Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Οι ακροβασίες του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ΝΔ συνεχίζει με την ίδια αναποτελεσματική και άδικη οικονομική συνταγή

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Οι ακροβασίες του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ΝΔ συνεχίζει με την ίδια αναποτελεσματική και άδικη οικονομική συνταγή
Η κυβέρνηση υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του αλλά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, τονίζει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού
Σχετικά Άρθρα

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών, τονίζει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σε  ανακοίνωσή του για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογιαμού 2023.
Και όλα αυτά μέσα από μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος.
Η Κυβέρνηση όπως έκανε και στο παρελθόν υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ υποτιμά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι οι δημόσιες δαπάνες θα υποχωρήσουν ραγδαία κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ.
Η συνέχιση της άδικης φορολογικής πολιτικής αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο όπου προβλέπεται συγκεκριμένα, ότι το 2023 οι καταναλωτές θα ξαναπληρώσουν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρων κατανάλωσης σε σχέση με το 2021 που πλήρωσαν το 2022, επιβαρυμένα όμως με ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών παραμένει ακόμη εξαγγελία.
Επιπλέον, το περιβόητο φιλο-επενδυτικό και φιλο-αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να έχει μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργεί εμπορικά ελλείμματα μαμούθ που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είτε αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είτε απασχολείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης τη στιγμή που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2015.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς από μια Κυβέρνηση που συνεχίζει να κατανέμει τους πόρους στη βάση του σχεδίου που κατασκεύασε με τους προνομιακούς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου και τη στιγμή που οι συμπολίτες μας βλέπουν γύρω τους τις δημόσιες υποδομές στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές να φθίνουν σε ποιότητα και να δοκιμάζονται επιχειρησιακά.
Το τραπεζικό σύστημα για να παίξει στοιχειωδώς τον χρηματοδοτικό ρόλο του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβάλλουσα ρευστότητα της ΕΚΤ και στους δανεικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που φυσικά όλοι μαζί δανειζόμαστε αλλά λίγοι και εκλεκτοί λαμβάνουν για να επενδύσουν.
Τέλος, για την αξιολόγηση της ακρίβειας και της σοβαρότητας των προβλέψεων του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023 δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις τεράστιες αποκλίσεις του περσινού προσχεδίου του κ. Σταϊκούρα από τον τελικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά και από την έως σήμερα εκτέλεση του.
Ωστόσο οι βαθιά ταξικές επιλογές δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις αλχημείες του οικονομικού επιτελείου. Και η Νέα Δημοκρατία θα τιμωρηθεί αυστηρά από τους πολίτες για αυτές.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική και θα εξειδικεύσουμε το σχέδιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής στη ΔΕΘ, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο