Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για τα Δυτικά Βαλκάνια – Συναντήσεις με Scholz, von der Leyen

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης για τα Δυτικά Βαλκάνια – Συναντήσεις με Scholz, von der Leyen
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Διαδικασίας του Βερολίνου
Σχετικά Άρθρα

Μόλις μια εβδομάδα από την επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz στην Αθήνα, και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 3/11 στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τον Γερμανό καγκελάριο αλλά και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen ενώ θα έχει μια ακόμα ευκαιρία για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας, για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τις νέες απειλές του Erdogan ότι ο τουρκικός πύραυλος Tayfun μπορεί να φτάσει και στην Αθήνα.

Ενεργειακή ασφάλεια

Πάντως και πέρα από τα ελληνοτουρκικά, απώτερος στόχος του πρωθυπουργού είναι – όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – να αναδείξει τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως καθοριστικού παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, κάτι που αν μη τι άλλο «ακούει» με ιδιαίτερη προσοχή το Βερολίνο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον ρόλο - κλειδί που έχει η Ελλάδα στην περιοχή όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όπως π.χ. με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

Δυτικά Βαλκάνια

Όσον αφορά το βασικό ζήτημα της Συνόδου, δηλαδή τη σταδιακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η ένταξη τους αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ανάπτυξή τους και ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Με το πέρας της Διαδικασίας του Βερολίνου θα υπάρξει υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης