Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση-καταπέλτης για Κεραμέως με τη Cisco

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση-καταπέλτης για Κεραμέως με τη Cisco
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
«Το υπουργείο Παιδείας, με μια πανηγυρική ανακοίνωση, μας ενημερώνει πως… “δικαιώθηκε” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση», αλλά «πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας», αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Γι’ αυτό άλλωστε δεν τολμά να δημοσιεύσει την απόφαση της Αρχής που επικαλείται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
«Ποια είναι η πραγματικότητα; Η απόφαση με αριθμό 61/2022, την οποία δημοσιεύουμε εμείς, αποτελεί μια ακόμα απόφαση-καταπέλτη για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση 4/2020, η οποία διαπίστωνε μεγάλα προβλήματα με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ακολούθησε η απόφαση 50/2021, με την οποία η Αρχή καλούσε το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί περιέχοντας επιπλήξεις και προθεσμίες.
Η νέα απόφαση (61/2022) υπενθυμίζει το μέγα σκάνδαλο και επιβεβαιώνει πως η τηλεκπαίδευση λειτούργησε για δύο συνεχή χρόνια με παραβιάσεις της νομοθεσίας, ελλείψεις και κενά ασφαλείας. Όλα όσα αρνήθηκε κατ’ επανάληψη η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, προσπαθώντας να παραπλανήσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες. Η Αρχή διαπιστώνει πως το υπουργείο, με μεγάλη καθυστέρηση και εκ των υστέρων, πράγματι συμμορφώθηκε αν και όχι πλήρως. Τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και διαπιστώνει πως ο τρόπος παρουσίασης των πληροφοριών εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλος, ειδικά για τους νέους μαθητές.
Επίσης δεν έχουν διορθωθεί / συμπληρωθεί οι απαιτήσεις για τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΗΠΑ). Μάλιστα η Αρχή τονίζει πως εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Cisco, δεν είναι ασφαλείς για τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών και δεν αποδέχεται την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας ότι ο κίνδυνος είναι μικρός. Συνεπώς, η επιμονή της υπουργού Παιδείας να διατηρεί, έστω και μερικώς διορθωμένο, το ακατάλληλο σύστημα της Cisco για τυχόν μελλοντική τηλεκπαίδευση είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Έπειτα από δυόμιση χρόνια και χιλιάδες ώρες τηλεκπαίδευσης με παραβιάσεις και κινδύνους, αποσυνδέσεις και ταλαιπωρία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καταδικαστικές αποφάσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κρυφές συμβάσεις με τη Cisco για το Webex (το οποίο στην αρχή ήταν δωρεάν αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε δαπάνη 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, το υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει και κάνει λόγο για «λάσπη, προσωποποιημένες επιθέσεις και Κασσάνδρες».
Πάει πολύ να αναζητά η κα Κεραμέως αναδρομική δικαίωση για το «σκάνδαλο Cisco» ή να μιλά για μια υπόθεση που δήθεν έχει κλείσει. Το μόνο που αποδεικνύεται είναι το θράσος μιας υπουργού που συνελήφθη να εξαπατά το Κοινοβούλιο, να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε εταιρίες και να οργανώνει από κοινού με τη Cisco την υποκλοπή και την εμπορεία των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.
Αποδεικνύεται επίσης πως δεν υπάρχει υπουργείο με μεγαλύτερη αναξιοπιστία από αυτή του Παιδείας, ακόμα και για τα μέτρα αυτής της παντελώς αναξιόπιστης κυβέρνησης. Γι’ αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από τη συγκεκριμένη υπουργό και την κυβέρνηση των σκανδάλων, των υποκλοπών και των ιδιωτικών συμφερόντων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης