Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «κέρδη» της Συνόδου και το φρένο Μητσοτάκη για νέα μέτρα – Κρίσιμη η νέα εβδομάδα με Scholz, υπουργούς Ενέργειας και Τουρκία

Τα «κέρδη» της Συνόδου και το φρένο Μητσοτάκη για νέα μέτρα – Κρίσιμη η νέα εβδομάδα με Scholz, υπουργούς Ενέργειας και Τουρκία
Το επόμενο διάστημα, οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι σημαντικές

Ελπίδες δημιουργεί στο κυβερνητικό επιτελείο η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής στις 21/10/2022, όπου τελικά υπήρξε συμφωνία για την επιβολή μιας σειράς μέτρων, μεταξύ αυτών και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αισιοδοξία υπουργών για το χειμώνα

Πλέον, υπάρχουν φωνές μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ότι ίσως τελικά ο χειμώνας να μην είναι τόσο δύσκολος όσο «πιστεύαμε στην αρχή.
Και μόνο η συμφωνία των χωρών για επιβολή μέτρων και προφύλαξη των νοικοκυριών από τις απότομες αυξήσεις ήταν καταλυτική για να πέσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.

Πρώτος ο Σκυλακάκης

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το θέμα της ενέργειας αλλά και ο πληθωρισμός να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στους πολίτες και έτσι να μετριαστεί η δυσαρέσκεια.

Επιχείρημα το μεγάλο πακέτο στήριξης

Άλλωστε, και τα μέτρα που έχουν παρθεί δίνουν ένα επιχείρημα σε βουλευτές και υπουργούς απέναντι στις τοπικές κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει πάρει το πιο γενναίο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Φρένο για νέα μέτρα

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με μία φράση του Πρωθυπουργού που είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ας εφαρμόσουμε τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση και βλέπουμε για νέα μέτρα».
Η μείωση των τιμών αερίου και ηλεκτρ. ενέργειας ίσως δώσουν το μεγάλο άλλοθι στην κυβέρνηση να μην ενεργοποιήσει νέο πακέτο μέτρων. Συνεπώς κάποιοι το μεταφράζουν σε προσωρινό φρένο Μητσοτάκη για νέα μέτρα, όπως έγινε και με το fuel pass το οποίο, αφού μειώθηκε η τιμή βενζίνης, σταμάτησε να είναι διαθέσιμο…

Ικανοποίηση για αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία

Επίσης, άλλη μία θετική πλευρά που άνοιξε στην Σύνοδο Κορυφής είναι ότι υπήρξε και αναφορά της Ursula Von Der Laien για κυρώσεις στην Τουρκία επειδή παράκαμψε κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Γενικότερα, το θέμα της Τουρκίας μετά την αναβάθμιση των απειλών προς την Ελλάδα με την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, η Ελλάδα θέλει να το επικοινωνήσει όσο μπορεί.

Επαφές Δένδια για τουρκική προκλητικότητα

Υπάρχει ήδη μία προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών να γίνει γνωστοποίηση του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας. Ήδη για το θέμα μίλησε ο Νίκος Δένδιας με την ομόλογό του Anna Baerbock στο Βερολίνο ενώ το επόμενο διάστημα θα έχει επαφές και με αφρικανικές χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ.

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα

Το επόμενο διάστημα, οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι σημαντικές:
Στις 25/10 θα έχουμε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας όπου θα αποτυπωθούν σε μέτρα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής.
Εάν έχουμε διαφωνίες, τότε θα πάμε σε νέα Σύνοδο Κορυφής.
Το σενάριο αυτό θα φέρει νέες καθυστερήσεις αλλά έχει βάση.

Μεγάλη ατζέντα με Scholz

Στις 26-27/10 θα είναι στην Ελλάδα ο γερμανός καγκελάριος Scholz ο οποίος θα έχει γυρίσει από το Παρίσι που θα δει τον γάλλο Πρόεδρο Μacron.
Η ατζέντα Ελλάδας - Γερμανίας αυτό το διάστημα έχει 3 σημαντικά θέματα: Τουρκική προκλητικότητα, συμφωνία για μέτρα στην ενέργεια και τη νέα αμυντική συμφωνία με τη Γερμανία που θα περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων Leopard.
Είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία ότι Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, έχουν προστεθεί στις χώρες – έστω και με πολύ κόπο- που έχουν καταγγείλει την συμπεριφορά της Τουρκίας ενώ υπάρχει μεγάλη απόσταση από Γαλλία και ΗΠΑ παρά τις τελευταίες εξελίξεις με την αναβάθμιση των F-16.

Στο Καλπάκι για την παρέλαση

Την 28η Οκτώβρίου ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο ιστορικό Καλπάκι Ηπείρου για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης και την παρέλαση ενώ από την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα των περιοδειών του προς την επαρχία για να επικοινωνήσει το έργο της κυβέρνησης.

Δημοσκοπήσεις και ελπίδες

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μία αισιοδοξία, ελέω και των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν την κυβερνώσα παράταξη να βρίσκεται ενισχυμένη στα ποσοστά της, να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που δείχνει να ελαττώνεται αισθητά η επίδρασή του στο εκλογικό σώμα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης