Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της

Μηταράκης: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της

Oι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας είναι σε ιστορικό χαμηλό, με τις περσινές να είναι οι λιγότερες της δεκαετίας και οι φετινές να είναι οι δεύτερες καλύτερες, σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη

Το Μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν θα τελειώσει, θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, όπως συνέβαινε δεκαετίες τώρα, ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης, ο οποίος και ξεκαθάρισε πως «το 2023 θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Χίο».
Ο κ. Μηταράκης είχε μία ανοιχτή συζήτηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων της Χίου, η οποία οργανώθηκε σε τρεις θεματικές και τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, αλλά και αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «το 2023 θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Χίο», ενώ έθεσε ως προβληματισμό το ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο η χώρα θα πρέπει να έχει για σχεδόν δύο μήνες υπηρεσιακή κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία με το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Για Τουρκία

Ο Υπουργός σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις απειλές και τις προκλήσεις της Άγκυρας, σημείωσε πως η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης την οποία έχει κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία, αλλά και επισημαίνοντας πως ο ίδιος εύχεται αυτά τα όπλα να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της.

Για μεταναστευτικό

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αποτέλεσε μία υβριδική απειλή.
«Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, μία από τις 26 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές», υπενθύμισε.
Τόνισε δε, πως οι αφίξεις στη χώρα μας είναι σε ιστορικό χαμηλό, με τις περσινές να είναι οι λιγότερες της δεκαετίας και οι φετινές να είναι οι δεύτερες καλύτερες.
Παράλληλα, τόνισε ότι βασική θέση, την οποία θα θέσει και ως ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

Για Χίο

Κάνοντας αναφορά στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο, επεσήμανε πως οι ροές είναι πλέον στις κάτω από 1.000 κατ’ έτος όταν επί ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου στις 5.000, κάτι που υποδεικνύει μία μείωση έως και 90%.
Υπογράμμισε ότι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου από την επανασύστασή του ήταν η μείωση των ροών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.
«Και οι δύο επετεύχθησαν. Στη ΒΙΑΛ για παράδειγμα δεν υπάρχουν περιστατικά που να απασχολούν καθημερινά την τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.
Κληθείς να απαντήσει αν η ΒΙΑΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χώρος και συνολική αναβάθμιση.
Για την κατασκευή κλειστής δομής στη θέση Θόλος και την νομική αντιπαράθεση του υπουργείου με τον Δήμο, ανέφερε ότι «κατ’ αρχήν να πω ότι στόχος μας είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και να μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού. Τέθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας, στα ασφαλιστικά μέτρα έκρινε το Πρωτοδικείο ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στο κομμάτι που βρίσκεται στον δρόμο και το κατά πόσο αυτό ανήκει στον Δήμο ή στο Δημόσιο και επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή που έχει καθοριστεί να είναι η δομή. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θέλουμε να το λύσουμε το θέμα νομικά».
«Έχω το μοντέλο των τεσσάρων δομών στα άλλα νησιά και ό,τι έχουμε πει, έχουμε δικαιωθεί στην πράξη. Η ουσία είναι ότι έχει πει η Κυβέρνηση έχει δικαιωθεί», ξεκαθάρισε.

Η Χίος απολαμβάνει μόνιμα μειωμένο ΦΠΑ

Για τα δημόσια έργα στη Χίο, υπενθύμισε ότι το αεροδρόμιο και το κτήριό του, το Κόρης Φράγμα Γεφύρι, το Τελωνείο, είναι όλα σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2023.
Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, τόνισε την πρόσφατη απόφαση για μείωση κατά 30% της φορολογίας εισοδήματος για τους Μαστιχοπαραγωγούς εξισώνοντας τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς με την συμβολαιακή γεωργία. Υπενθυμίζεται ότι για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει η έκπτωση φόρου 50% για τα ίδια εισοδήματα.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η Χίος απολαμβάνει πλέον μόνιμα μειωμένο ΦΠΑ, κάτι που δεν υπάρχει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ στην συνέχεια έθεσε το όραμα για τις βάσεις της τοπικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε, οι βάσεις της τοπικής οικονομίας πρέπει να είναι τέσσερις:

  • Ναυτιλία: Να αποτελέσει το νησί ναυτικό κέντρο και να έρθουν στο νησί γραφεία διαχείρισης πληρωμάτων.
  • Μαστίχα: Να δίνονται φορολογικά κίνητρα στους μαστιχοπαραγωγούς κάτι που θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία και θα προσθέσει προστιθέμενη αξία στο νησί.
  • Τουρισμός: Να έρθει η Χίος στον χάρτη και να επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχείων που θα είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.
  • Ψηφιακοί νομάδες: Να αποτελέσει η Χίος προορισμό για ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν από το νησί για μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα μία μεγάλη εταιρεία θα ανοίξει γραφεία στο νησί, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.


Η Υγεία στη Χίο έχει ενισχυθεί

Μιλώντας για την Υγεία στην Χίο ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν, θέτοντας ως παράδειγμα τα ασθενοφόρα, τα οποία υπάρχουν στις δομές υγείας στο νησί και το ζήτημα επικεντρώνεται στον αριθμό των διασωστών.
Όπως ανέφερε, η Υγεία στη Χίο έχει ενισχυθεί κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, οι απαραίτητες θέσεις έχουν προκηρυχθεί, ενώ γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου το θέμα να λυθεί μακροπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για τη Σχολή Διασωστών.
«Έχουμε κόσμο, αλλά χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις και θα γίνουν. Το προσωπικό που αποσπάστηκε στη Μυτιλήνη είναι το ίδιο που αποσπάστηκε στη Χίο. Έχουν προκηρυχθεί θέσεις. Το θέμα είναι να βρεθούν άτομα με την εξειδίκευση του διασώστη», είπε.
Κατά τον ίδιο, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι αυτό των κρεβατιών ΜΑΦ, οι οποίες θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ΜΕΘ, κλίνες οι οποίες δημιουργήθηκαν επί ΝΔ.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό - και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο», είπε, εξηγώντας πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά τη χώρα, όχι μόνο τη Χίο.

Περί εκλογών

Τέλος ο κύκλος των θεματικών της συζήτησης έκλεισε με θέματα που άπτονται της ευρύτερης πολιτικής και συγκεκριμένα των επερχόμενων εκλογών οι οποίες θα γίνουν το 2023.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας για τους τοπικούς συσχετισμούς ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν δίπολα και πολύπολα στη ΝΔ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΝΔ είναι μία και είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Στόχος δικός μου είναι να υπάρχει ένα πολύ δυνατό και ελκυστικό για τους ψηφοφόρους ψηφοδέλτιο το οποίο θα φέρει αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του 2019, αλλά και προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων όπου η ΝΔ είχε το καλύτερο ποσοστό πανελλαδικά», είπε ο κ. Μηταράκης.
Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει πολιτική βούληση από όλα τα κόμματα προκειμένου το εκλογικό σύστημα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης να εφαρμοστεί από την πρώτη Κυριακή, ώστε να μην βρεθεί η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Στις δεύτερες εκλογές όμως η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Προδιαγράφουν αυτοδυναμία ΝΔ στο 2023. Το ζήτημα είναι η δεύτερη τετραετία να μετουσιωθεί στην πράξη», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο