Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ράικου: «Αισθάνθηκα φόβο και ανησυχία από το τηλεφώνημα Παπαγγελόπουλου για τη Novartis»

Ράικου: «Αισθάνθηκα φόβο και ανησυχία από το τηλεφώνημα Παπαγγελόπουλου για τη Novartis»
Σύμφωνα με την Ελένη Ράικου, το Φεβρουάριο του 2017, όταν η Εισαγγελία της είχε αρχίσει να διερευνά την υπόθεση της Νοβάρτις και στη συνέχεια αρχές Μαρτίου, την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδακου, «η οποία έλεγε ότι ήταν κολλητή του κ.Παπαγγελόπουλου», ρώτησε για την έρευνα κι όταν της απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών, εκείνη της είπε «και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έκανες;»
Η κατάθεση της Ελένης Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο θα μπορούσε να την μετατρέψει από βασική μάρτυρα κατηγορίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε μάρτυρα… εκτιμήσεων.
«Ο Παπαγγελόπουλος δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία σε βάρος πολιτικών για τη Novartis. Εγώ εξέλαβα ότι αυτό μου ζήτησε όταν μου είπε “έχεις και παραέχεις στοιχεία. Στείλ΄τα στη Βουλή και θα φροντίσουν άλλοι” . Ήταν κρίση και εκτίμηση μου ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία. Το εξέλαβα έτσι διότι υπήρχε η προηγούμενη συνάντηση με τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου που μου είχε πει για στοιχεία σε βάρος Βενιζέλου -Πικραμένου», κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, προκαλώντας δεκάδες ερωτήσεις από την έδρα.
«Σε όλες τις καταθέσεις μου έχω πει “το εξέλαβα”. Ποτέ δεν είπα ότι ο κατηγορούμενος μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Ο κ.Παπαγγελόπουλος δεν μου έκανε καμία νύξη για συγκεκριμένο υπουργό. Πίστευα ότι επηρέαζε και καθοδηγούσε τη διάδοχο μου στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επειδή ήξερα ότι από παλιά είχαν σχέσεις», απάντησε η Ελένη Ράικου.
Ωστόσο, προς το τέλος της πρώτης μέρας της κατάθεσης της, υποστήριξε ότι «ο κ.Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Κάθε φορά που πήγαινα στο υπουργείο έβρισκε ευκαιρία και με ρωτούσε για εκκρεμείς υποθέσεις».
H κα Ράικου πάντως δεν μίλησε για προσπάθεια παρέμβασης του τότε υπουργού σε κάποια από αυτές τις υποθέσεις. Περιορίστηκε μόνο στην έρευνα της Novartis, για την οποία κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος ο αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μάρτυρας ήταν ξεκάθαρα απαλλακτική για τη διάδοχο της, την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας επειδή, κατά το κατηγορητήριο, δεν απέστειλε αμέσως στη Βουλή αναφορά για τον τότε υπουργό Υγείας Π.Κουρουμπλή.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εκτός από την ηθική αυτουργία στην πράξη της κ.Τουλουπακη, δικάζεται για παράβαση καθήκοντος που αφορά σε προσπάθεια παρέμβασης του σε υποθέσεις που χειρίζονται οι εισαγγελείς Ράικου-Αθανασίου-Τσατάνη.

Το τηλεφώνημα Παπαγγελόπουλου

Σύμφωνα με την Ελένη Ράικου, το Φεβρουάριο του 2017, όταν η Εισαγγελία της είχε αρχίσει να διερευνά την υπόθεση της Νοβάρτις και στη συνέχεια αρχές Μαρτίου, την επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδακου, «η οποία έλεγε ότι ήταν κολλητή του κ.Παπαγγελόπουλου», ρώτησε για την έρευνα κι όταν της απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών, εκείνη της είπε «και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έκανες;»
«Αιφνιδιάστηκα. Πρώτη φορά άκουγα για τέτοια στοιχεία. Της είπα να μου τα προσκομίσει, μου είπε ναι αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκε να μας τα φέρει», κατέθεσε η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.
«Μετά μου τηλεφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και μου είπε “ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Νοβάρτις στη Βουλή;” Απάντησα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών και μου είπε “Έχεις και παραέχεις στοιχεία. Στείλ’ τα στη Βουλή και θα φροντίσουν άλλοι” . Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής, του είπα. Αισθάνθηκα φόβο και ανησυχία . Είχε προηγηθεί και η επίθεση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. Κατάλαβα ότι κάτι θα επακολουθήσει αλλά δεν ήξερα τι. Ακολούθησε δημοσίευμα για την υπόθεση Παπαντωνίου που με στοχοποιούσε. Παραιτήθηκα. Μόνος ένας άφρων θα παρέμενε σε αυτή τη θέση.»
Πρόεδρος: Είπατε ότι δεν είσαστε αυτής της σχολής. Ποια σχολή εννοείτε; Εγώ θα έκλεινα αμέσως το τηλέφωνο. Κανένας δικαστής και εισαγγελέας δεν ξέρει από τέτοιες σχολές.
Ράικου: Ενοχλήθηκα και απάντησα έτσι.
Πρόεδρος: Η φράση “έχεις και παραέχεις” μέχρι να σας ζητήσει να κατασκευάσετε στοιχεία, δεν είναι μεγάλη αντίφαση; Ή έχεις στοιχεία, ή κατασκεύασε τα…
Ράικου: Αυτό που κατάλαβα ήταν η απαίτηση του να κατασκευάσω στοιχεία. Έτσι το εξέλαβα.
Πρόεδρος: Στην ανάκριση λέτε για πρώτη φορά ότι “το εξέλαβα ως κατασκευή”.
Ράικου: Το είπα και στη Βουλή.. Συνεχώς αυτό λέω. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Το εξέλαβα διότι υπήρχε η προηγούμενη συνάντηση με τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου που μου είχε πει για στοιχεία σε βάρος Βενιζέλου -Πικραμένου”,
Σε ερώτηση γιατί δεν προέβη αμέσως σε καταγγελία η κ. Ραίκου απάντησε : «Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης»
Πρόεδρος: Αν γυρνούσαμε πίσω, τελικά μήπως παρασύρθηκατε τότε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;
Ράικου: Τα αξιολόγησα με βάση εμπειρία 30.ετών. Στα ίδια θα κατέληγα και σήμερα.
Η κα Ράικου υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε στενή σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αν και “είχαν βγει οικογενειακώς κάποιες φορές” όταν εκείνος ήταν ακόμα εισαγγελέας.
Ράικου: Η κυβέρνηση τότε ήταν υποστηρικτική μαζί μας, στο έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, πλην του κατηγορουμένου. Ο κ.Κοντονής μου “έτρεχε” τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής….
Αυτό που καταλάβαινε είναι ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος δεν ήθελε αυτή την έρευνα για τη Νοβαρτις, ήθελε τα πολιτικά πρόσωπα. Αλλά τα πολιτικά πρόσωπα δεν φυτρώνουν. Χρειάζεται έρευνα.
Πρόεδρος: Όταν έγινε υπουργός ο κ.Παπαγγελόπουλος τον επισκεφθήκατε;
Ράικου: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.
Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;
Ράικου: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.
Προέδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;
Ράικου: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πρόεδρος: Πώς η κα Τουλουπάκη που, όπως λέτε, είχε στενές σχέσεις με τον κατηγορουμενο , έστειλε μετά από 1 χρόνο τη δικογραφία στη Βουλή;
Ράικου: Μετά από 3 μήνες βρήκε προστατευόμενους μάρτυρες.

Η επιστολή παραίτησης της Ράικου

Η κα Ράικου ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου για την επιστολή παραίτησης της από τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.
Πρόεδρος: Στην επιστολή παραίτησης λέτε ” αρνούμαι να μετατραπώ σε <Ιφιγένεια> στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, (….) Έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ”. Σε ποια πρόσωπα αναφερόσασταν;
Ράικου: Δεν αναφερόμουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν ήθελα να καταγγείλω κάποιον.
Πρόεδρος: Δηλαδή το βάλατε στα πόδια; Πρώτη φορά χειριζόσααταν μεγάλη δικογραφία;
Ράικου: Είχε αρχίσει η στοχοποίησή μου.
Πρόεδρος: Για τη στοχοποιηση παραιτηθήκατε; Έχουμε δικάσει υποθεσεις με εγκληματικές οργανώσεις που μπορεί να μπει σε κίνδυνο η ζωή μας. Μήπως ήταν υπερβολικός ο φόβος σας;
Ράικου: Μπορεί. Είναι ανθρώπινο. Είχε προηγηθεί η επίθεση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη.
Πρόεδρος: Γιατί ; Ευθύνεται ο κ.Παπαγγελόπουλος για την επίθεση;
Ράικου: Όχι βέβαια. Όχι βέβαια. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλά κατάλαβα ότι δεν θέλω να συνεχίσω την έρευνα της Νοβάρτις. Είχα καταλάβει ότι ήθελαν “εδώ και τώρα πολιτικά πρόσωπα”.
Εισαγγελέας: Επιτρέπεται ένας εισαγγελέας να λέει ότι φοβάται;
Ράικου: Ομολογώ ότι φοβήθηκα. Εκατό φορές να με ρωτήσετε, το ίδιο θα σας απαντήσω..Ναι, τότε δεν κάνω για εισαγγελέας.
Πρόεδρος: Μήπως διαβλέπατε ότι κάποια στιγμή θα σκοντάψετε σε πολιτικά πρόσωπα και δεν το θέλατε.
Ράικου: Εμείς το ψάχναμε μετά μανίας. Διορθώνω το “μετά μανίας”. Το ψάχναμε προς πάσα κατεύθυνση. Αλλά τότε δεν υπήρχαν στοιχεία.
Η αναφορά για Κουρουμπλή
Για την αναφορά των 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων επί υπουργίας στο Υγείας του Παν. Κουρουμπλή, η οποία κατατέθηκε στη δική της θητεία, η κα Ράικου κατέθεσε για ποιο λόγο δεν την διαβίβασε αμέσως στη Βουλή:
Ράικου: Δεν αναφερόταν υπουργός. Χρειαζόταν έρευνα.
Πρόεδρος: Ήταν εύκολο να βρεθεί ποιος ήταν υπουργός. Ένα google να κάνατε….
Ράικου: Δεν προέκυπτε υπουργός, ούτε αδίκημα στην αναφορά. Αν στρεφόταν κατά συγκεκριμένου υπουργού αυθημερόν θα την στέλναμε στη Βουλή. Έπρεπε να ερευνηθεί πρώτα, μπορεί να εμπλεκόταν κάποια επιτροπή που αποφάσιζε.
Πρόεδρος: Όταν λέει η κα Τουλουπάκη που τώρα κατηγορείται για τη μη αμελλητί διαβίβαση αυτής της αναφοράς στη Βουλή ότι εγώ δεν κατάλαβα ότι ήταν σε βάρος υπουργού. Είναι αυτό που κι εσείς λέτε τώρα. Τη δικαιολογέίτε την κα Τουλουπάκη;
Ράικου: Αυτή η αναφορά δεν ήταν για αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή.
Για την έρευνα των δανείων της Μαρφίν του Ανδρέα Βγενόπουλου, για την οποία η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, να την επιστρέψει στην κα Ράικου όταν εκείνη αποφάσισε να την αρχειοθέτησε, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κατέθεσε:
Ράικου: Η δική μας έρευνα για τα δάνεια ήταν στο στάδιο της λήψης εξηγήσεων από υπόπτους. Μετά την πήρε η κα Τσατάνη, την ερεύνησε και την αρχειοθέτησε..Όταν βγήκε από το αρχείο, αυξήσαμε ποινή δίωξη.
Πρόεδρος: Είχε κάνει παρέμβαση ο Παπαγγελόπουλος που πήρε τη δικογραφία η Τσατάνη;
Ράικου: Όχι.
Η κατάθεση της εισαγγελέως συνεχίζεται τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης