Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκρέκας: Συνέχεια στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα - Σοβαρές πιθανότητες για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αερίων

Σκρέκας: Συνέχεια στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα - Σοβαρές πιθανότητες για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αερίων
"Εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας από φυσικό έριο, της νοτιοανατολικής Ευρώπης¨, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα
Σχετικά Άρθρα

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μία πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, που αυξάνει και θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο mega για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, τόνισε ότι «εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας από φυσικό έριο, της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα, υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι΄ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αέριων υδρογονανθράκων».
Πρόσθεσε πως «αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά, στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου εκεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε αέριους υδρογονάνθρακες, δηλαδή φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, ήδη υπάρχει δραστηριότητα και έχουν βρει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί σε έναν χρόνο θα έχουμε μία δοκιμαστική γεώτρηση και οι επόμενες που προσδοκούμε να έχουμε αφορούν στα μεγάλα πεδία στην νοτιοδυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο και τα πεδία του Ιονίου».
Σημειώνεται ότι παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης σε ορίζοντα λίγων μηνών η πρώτη ερευνητική γεώτρηση -μετά από 22 χρόνια - στη Ζίτσα των Ιωαννίνων και η πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου -μετά από 43 χρόνια - στον Πρίνο, παράλληλα με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτη από το πλοίο Sanco Swift την προηγούμενη εβδομάδα.
Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.
Αναλυτικά, στον Πρίνο η Energean προχωρά στην εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα "Έψιλον", εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.Επίσης, στα Ιωάννινα η Energean που έχει επίσης τα δικαιώματα έρευνας, εφόσον εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες, θα προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά το 2001 και εάν είναι θετικά τα αποτελέσματα, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.
Επιπλέον, στη θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy, επίκειται η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και από το αποτέλεσμαθα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση το 2024, ενώ στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για έναρξη της εκμετάλλευσης.
Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης,ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες την περασμένη εβδομάδα με στόχο την πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023. Η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στο 2025 και εφόσον βρεθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα η έναρξη της παραγωγής θα ξεκινήσει στα μέσα του 2026. Τα δικαιώματα έρευνας ανήκουν στην Κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy (70-30 %).

Ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο


Ακόμη, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρωπαϊκής αρωγής για το φυσικό αέριο.
Όπως είπε ο υπουργός, «σε ό,τι αφορά στην ελληνική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της επιτροπής, Ursula von der Leyen, την οποία κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, έχουμε συντονιστεί 15 κράτη μέλη. Καταρχάς τέσσερα μέλη, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρότασης αυτής, με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 11 μέλη που έχουν προσαρτηθεί σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να κατατεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση κανονισμού και ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες που πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα τους».
«Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να ενεργοποιηθούν κάποιοι μηχανισμοί. Πρέπει να συνολικά να αποφασίσουμε γι΄ αυτό. Έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά, ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους», πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουμε τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που είναι βασικό προαπαιτούμενο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας στο επόμενο διάστημα, που θα μας δώσει τα έσοδα, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Έχουμε προτεραιότητα το σπίτι και την επιχείρηση απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια, εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η αύξηση και στις αντλίες και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Για «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως «την προηγούμενη βδομάδα εντάξαμε 60.000 δικαιούχους για την απόσυρση συσκευών. Και την επόμενη εβδομάδα θα εντάξουμε 160.000 νέους δικαιούχους στο πρόγραμμα από τη λίστα επιλαχόντων. Θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό και το mail τους ή να μπουν στην πλατφόρμα και να το διαπιστώσουν».
Σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σημείωσε πως «θα προδημοσιεύοσουμε οδηγό προγράμματος, ώστε να προετοιμαστούν οι δικαιούχοι και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να προσχωρήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, 360 εκατ. συνολικά, 270 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματός τους, 100 εκατ. για τον τουρισμό και 100 εκατ. για τους υπόλοιπους κλάδους, και 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά στις στέγες τους».

Περί παρακολουθήσεων

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Σκρέκας είπε πως «δεν πιστεύω τίποτα. Αυτό που δε μπορώ να πιστέψω είναι ότι με αυτόν τον αθέμιτο τρόπο προσπαθεί η αντιπολίτευση να χτυπήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».
Τόνισε ότι «έχει αποτύχει έως τώρα η αντιπολιτευτική της γραμμή, έχει αποτύχει στο να φέρει πειστικές προτάσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολίτη, έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες ότι είναι μία αξιόπιστη εναλλακτική. Έρχεται να βλάψει με αθέμιτους τρόπους την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και θα αποτύχει και σε αυτό».
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχασε ή δεν βλάφθηκε από τη σπέκουλα. Οι κυβερνήσεις κρίνονται με τον τρόπο που κυβερνούν. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αντιμετωπίσει με υποδειγματικό τρόπο, αλλεπάλληλες, διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, αυτό έχει εμπεδωθεί στους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας και επιμένουμε στο να δώσουμε λύσεις στον πολίτη».
«Δεν θα κρίνω δημοσιεύματα από μέσα που κατά το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν αξιοπιστία. Δεν έχω συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε, αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχουμε μία αντιπολίτευση που έχει αποτύχει στο να πείσει τους Έλληνες ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει με αξιοπιστία και με αποτελεσματικότητα», κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης