Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απαισιοδοξία για Σύνοδο Κορυφής, το Μαξίμου αποφασίζει νέα μέτρα – «Αδειάζουν» τη κυβέρνηση 2 καθηγητές-σύμβουλοι Μητσοτάκη

Απαισιοδοξία για Σύνοδο Κορυφής, το Μαξίμου αποφασίζει νέα μέτρα – «Αδειάζουν» τη κυβέρνηση 2 καθηγητές-σύμβουλοι Μητσοτάκη
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πολύ δύσκολα θα αποφασίσει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων θα είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 17/10 με πιο σημαντικό γεγονός τη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21.10.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, η Σύνοδος πολύ δύσκολα θα αποφασίσει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που θα σημάνει μία μικρή ήττα 15 χωρών απέναντι σε μία Γερμανία που ακόμα και τώρα ελέγχει τις αποφάσεις της Κομισιόν σε βάρος της αλληλεγγύης των χωρών.

Νέες επιδοτήσεις για πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης

Για την ελληνική κυβέρνηση, μία τέτοια απόφαση θα είναι αρνητική και θα σημάνει αλλαγή σχεδίων για την παρέμβαση που ετοιμάζει προς όφελος των πολιτών.
Όπως, παραδέχτηκε και πριν μερικές μέρες στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός μετά από συνεχείς συσκέψεις σκέφτεται πρόσθετες παρεμβάσεις στο πετρέλαιο κίνησης επειδή παρουσιάζεται, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πιο ακριβό από την αμόλυβδη βενζίνη.
Γι’ αυτό ο προσανατολισμός είναι να υπάρξει κρατική επιδότηση 15 λεπτών στο λίτρο του diesel με σκοπό να ισορροπήσει η αγορά.

Ακόμα δεν υπάρχει νεότερο για το fuel pass

Ωστόσο, όπως είχαμε τονίσει, ο ΟΠΕΚ δεν αποφάσισε αύξηση της προσφοράς στο πετρέλαιο μοιραία ήρθε η αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.
Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στην αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 25 λεπτά στα 40-50 λεπτά το λίτρο.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τη βενζίνη καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει νεότερο για ένα νέο fuel pass παρόλο που εδώ και κάποιες μέρες υπάρχει αύξηση της τιμής.

Aυξήσεις τιμών σε προϊόντα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η άνοδος στο diesel κίνησης θα περάσει στις τιμές των προϊόντων και εκεί η κυβέρνηση δεν έχει ξεδιπλώσει κάποια καίρια κίνηση αφού δεν συζητάει μείωση ΦΠΑ παρά μόνο την δημιουργία καλαθιού νοικοκυριού με 50 προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στο επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, περιμένουν νέες αυξήσεις.
Χαστούκι Τσιόδρα για πανδημία
Από εκεί και πέρα, αίσθηση έχουν προκαλέσει στο πρωθυπουργικό επιτελείο δύο παρεμβάσεις καθηγητών που είχαν συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Η πρώτη ανήκει στον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος κάνοντας μία αναδρομή για το πως εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα είπε ότι «αποτύχαμε» και τα βέλη στρέφονται προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, για το οποίο θεωρεί ο Καθηγητής, ότι στο τέλος επέλεξε την ιδεοληψία και όχι την επιστήμη. Ωστόσο, ήταν εμφανές ότι στην κυβέρνηση ζύγισαν τα πράγματα, διείδαν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από τα μέτρα και τις υποχρεωτικότητες και αποφάσισαν να υπάρξει άρση των μέτρων καθώς όλη αυτή η μεθοδολογία θα έβαινε κατά της.

Παρέμβαση Κοντιάδη για πανεπιστημιακή αστυνομία

Μία δεύτερη παρέμβαση που μας έχει κάνει εντύπωση είναι αυτή του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος σε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπήρξε σύμβουλος.
Ωστόσο, έχει σταθεί κατά της κυβέρνησης στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη συγκεκριμένα συμμετέχει σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».
Παλαιότερα έχει βάλει τις κυβέρνησης και για το θέμα των υποκλοπών και το πως αυτές αποφασίζονται από τους δικαστικούς λειτουργούς της ΕΥΠ.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης