Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκτακτη κυβερνητική αποστολή στην Αίγυπτο - Υπογραφή Συμφωνίας στα όρια της ΑΟΖ, ακολουθεί η άσκηση Μέδουσα

Έκτακτη κυβερνητική αποστολή στην Αίγυπτο - Υπογραφή Συμφωνίας στα όρια της ΑΟΖ, ακολουθεί η άσκηση Μέδουσα
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παπαναγιωτόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Κυβερνητική αποστολή με σκοπό συμφωνία υψίστης σημασίας θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στην Αίγυπτο την Τρίτη 22/11, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παπαναγιωτόπουλος. Σκοπός της έκτακτης επίσκεψης στην Αίγυπτο είναι η υπογραφή Συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης στα όρια της διακηρυγμένης ΑΟΖ που έχουν κοινά συμφωνήσει Ελλάδα και Αίγυπτος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Mohamed Zaki, ετοιμάζονται να υπογράψουν τα επόμενα 24ωρα διμερή συμφωνία για τη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, σε συνέχεια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Shoukri στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο και έχει αναγνωριστεί επίσημα στον ΟΗΕΗ.

Ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Η οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας τέμνει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και η συμφωνία για έρευνα και διάσωση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην Άγκυρα αφού πάνω στην περιοχή αυτή θα μπορούν ελληνικές και αιγυπτιακές στρατιωτικές μονάδες να κάνουν ασκήσεις και να έχουν μόνιμη και νόμιμη παρουσία όπως ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άσκηση Μέδουσα


Μετά τη συμφωνία θα ακολουθήσει, μάλιστα, η στρατιωτική άσκηση Μέδουσα, μία αεραναυτική διεθνής άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2010 και μετά. Αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και τις νέες περιοχές της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου.

Την συμφωνία επιτάχυνε η προκλητική συμπεριφορά της Mangoush


Η Συμφωνία έρχεται λίγες μέρες μετά την σκληρή τακτική της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, όπου η Λίβυα ΥΠ.ΕΞ Najla Mangoush προσπάθησε να εκβιάσει συνάντηση με τον έλληνα ΥΠ.ΕΞ ενώ δεν είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με τον πρόεδρο του Πρ. Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed Al Menfi, αλλά και με την άκυρη για τον ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης –που στηρίζεται στο παράνομο σύμφωνο- για έρευνες βόρεια της αφρικανικής χώρας.

Δεν είναι μακριά η επέκταση των υδάτων στα 12 μίλια


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης με την Αίγυπτο είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην περιοχή της Μεσογείου απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και ένα μήνυμα ότι δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν είναι μακριά το επόμενο βήμα που προετοιμάζει η ελληνική διπλωματία στην περιοχή και δεν είναι άλλο από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης.

Συμφωνία για εργάτες γης


Πάντως, οι πληροφορίες του ΒΝ αναφέρουν ότι θα υπογραφτεί και συμφωνία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του που θα προβλέπει τον ερχομό 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για να πιάσουν δουλειά σε εποχιακές αγροτικές μονάδες όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης