Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίστηκε πάνω σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας - Στις 20/12 η επιταγή ακρίβειας

Οικονόμου: Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίστηκε πάνω σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας - Στις 20/12 η επιταγή ακρίβειας

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας», ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

«Τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων, όλες οι ενέργειες για την προστασία της ποιότητας ζωής, γίνονται εφικτές χάρη στην πρόοδο της χώρας σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Κυρίως όμως αντανακλούν τη διαρκή , τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνησή μας για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η 20η Δεκεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ στους δικαιούχους.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις» και πρόσθεσε  ότι «ο ελληνικός λαός δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, δείχνει να αναγνωρίζει τη δύσκολη προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία».

Για Κ. Καραμανλή


Σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα θέματα της αντιμετώπισης της Τουρκίας και των παρακολουθήσεων, που ερμηνεύεται ως «διαφοροποίηση», ο κ. Οικονόμου είπε πως «δεν μας προβληματίζει, διότι δεν έχω αντιληφθεί κάποια διαφορετική τοποθέτηση ή προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού με βάση τις βασικές, τις θεμελιώδεις κυβερνητικές θέσεις στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Η Ν.Δ έχει το προνόμιο εδώ και αρκετά χρόνια να έχει στην κοινοβουλευτική της ομάδα δύο πρώην πρωθυπουργούς. Η προσωπικότητα τους, η συγκρότηση τους, η πείρα τους είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, όχι μόνο για την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και για το ελληνικό κοινοβούλιο».
Αναφορικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι μια απόφαση που θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, με τον πρωθυπουργό.

Για παρακολουθήσεις

Κληθείς να απαντήσει εάν ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Α. Τσίπρα, που κατέθεσε για 4η φορά ερώτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του θέματος.
Όπως ανέφερε, «ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια, και εκεί θα διεξαχθεί μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, επί της οποίας ο καθένας θα τοποθετηθεί, και ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαντήσεις που είναι να δώσει».
Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε πως «είναι, νομίζω, απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την υπόθεση αυτή. Και η ίδια, αλλά και οι βραχίονες της. Να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες, με ιστορίες ατεκμηρίωτες. Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση και θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτό τομέα στη χώρα μας στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ουσία του ζητήματος. Με γενναιότητα αναγνωρίσαμε τις παθογένειες, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις, έγινε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και ειδικώς όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτή την ιδιότυπη στρατηγική του "τραμπισμού αλά γκρέκα", προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε.

Πλειστηριασμοί

Σε ερώτηση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία και πρόσθεσε ότι από την απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προκύπτει ότι «σε κανένα στάδιο αυτής της υπόθεσης δεν αξιοποιήθηκαν μια σειρά από δυνατότητες που υπήρχαν και υπάρχουν, προκειμένου να μην φτάσουμε στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη».
Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «υποκρισία τεραστίων διαστάσεων» στο θέμα αυτό και εξήγησε πως «πλειστηριασμοί γινόντουσαν και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμοί γινόντουσαν πάντοτε, διότι με δική του νομοθετική πρωτοβουλία δόθηκε η δυνατότητα στα funds να παίρνουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και να διενεργούν δικαστικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες και πλειστηριασμούς. Είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε. Και σήμερα, οι πλειστηριασμοί που γίνονται με βάση νομοθετικές διατάξεις που οι ίδιοι νομοθέτησαν και ψήφισαν τότε "χρησιμοποιούνται", "αξιοποιούνται" από την αξιωματική αντιπολίτευση, γι' αυτού του είδους την κριτική και την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση».

Για νέο προϋπολογισμό

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 που κατατέθηκε στις 21/11 στη Βουλή, σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.
«Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική προτεραιότητα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας. Ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίστηκε πάνω σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023, αναμένεται στο 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7,0% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:
«- Πέρα από τις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, παρέμβαση που οδηγεί στην πραγματική αύξηση του εισοδήματός των πολιτών.
-Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
-Συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
-Αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
-Επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω».
-Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2023 στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
-Αυξημένο επίδομα στέγασης για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.
-Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
-Παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο».

Για τους νέους

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο για τη νέα γενιά που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αλλά και στα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και, εάν επιλέξουν τη συγκατοίκηση, στα 2.000 ευρώ, η νέα στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ που μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, χαμηλά ενοίκια, θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά., το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ που δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, «Πρώτο Ένσημο», κ.α.
«Σε κάθε κοινωνική ομάδα, αλλά ειδικότερα στους νέους ανθρώπους η πολιτική πρέπει να απαντά στις αγωνίες, στους φόβους, στις επλίδες και στις προσδοκίες τους με παρεμβάσεις που φέρνουν μετρήσιμο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας – Προσεχώς δύο νέες πρωτοβουλίες

«Μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος υλοποιεί η Κυβέρνησή μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που θα μπορεί να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο, που ξεκίνησε χθες (21/11).
Εξήγησε πως την κάρτα μπορεί να την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση, ενώ σταδιακά θα ενσωματώσει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.
«Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών παρεμβάσεων για τους αναπήρους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Είναι μια «Κάρτα Αξιοπρέπειας» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους που θα συμπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με δυο πρωτοβουλίες:
Πρώτον, το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας.
Και δεύτερον, το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού που έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση και θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή», πρόσθεσε.
Περαιτέρω, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027..

Άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου

Ακόμη, αναφέρθηκε και στη σημερινή επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια, Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», εξίσου σημαντική συμφωνία θα υπογράψει ο κ. Βαρβιτσιώτης, με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.
«Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το στρατηγικό χαρακτήρα και τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, σχέσεις που βασίζονται στις κοινές μας αντιλήψεις και στο Διεθνές Δίκαιο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης