Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων από το 2010 και μετά

Οικονόμου: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων από το 2010 και μετά
"Το 2023 είναι μια προεκλογική χρονιά. Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από το 2023 και όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", υπογράμμισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

«Θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους» και θα «βγούμε από τις κρίσεις με φορά που θα επιτρέψει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας όιτ οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επικεντρώθηκε στις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνεχίζονται, ενώ υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι οι κρίσεις συνεχίζονται και οι αντοχές των Ελλήνων εξακολουθούν να δοκιμάζονται , δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε εφησυχασμού, ούτε πανηγυρισμών.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν πρέπει και να υποτιμώνται όσα κατακτήθηκαν γιατί έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών που είναι και «ισχυρές αποδείξεις του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε σε μια νέα τετραετία, χωρίς την πίεση των διεθνών κρίσεων και απελευθερωμένοι πλήρως από τις συνέπειες της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων».
« Το δύσκολο είναι πάντοτε η αρχή, είναι η θεμελίωση. Αυτό έγινε και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε σταθερά και ανοδικά για όλους, μακριά από φωνές και αντιλήψεις που απλώς θέλουν να καταστρέψουν και να μας ξαναβυθίσουν στην κρίση και την υστέρηση», είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι "μυρίζει εκλογές", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το 2023 είναι μια προεκλογική χρονιά. Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από το 2023 και όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι ένα χρονικό διάστημα που το πλησιάζουμε».
Αναφερόμενος τις βολές της αντιπολίτευσης «περί ενδεχόμενης νοθείας», τόνισε ότι η αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στις εκλογές είναι από τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης που κανείς δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει. Χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικό το ότι κάποιοι οικοδομούν γραμμή άμυνας για ενδεχόμενο ήττας και εντάσσουν στην επιχειρηματολογία τους τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Γνήσια θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος του λαού».

Για παρακολουθήσεις

Για το θέμα των παρακολουθήσεων με το predator και το εάν θα καταφύγει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, στην οποία η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και καλεί όσους έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν».
Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τα λογισμικά και σύντομα οι προτάσεις θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο και «θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μη μείνει καμία σκιά πάνω από το θέμα αυτό. Αυτό πρέπει να κάνουν όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία».
Σημείωσε ότι δεν είχε καμία ένδειξη ούτε πληροφορίες ότι παρακολουθείται ο ίδιος.
«Δεν μου προσκόμισε ούτε ο κ. Βαξεβάνης», όπως είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο θέμα (Μπίτζιο, Λαβράνο), αλλά και πως ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ. Δημητριάδη για το ζήτημα της φερόμενης δικής του παρακολούθησης. «Η αντίδραση της κυβέρνησης καλύπτει απόλυτα κι εμένα», ανέφερε.
Κληθείς να απαντήσει αν θα δέχονταν η κυβέρνηση να εξεταστούν τα κινητά κυβερνητικών στελεχών για το εάν μολύνθηκαν από κακόβουλο λογισμικό, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, σημειώνοντας πως «θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά πάνω από το θέμα, ώστε οι πιθανοί αυτουργοί να υποστούν τις συνέπειες του νόμου και να αναδειχθεί η κατασκοπευτική διάσταση του θέματος που δημοσιεύεται σε νουβέλες».
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τέλογλου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως από την αρχή «είπαμε ότι υπάρχει η δικαιοσύνη που έχει σε εξέλιξη έρευνα, υπάρχει θέμα με κακόβουλα λογισμικά από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θέμα αμιγώς ελληνικό, και υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση συνδράμει από την πρώτη στιγμή να κάνει η δικαιοσύνη αυτό που απαιτείται, ώστε γρήγορα να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε το ανυπόστατο μιας σειράς δημοσιευμάτων που μιλούν για κατασκόπους που έπαιξαν ρόλο στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που έπεισαν τον κ. Τσίπρα να πάει σε κότερο και να του δημιουργήσουν ζητήματα, και έχουν αποφασίσει ότι ο εγκέφαλος ήταν ο πρωθυπουργός. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει φως».
Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση καλύπτει ένα τεράστιο νομικό κενό που υπήρχε στο θέμα των κακόβουλων λογισμικών και προχωρά στην καθολική απαγόρευση τους.
Επανέλαβε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα "ο εκδότης της εφημερίδας (σ.σ.Ντοκουμέντο) είχε παρουσιαστεί στην αρμόδια εισαγγελέα να προσκομίσει στοιχεία και θεωρώ αυτονόητο ότι πήγε στοιχεία και ότι θα υπέδειξε και μάρτυρες, και θεωρώ αυτονόητο ότι όλη η διαδικασία θα τρέξει".

Για πλαφόν στην ενέργεια

Για το πλαφόν στην ενέργεια και την ευρωπαϊκή πρόταση επανέλαβε πως ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ η κυβέρνηση έχει σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, ώστε να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέσω της ανάκτησης χρημάτων από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων.
«Διατυπώσαμε τις θέσεις μας στο θέμα του πλαφόν, η πρόταση της Κομισιόν δεν μας καλύπτει, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια πρόταση με αντίκρισμα», πρόσθεσε.

Για Τουρκία

Ερωτώμενος για τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου R.T.Erdogan για τους μουσουλμάνους στη Θράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η χώρα μας σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών τηρεί τις υποχρεώσεις της από το σύνταγμα», ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι η χώρα που δεν σέβεται τις μειονότητες

Οι κρίσεις

«Η κυβέρνησή μας στα 3 από τα 3,5 χρόνια της πρώτης τετραετίας μας βρέθηκε να διαχειρίζεται κρίσεις: η μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συνεχής γεωστρατηγική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενέσκηψαν από πολύ νωρίς ήδη από την έναρξη του 2020 και μονοπώλησαν σχεδόν το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον», τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρχή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σε καθεμιά από αυτές τις κρίσεις, σε κάθε επιμέρους τομέα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές χώρες της ΕΕ και μάλιστα, «αρκετά συχνά μάλιστα γίναμε παράδειγμα προς μίμηση και σε καμιά περίπτωση αντιπαράδειγμα», κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε τυχαίο, καθώς «απαιτούσε σχέδιο, συλλογή και ανάλυση των δεδομένων, τεχνογνωσία, εφευρετικότητα, άριστη γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος». «Απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και επαγγελματική διαχείριση της καθημερινότητας. Απαιτούσε ταυτόχρονα άμεση αναπροσαρμογή στα απότομα γυρίσματα της συγκυρίας», συμπλήρωσε.
Αφού σημείωσε πως οι δυσκολίες συνεχίζονται, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «και εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά τους. Αντέχουμε παρότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αναμενόμενο για μια χώρα με τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδος, η οποία είχε διέλθει για μια δεκαετία από την κρίση των μνημονίων, τη μεγαλύτερη κρίση -θυμίζω- σε φιλελεύθερη δημοκρατία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ωστόσο, όπως τόνισε, παρά τα πλήγματα, οι δυσκολίες «δεν μας έριξαν στο καναβάτσο. Προχωρήσαμε, προχωράμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Και όχι μόνο αυτό. Θα βγούμε από τις κρίσεις με φορά που θα επιτρέψει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά».

Για Προϋπολογισμό

Την επιστροφή της χώρας σε οικονομική ευστάθεια συνιστά ο προϋπολογισμός του 2023 και υπηρετεί ένα διπλό στόχο, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ, Οικονόμου.
«Ο φετινός θα είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 χρόνια, που συζητείται εκτός μνημονιακού περιβάλλοντος και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Είναι ο Προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας σε δημοσιονομική ευστάθεια. Είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων και υψηλής αβεβαιότητας. Καταγράφει πολιτικές ενίσχυσης τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Επιβεβαιώνει την ήδη συντελούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επικυρώνει όλες μας τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και ενσωματώνει την κατάλληλη περιβαλλοντική διάσταση στην κατάρτισή του», όπως είπε.

Nέα τετραετία

Δεδομένου ότι οι κρίσεις συνεχίζονται και οι αντοχές των Ελλήνων εξακολουθούν να δοκιμάζονται, «όσα πετύχαμε μέσα στα τρία πολύ δύσκολα χρόνια δεν μας αφήνουν περιθώρια ούτε εφησυχασμού, ούτε πανηγυρισμών. Δεν πρέπει, όμως, ούτε να τα υποτιμούμε. Γιατί έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην ζωή των πολιτών», υπογράμμισε και ανέφερε τα ακόλουθα:
«1. Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας διασφάλισε την απρόσκοπτη στήριξη της κοινωνίας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
2.Η προσέλκυση επενδύσεων, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δημιούργησε θέσεις απασχόλησης για 200.000 ανθρώπους και στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
3.Η μείωση της ανεργίας, από την άλλη, διαμόρφωσε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
4.Οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, η υιοθέτηση προτάσεών του Πρωθυπουργού για μεγάλα ζητήματα της εποχής μας είχαν σαν αποτέλεσμα το κύρος, η θέση και η εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή να αναβαθμιστούν εντυπωσιακά.
5.Η θωράκιση της άμυνας της χώρας μας και οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες ενίσχυσαν αποφασιστικά το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Πατρίδας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, όλα αυτά και πολλά ακόμη «είναι ισχυρές αποδείξεις του πόσα μπορούμε να καταφέρουμε σε μια νέα τετραετία, χωρίς την πίεση των διεθνών κρίσεων και απελευθερωμένοι πλήρως από τις συνέπειες της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων.
Το δύσκολο είναι πάντοτε η αρχή, είναι η θεμελίωση. Αυτό έγινε. Και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε σταθερά και ανοδικά για όλους, μακριά από φωνές και αντιλήψεις που απλώς θέλουν να τα καταστρέψουν και να μας ξαναβυθίσουν στην κρίση και την υστέρηση».
Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρώτη θετική έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας , το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους», αλλά και στις δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Για Λονδίνο

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, όπου σήμερα θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley και θα έχει συναντήσεις με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, θα γίνουν δεκτοί από τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ στο Λονδίνο.
Στις 21.30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.
Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασίλειου Κάρολο τον 3ο και στο εάν θα θέσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι θα συζητηθούν στη συνάντηση μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ προσέθεσε ότι δεν θα υπάρχει συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης