Πολιτική

Κύπρος: Στη Σύνοδο των MED5 στην Πάφο ο Μηταράκης - Στόχος η προώθηση δράσεων για το Μεταναστευτικό

Κύπρος: Στη Σύνοδο των MED5 στην Πάφο ο Μηταράκης - Στόχος η προώθηση δράσεων για το Μεταναστευτικό
Η Σύνοδος των πέντε μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με στόχο την συνεργασία και προώθηση δράσεων για το Μεταναστευτικό

Για την «Εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού / Επιστροφές και Μηχανισμός Αλληλεγγύης / Μετεγκατάσταση» καθώς και τα θέματα των προτεινόμενων Κανονισμών Eurodac και Screening, σηζητούν σήμερα, Σάββατο 8/10, στην Πάφο της Κύπρου στη συνάντηση των MED-5.
Η Σύνοδος των πέντε μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με στόχο την συνεργασία και προώθηση δράσεων για το Μεταναστευτικό.
Στην Πάφο της Κύπρου βρίσκεται από την Παρασκευή 7/10 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, πέραν των αρμόδιων Υπουργών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, είναι και ο Τσέχος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το διάστημα της Τσεχικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, κ. Vít Rakušan.
Οι εργασίες της Συνόδου, την οποία φιλοξενεί το υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 7/10.

Υπογραφή συμφωνίας

Της Συνόδου προηγήθηκε υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για οικονομική συμβολή για σκοπούς διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Η οικονομική συμβολή, από πλευράς της Τσεχικής κυβέρνησης, ύψους 1 εκατ. ευρώ εντός του 2022, θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών όσων μεταναστών οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στη μεγιστοποίηση του στόχου που από την αρχή του χρόνου θέσαμε και τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια πετυχαίνοντας μέχρι αυτή την στιγμή την επιστροφή σχεδόν 5000 προσώπων στις χώρες καταγωγής τους, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ν. Νουρής, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα επόμενα χρόνια.
«Στην Τσεχία έχουμε πάνω από 400.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ποσοστό 3,8 % του πληθυσμού μας – είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Επίσης, οι αριθμοί από την παράνομη μετανάστευση, διά μέσου της Τσεχίας, είναι τώρα υψηλότεροι από ποτέ. Συνεπώς, μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάστασή σας πολύ καλά. Και εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη», ανέφερε ο Vít Rakušan.
Το επίσημο δείπνο, που ακολούθησε της συμφωνίας το βράδυ της Παρασκευής 7/10, τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Βουλής Α. Δημητρίου.
Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των υπουργών, ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης