Τελευταία Νέα
Πολιτική

Xατζηδάκης: Περίπου μια 13η σύνταξη θα δουν ένας στους δυο συνταξιούχους- Ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις, τα επόμενα βήματα

Xατζηδάκης: Περίπου μια 13η σύνταξη θα δουν ένας στους δυο συνταξιούχους- Ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις, τα επόμενα βήματα

Η γενική αύξηση των συντάξεων 7,5% θα πληρωθεί με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος Ιανουάριου μαζί με τα αναδρομικά

Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις 7,5% στις συντάξεις που θα πάρουν πάνω από το 95% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, ενώ ένας στους δυο θα δουν μια αύξηση που θα ισοδυναμεί περίπου με μια 13η σύνταξη.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι η γενική αύξηση των συντάξεων 7,5% θα πληρωθεί με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος Ιανουάριου μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.
Ξεκαθάρισε πως το 88% όσων έχουν προσωπική διαφορά θα έχουν μια μικρή έστω αύξηση του εισοδήματος τους, αλλά και πως τα διεκδικούμενα αναδρομικά μέσω δικαστικών αποφάσεων θα καταβληθούν χωριστά ανά δικαστική απόφαση.
Επίσης, τον Ιανουάριο με τις συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν αντιληπτά η τετάρτη δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σχετικά με τα 250 ευρώ της επιταγής ακρίβειας, υπενθύμισε πως θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Περί εκκρεμών συντάξεων

«To ασφαλιστικό μας σύστημα είναι κουρελού, υπάρχουν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Βρεθήκαμε σε 1.500 διαφορετικές διαδικασίες όταν προσπαθούσαμε να επιταχύνουμε την έκδοση των συντάξεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος με αφορμή την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων που ανακοινώθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις».

Eκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων

Χωρίς καθυστερήσεις εξελίσσεται η έκδοσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης.
Ήδη, την τρέχουσα χρονιά, όπως σημειώνει, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, «έχει ήδη εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης της περιόδου 2016-2021, πλην ανελαστικών και διεθνών, ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα , ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.
Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις, ενώ το 2019 είχαν εκδοθεί μόλις 123.000 (αύξηση 83%) και το 2022 οι απονομές αναμένεται να φτάσουν τις 280.000.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σήμερα πρακτικά έχουν μηδενιστεί οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις από 487 εκατ. ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2019.
«Η εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων έμοιαζε, μέχρι πριν από λίγους μήνες, με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μέσα σε 22 μήνες, όμως, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ και την εισαγωγή σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, μπόρεσαν και εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις και όλα αυτά με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Δεν θέλει μόνο κόπο επομένως, θέλει και τρόπο» , σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Λιγότερο από δύο μήνες ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πιο σημαντικό είναι ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης το 2022 μειώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες (60 ημέρες) σε σχέση με τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019 και πλέον, η χώρα μας εναρμονίζεται ως προς τους χρόνους απονομής με άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κάποια παραδείγματα που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης στη Γαλλία είναι περίπου 84 ημέρες, στη Γερμανία περίπου 74 ημέρες, στην Αυστραλία περίπου 57 ημέρες, στη Σουηδία περίπου 56 ημέρες, στη Φιλανδία περίπου 42 ημέρες, στον Καναδά περίπου 30 ημέρες, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία περίπου 28 ημέρες.
Ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, ενώ ορισμένα από τα εμπόδια που έπρεπε να υπερκεραστούν ήταν «η απώλεια τεχνογνωσίας, λόγω συνταξιοδοτήσεων, οι καθυστερήσεις στην παράδοση έργων αυτοματοποίησης και η έλλειψη ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, οι ελλείψεις στις υποδομές πληροφορικής και στον απαραίτητο εξοπλισμό, οι περιορισμένες δυνατότητες εξαγωγής στατιστικών αναλύσεων και παρακολούθησης απόδοσης, αλλά και µια άκρως περίπλοκη διαδικασία απονοµής συντάξεων, με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία ενιαίου κανονισμού ασφάλισης για το σύνολο των τ. φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ και το πλήθος ειδικών διατάξεων».
Σειρά πρωτοβουλιών, όπως η συγκρότηση ειδικής ομάδας έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων, ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα, κομβικές για τον φορέα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου, κλπ, συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Συνεχίζουμε με την ίδια ταχύτητα - Οι επόμενοι στόχοι

Στους επόμενους στόχους του υπουργείου Εργασίας είναι η ταχεία αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, η πλήρης ψηφιοποίηση και η πιο φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε με την ίδια ταχύτητα στην απονομή και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι ήδη σε αυτό το πεδίο έχει συντελεστεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ενταθεί σημαντικά.
«Και επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είναι μόνο οι συντάξεις, συνεχίζουμε τη διαρκή βελτίωση του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555, καθώς και τη συνεχή αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών. Το οφείλουμε στους ασφαλισμένους και στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Το σχέδιο που υλοποιείται, περιλαμβάνει τη Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα, τη μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ, την ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές, να δοθεί έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών, η υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και τα εφάπαξ δημοσίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης