Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονομία, Ουκρανία, ελληνοτουρκικά και ενέργεια στην ατζέντα Μητσοτάκη – Scholz

Οικονομία, Ουκρανία, ελληνοτουρκικά και ενέργεια στην ατζέντα Μητσοτάκη – Scholz
Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα.
Νωρίτερα Μητσοτάκης και Scholz επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ.Μητσοτάκης είπε στον Γερμανό καγκελάριο για την ιστορία του Εθνικού Κήπου και ότι αυτός κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, σε μια χρονική περίοδο που ήταν ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου, περίπου έναν χρόνο μετά την επίσκεψη της προκατόχου του Angela Merkel, έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, σε μια χρονική περίοδο που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
1111_3.jpg
112_8.jpg
H ατζέντα

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων καθώς και η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, θα αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών.

Η στήριξη στην Ουκρανία

Πριν λίγες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος είχε αναφέρει πως η στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία θα διαρκέσει δεκαετίες ενώ είχε επισημάνει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως Ελλάδα και Γερμανία έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας σε μια «κυκλική ανταλλαγή», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Συνάντηση με συμβολισμούς

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα ενώ είναι ταυτόχρονα η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας.
Όπως αναφέρουν σκοπός της συνάντησης είναι αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων - επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά.

Η τρίτη φορά

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Olaf Schola.
Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε περίοδο ρητορικής έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας ενώ την επομένη κιόλας είχε υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Η δεύτερη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την - εκτός προγράμματος - έλευση του καγκελαρίου στη Θεσσαλονίκη λίγoυς μήνες αργότερα για να παραστεί ο καγκελάριος στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν μια επίσκεψη ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σημειώνεται πως ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης