Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στους Sunday Times - Το κλίμα έχει αλλάξει: Θα ζητήσω από την Truss την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης στους Sunday Times - Το κλίμα έχει αλλάξει: Θα ζητήσω από την Truss την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Το κλίμα έχει αλλάξει... είναι ευνοϊκό για την επιστροφή των μαρμάρων - Κατηγόρησε την Τουρκία για διασπορά «fake news» - Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σχολίασε για το ελληνικό οικονομικό «θαύμα»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους την Αθήνα, από το Βρετανικό Μουσείο και θα θέσει το θέμα στην νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο φέτος, σύμφωνα με τους Sunday Times, που φιλοξενούν δηλώσεις του.

Το κλίμα έχει αλλάξει

«Σε μια εποχή που η Liz Truss προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της Βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Matthew Campbell την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε αυτό το αίτημα πιστεύει πως θα έχει σύμμαχο και τον βασιλιά Κάρολο, με τον οποίο είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση».
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υποστηρίζει την επανένωση των Γλυπτών, παρότι η ιδιότητά του του επιβάλλει να παραμείνει ουδέτερος, μια πεποίθηση που εξάγεται από τις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.
Σε ότι αφορά την συνάντησή του τον προκάτοχο της Liz Truss ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή της Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Boris αλλάζει απόψεις».

Η Τουρκία

Στη συνεντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα επικαιρότητας.
Για την Τουρκία και την στάση Erdogan ο πρωθυποιυργός είπε πως, ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα - θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Κατήγγειλε δε, τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα.

Οι παρακολουθήσεις

όπως στο θέμα των υποκλοπών, για το οποίο ανέφερε πως, «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση.
Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι' αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», λέει στο βρετανικό μέσο.
Προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».
«Ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα»

Η οικονομική μεταμόρφωση της Ελλάδας

Σχολιάζοντας την - κατά τη βρετανική εφημερίδα - οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει.
«Aν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», προσθέτει χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.
01_32.JPG
02_21.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης