Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης στη DW: Οι Γερμανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα

Γεωργιάδης στη DW: Οι Γερμανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα
H Eλλάδα έχει αλλάξει και το έχουν καταλάβει οι Γερμανοί επενδυτές τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως οι Γερμανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα καθώς έχουν καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και στο Οικονομικό Συνέδριο της εφημερίδας FAZ, με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner και άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, ο κ.Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του «από τις διαδοχικές επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας αλλά και με πολλές επιχειρήσεις για πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα.
Θα έχουμε συνέχεια σειρά αποστολών από τη Γερμανία στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες».
πως διευκρίνισε ο χρονικός ορίζοντας των πολυαναμενόμενων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γύρω στους 18 μήνες, ενώ έμφαση δίνεται κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις και όχι τόσο στη βαριά γερμανική βιομηχανία.
Πάντως, όπως παρατηρεί ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επιχειρηματική τάση, ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα, διότι η Γερμανία, στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιδιώκει να φτιάξει δομές παραγωγής πράσινης ενέργειας εντός της ΕΕ.

Έχουμε γυρίσει σελίδα

Επιπλέον, ο κ.Γεωργιάδης λέει ότι η Ελλάδα βγαίνει πλέον κερδισμένη και σε ένα άλλο επίπεδο.
«Όλοι στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «Γερμανοί επιχειρηματίες δείχνουν να μετάνιωσαν, επειδή δεν είχαν επενδύσει στην Ελλάδα νωρίτερα».
Πολύ διδακτική όμως ήταν επίσκεψή στο Βερολίνο, κατά τα λεγόμενα του υπουργού, διότι είδε από κοντά «ότι τα τραύματα του παρελθόντος στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν επουλωθεί».
«Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει, κάτι που βλέπουν και οι Γερμανοί επενδυτές.
Άλλη ήταν η εικόνα των ξένων επενδύσεων και κυρίως επί εποχής της δημοσιονομικής κρίσης κι εντελώς διαφορετική σήμερα.
Τώρα οι Γερμανοί επενδυτές, αφήνοντας πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης και τα επίπονα μνημόνια στην Ελλάδα, στρέφονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα προχωρά τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς.
Άλλωστε φιλόδοξος στόχος της είναι μέχρι το 2030 το 70% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι να γίνει εξαγωγέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», εκτιμά ο Άδωνις Γεωργιάδης, «με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την οικονομία και βέβαια τον τουρισμό» είπε ο υπουργός

Αν η Γερμανία διολισθήσει σε ύφεση...

Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η εικόνα της Γερμανίας είναι μιας χώρας πιεσμένης, η οποία αναζητά με κάθε τρόπο ενέργεια από παντού. Αυτή την εικόνα αποκόμισε και ο Έλληνας υπουργός από τις επαφές του στο Βερολίνο.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, τουλάχιστον ενεργειακά, είναι επαρκώς εξοπλισμένη.
Όπως λέει, η χώρα είχε άλλωστε πολύ μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τι θα γίνει όμως εάν η Γερμανία διολισθήσει σε μια πρωτοφανή ύφεση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τη νέα χρονιά, όπως προβλέπουν Γερμανοί οικονομολόγοι;
Θα παραμείνει η Ελλάδα αλώβητη ή θα επηρεαστεί από ενδεχόμενες συνέπειες ντόμινο;
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη το σενάριο ύφεσης στη Γερμανία είναι προφανώς αυτό που όλοι απεύχονται, διότι «θα είχε ευρύτερες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και βέβαια και στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης».
Όπως λέει, σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας μιας πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένος με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Εάν συμβεί άμεσα, τότε και η ανάκαμψη θα πρέπει να υπολογίζεται εντός διετίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν ο πόλεμος αυτός κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο