναρωτήθηκε «πώς μπορεί κάποιος να έχει κόντρα με τους ισχυρούς όταν χαϊδεύει τα συμφέροντα;» και έφερε ως παράδειγμα την εποπτεία των funds, υπογραμμίζοντας πως «εμείς προτείνουμε η ρύθμιση των δανείων από τα funds να γίνεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τους ίδιους κανόνες που δεσμεύουν και τις συστημικές τράπεζες. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην αγορά που έχουν προτείνει και με τροπολογίες στη Βουλή. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
«Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση δήθεν "κοντράρεται" με τους ισχυρούς χαϊδεύοντάς τους, δίνει αναποτελεσματικά επιδόματα, που δεν ανακουφίζουν τους πολίτες, αντί να ρυθμίσει και να ελέγξει την αγορά. Βλέπουμε ένα κοινωνικό κράτος να εκφυλίζεται σε φιλανθρωπικό. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος α λα Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Περί υποκλοπών

Για το ζήτημα των υποκλοπών, ο κ. Μάντζος ερωτηθείς αρχικά για τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, απάντησε πως «δεν θέλω να εμπλακώ στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων, αλλά, αν το η ΝΔ θέλει να αποδεικνύει ότι είναι φιλελεύθερο κόμμα, όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται, δεν πρέπει να διαφωνούν δύο-τρεις αλλά όλοι οι βουλευτές της με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Διότι μιλάμε για μία υπόθεση ελευθεριών και δικαιωμάτων και κράτους δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τη λειτουργία της ΕΥΠ «βαθύτατα προβληματικό και υποκριτικό, ειδικά στο τμήμα που αφορά στην ενημέρωση των παρακολουθούμενων».
Τέλος, ο κ. Μάντζος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα το ψηφίσει, καθώς δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης