Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιχείρηση προσέγγισης Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο νόμου για ΕΥΠ, υποκλοπές - Aποστάσεις Ανδρουλάκη από ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση προσέγγισης Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο νόμου για ΕΥΠ, υποκλοπές - Aποστάσεις Ανδρουλάκη από ΣΥΡΙΖΑ
Όπως φάνηκε και από την συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Mega, υπάρχει μία θετική απόκριση στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

Ως προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, βλέπουν τις τελευταίες κινήσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη πολιτικοί αναλυτές στο μέτωπο των υποκλοπών και, κυρίως, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ, τα λογισμικά υποκλοπών και τις παρακολουθήσεις.

Συναινετικό το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου- Θεωρεί τις αλλαγές επιτυχία της Χαριλάου Τρικούπη

Όπως φάνηκε και από την συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Mega, υπάρχει μία θετική απόκριση στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και αποτυπώνει την δικαίωση του ΠΑΣΟΚ που από την αρχή ζητούσε εκσυγχρονισμό του πλαισίου παρακολούθησης των πολιτικών αλλά και το πλαίσιο ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για την αιτία παρακολούθησης.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το σχέδιο νόμου «ταφόπλακα» για να λάμψει η αλήθεια…
Η προσπάθεια να υπάρξει η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που μπήκε στη δημόσια διαβούλευση, είναι ένα μέρος μιας νέας στρατηγικής προσέγγισης του Πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ. Αφού με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί έναν οιωνεί πολιτικό του σύμμαχο στην πολύ πιθανή περίπτωση, πλέον, που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Επιχειρείται μία ευρύτερη συναίνεση

Είχε αρχίσει να διαφαίνεται η προσπάθεια να προσεγγιστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 όταν είπε ότι ο «χρόνος μπορεί να γιατρέψει τις πληγές» θεωρώντας ότι μπορεί οι σχέσεις Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη να μπουν σε μία πορεία εξομάλυνσης.
Ωστόσο, όπως φαίνεται μέχρι τις πρώτες εκλογές και η Νέα Δημοκρατία όπως φάνηκε από την ομιλία Μητσοτάκη στη Πολιτική Επιτροπή και το ΠΑΣΟΚ όπως δήλωσε στην συνέντευξη του ο κ. Ανδρουλάκης θα ακολουθήσεις πολιτικές ανεξάρτητες και αυτόνομες.

Πιο κοντά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά λόγω δυσκολίας αυτοδυναμίας

Τα μετεκλογικά σενάρια, όμως, βρίσκουν τα δύο μέρη πιο κοντά.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν συνειδητοποιήσει ότι το θέμα αυτοδυναμία είναι πολύ μακρινός στόχος. Κοινοβουλευτικός της ΝΔ τόνιζε στο ΒΝ ότι αφού δεν αλλάχτηκε ο εκλογικός νόμος και δεν μειώθηκε το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα και αφού υπάρχει μεγάλη φθορά λόγω της ακρίβειας, ενέργειας αλλά και των υποκλοπών, η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι μακρινό σενάριο.

Διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη και στο ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούν ότι το φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι προς όφελός τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοικτές πληγές για τα ζητήματα της ΕΥΠ (υποθέσεις Σαγιά-Πιτσιόρλα) και «λερωμένη τη φωλιά» του για τα κακόβουλα λογισμικά (υιός Τόσκα, κολλητές σχέσεις Λαβράνου-Λιάκου).
Παρόλα αυτά στάθμισε τις κινήσεις του και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς τη κυβέρνηση.
Σκληρότερη από το ΠΑΣΟΚ. Και τότε στη Βουλή όπου απουσία Ανδρουλάκη πιστώθηκε αντιπολιτευτικούς πόντους ενώ συνεχίζει αυτή την τακτική όπως π.χ κάνοντας 2 επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό στις οποίες ο Ανδρουλάκης κράτησε αποστάσεις.

Μετριοπάθεια Ανδρουλάκη για το θέμα των λιστών που βγαίνουν

Ακόμα και στο πρόσφατο θέμα με τις λίστες που βγαίνουν στη δημοσιότητα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πιο μετριοπαθής τονίζοντας ότι δεν μπαίνει σε συνωμοσιολογίες και ότι όποιος θίγεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Είναι ένα δείγμα αποστασιοποίησης από τη λάσπη που επιχειρείται και ότι δεν επιθυμεί την ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση και ότι προτιμάει να παίξει την εναλλακτική λύση απέναντι στο δίπολο Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Ερωτηματικό η μετεκλογική συμπεριφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Πλέον το ερωτηματικό που διατυπώνουν πολιτικοί αναλυτές για τις μετεκλογικές εξελίξεις είναι 
Εάν θα δεχτεί η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές που συμφέρει το ΠΑΣΟΚ επειδή θα έχει περισσότερους βουλευτές ή αν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με το νέο νόμο όπου η ΝΔ θα κερδίσει το μπόνους εδρών ως πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις έδρες που θα κερδίσει στο νόμο της απλής αναλογικής.
Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει η πρώτη εκλογή αλλά με τη δεύτερη εκλογή και τη χρήση της λίστας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα πλήρως δική του χωρίς βουλευτές-παρανυχίδες ή βουλευτές που θα φλερτάρουν με την καρέκλα…
Έχει τη σημασία του αφού σε περίπτωση που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να την πάθει όπως το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη ή όπως οι ΑΝΕΛ του Καμμένου…

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης