Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου θέλει να πάει σε εκλογές αρχές καλοκαιριού 2023 εξαντλεί την 4ετία – Αυτοί είναι οι κρίσιμοι λόγοι

Το Μαξίμου θέλει να πάει σε εκλογές αρχές καλοκαιριού 2023 εξαντλεί την 4ετία – Αυτοί είναι οι κρίσιμοι λόγοι
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι οι πρώτες εκλογές πρέπει να γίνουν αργά την άνοιξη και όχι αρχές, παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε δώσει άτυπα την εντολή στους υπουργούς να τελειώσουν τις κυβερνητικές τους πρωτοβουλίες τέλη Φεβρουαρίου 2023

Τους μεγάλους γρίφους της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθεί να λύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας μπροστά του ένα αδιευκρίνιστο και ευμετάβλητο περιβάλλον όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, στην ακρίβεια που αν μη τι άλλο θα προσδιορίσουν τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.

Κρύος μήνας ο Μάρτιος και δαπανηρός από ενεργειακή πλευρά
Για παράδειγμα, ενώ η αρχική πρόβλεψη για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 αυτό μπορεί να μην είναι ακριβές και νέα κυβέρνηση να δούμε το καλοκαίρι του 2023.
Ο λόγος είναι ότι μπορεί αρχικά να υπήρχε η πρόταση να προκηρυχθούν οι εκλογές αρχές Μαρτίου 2023 για τον Απρίλιο του 2023 (9 Απριλίου ή 23 Απριλίου) τώρα κάποιοι δεν κρύβουν το φόβο τους ο Μάρτιος ο οποίος κατά βάση είναι ένας «κρύος» μήνας άρα και δαπανηρός από οικονομικής πλευράς να έχει επίδραση την τελική ψήφο των πολιτών.

Ο παράγοντας νεολαία και οι πανελλήνιες εξετάσεις


Παράλληλα, ενώ αναφέρεται πολύ έντονα το γεγονός ότι θα έχουμε πανελλήνιες εξετάσεις άρα δεν προβλέπεται να έχουν εκλογική διαδικασία εν μέσω εξετάσεων, κάποιοι δεν το θεωρούν απαγορευτικό.
Ο τρόπος σκέψης είναι ο εξής:
Η ΝΔ έχει θέμα με την προσέλκυση της νεολαίας και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν και οι 17άρηδες. Αυτοί που δηλαδή εν μέσω πανδημίας κλείστηκαν μέσα στα σπίτια τους και τέθηκαν υπό περιορισμό.
Αυτοί, δηλαδή, που τώρα θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Γι’ αυτό και εκλογές εν μέσω πανελλαδικών, ίσως είναι και ένας τρόπος να απέχουν από την εκλογική διαδικασία άρα να είναι προς όφελος της ΝΔ.

Καθυστερημένες εκλογές προτείνουν συνεργάτες του Μητσοτάκη

Η κυρίαρχη σκέψη των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία και οι πρώτες εκλογές να μπούνε κάπου τον Μάιο, δηλαδή να προηγηθεί το Πάσχα, όπου όλοι οι πολίτες θέλουν να περνάνε ανέμελα και χαλαρά και μετά το Πάσχα να προκηρυχθούν οι εκλογές ώστε αυτές να γίνουν είτε αρχές Μαίου δηλαδή 7/5 είτε 21/5.
Όμως αν γίνουν 7 Μαΐου η δεύτερη εκλογή θα πρέπει να γίνει 4/6 που πέφτει πάνω στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που είναι απαγορευτικό για εκλογές αφού εκδράμει πολύς κόσμος.
Άρα, μιλάμε περισσότερο για 14 ή 21 Μαΐου για πρώτες εκλογές και επαναληπτικές στις 18 ή 25 Ιουνίου.
Για όσους λένε ότι πλέον πέφτει καλοκαίρι, θα πρέπει να πούμε ότι και οι εκλογές το 2019 έγιναν αρχές Ιουλίου οπότε δεν είναι απαγορευτικό.

Οι εκλογές στην Τουρκία και η υπηρεσιακή κυβέρνηση


Σημαντική παράμετρο αναδεικνύεται και όσα θα γίνουν προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά στην γειτονική Τουρκία.
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, για όσους το ξεχνάνε, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις τουρκικές εξελίξεις και την προσπάθεια Εrdogan να ελέγξει τις εκλογές στην Ελλάδα. Άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλλε (αρχές Αυγούστου) τις προαποφασισμένες εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2022 καθώς έβλεπε ότι η Τουρκία είχε αναβαθμίσει τις απειλές της προς την Ελλάδα και φοβόταν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα τείθεντο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η παράμετρος της τουριστικής αγοράς και του κορωνοιού

Όμως, οι τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι για να γίνουν στις 18 Ιουνίου του 2023.
Αυτό σημαίνει ότι την Ελλάδα , βάσει του σκεπτικού Μητσοτάκη, τη συμφέρει οι εκλογές να είναι κοντά στις τουρκικές ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιήσει ο Erdogan κάποιο θερμό επεισόδιο για να καρπωθεί τα μικροπολιτικά οφέλη του.
Τέλος, άλλος ένας παράγοντας που δείχνει ότι στο Μαξίμου θέλουν να «τραβήξουν» χρονικά τις εκλογές είναι και ότι όσο πλησιάζουμε στους θερμούς μήνες της άνοιξης μειώνονται οι δαπάνες για τη θέρμανση. Μία άλλη παράμετρος είναι ότι αρχίζει να κινείται η τουριστική αγορά με ότι και αν συνεπάγεται για την περιφέρεια που στηρίζεται σε αυτήν.
Μία τέταρτη παράμετρος είναι και ο κορωνοιός.
Να θυμίσουμε ότι τους προηγούμενους Μάρτιους είχαμε έξαρση των παραλλαγών ενώ πολύ λιγότερα είναι τα κρούσματα τους θερμότερους μήνες.
Εν κατακλείδι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι οι πρώτες εκλογές πρέπει να γίνουν αργά την άνοιξη και όχι αρχές, παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε δώσει άτυπα την εντολή στους υπουργούς να τελειώσουν τις κυβερνητικές τους πρωτοβουλίες τέλη Φεβρουαρίου 2023

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης