Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν - Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν - Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας
«Η ΝΔ στη δεύτερη κάλπη θα πάρει αυτοδυναμία. Δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό τοπίο, έτσι όπως αποτυπώνεται σήμερα, που να δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα χρειαστεί και κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Ο κ. Erdogan έχει επιλέξει να θέσει την Τουρκία εκτός του πολιτικού και νομικού κεκτημένου που έχουμε ζήσει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει επιλέξει η Τουρκία να είναι παράγων αστάθειας. Παράγων όχι της λύσης, αλλά του προβλήματος στη διεθνή συγκυρία που ζούμε», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επαρκέστατη πολιτική ισχύ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις διπλωματικές της επιτυχίες, από την αποδοχή των θέσεων της, από την αποδόμηση των ανυπόστατων ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα fora.
«Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και την ικανότητα μέσα από μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά, χωρίς ούτε να τρομοκρατούμαστε, ούτε να πανικοβαλλόμαστε. Δεν μπορούμε να προσπερνάμε αδιάφορα την κλιμάκωση του παροξυσμού και των ρητορικών προκλήσεων. Από την άλλη, υπάρχουν και δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα λόγια μέχρι τις πράξεις. Το Καλοκαίρι κύλησε πολύ πιο ήρεμα από αυτό που φοβόμασταν όλοι. Δεύτερον, δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς ότι όπου εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ο κ. Erdoğan, τα μηνύματα που παίρνει είναι ότι κανείς δεν θέλει μια δεύτερη εστία έντασης μετά από τον πόλεμο που έχουμε στην Ουκρανία από τη Ρωσία και ότι ο αναθεωρητισμός και οι μέθοδοι αυτοί ασέβειας απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτοί από κανέναν στον κόσμο. Προφανώς αυτή η
παρατεταμένη προκλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, οι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι ισχυρισμοί, οι πρωτοφανείς απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει. Οφείλει να απαντά σωστά στον τόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει. Η χώρα έχει το βάθος, την ικανότητα, τους συμμάχους και το Δίκαιο με το μέρος της, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση».
Αφού σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και η ισχυροποίηση της χώρας διεθνώς είναι μια συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης και πως η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν ενώ η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογράμμισε πως «δεν είναι προσωπικές οι διαφορές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Erdoğan. Ο Πρωθυπουργός πάντα πολιτεύεται σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, που, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική έχουν μια ισχυρή βάση, το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας, την Ιστορία και την αυτονόητη ανάγκη ότι από την γεωγραφία είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί, να ζούμε απέναντι».

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας

Για δυσκολίες πρωτόγνωρες και επάλληλες κρίσεις, που στη χώρα μας έρχονται να διαδεχθούν την περίοδο των μνημονίων, με ό,τι αυτό σήμανε για την κοινωνία, για τις υποδομές, για τις δομές του Κράτους, για τις αντοχές των πολιτών, μίλησε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πρωτοβουλίες που πήρε έγκαιρα ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να έχουν εισαγόμενες κρίσεις που προκαλούν την ακρίβεια στην ενέργεια και στα αγαθά, όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών».
«Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κάθε δυνατότητα που δημιουργείται στην οικονομία, την κάνουμε μέρισμα κοινωνικό για τον κόσμο. Το επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία. Πάντοτε, όμως, τηρώντας τα όρια και τις αντοχές στα δημοσιονομικά. Κάθε δυνατότητα καινούργια που δημιουργείται, εφόσον αυτή είναι εντός των ορίων της οικονομίας, θα αξιοποιείται για να στηρίζουμε τον κόσμο. Αυτό έγινε το προηγούμενο διάστημα, αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Και η Κυβέρνηση αυτό δεν το έκρυψε, ούτε πήγαμε να το εξωραΐσουμε», πρόσθεσε.
«Η οικονομική μας πολιτική, η ανάπτυξη, τα επιτεύγματα της πολιτικής και της οικονομίας μας επιτρέπουν να δίνουμε στην οικονομία στήριξη, να βοηθάμε τους πολίτες, όχι για να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας, αλλά για να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο αποτύπωμα», σημείωσε.

Για τις εκλογές και Βελόπουλο

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προσέγγισης με τον κ.Βελόπουλο, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «δεν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος».
Όπως ανέφερε, «για να συγκυβερνήσεις με κάποιον, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής - σε επίπεδο αρχών, αξιών, προσανατολισμού- ο οποίος με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει σε μείζονα θέματα τοποθέτησης του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας. Είπα χαρακτηριστικά, εμείς κοιτάμε καθαρά προς τη Δύση, ο κ. Βελόπουλος κοιτάει προς την Ανατολή. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προσέγγισης με τον κ.Βελόπουλο, δεν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος και για τα ζητήματα αυτά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα πιο αξιακά. Δείτε τη στάση των δύο κομμάτων την περίοδο της πανδημίας, μια σειρά από άλλα ζητήματα».
«Η ΝΔ στη δεύτερη κάλπη θα πάρει αυτοδυναμία. Δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό τοπίο, έτσι όπως αποτυπώνεται σήμερα, που να δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα χρειαστεί και κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε πως «δεν κυβερνούμε με βάση τις δημοσκοπήσεις, ούτε παίρνουμε τις αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο με βάση τις δημοσκοπήσεις. Διότι εάν ίσχυε αυτό, θα μπορούσε να είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλογές, σε πάρα πολλές στιγμές αυτής της τριετίας, για να απενεργοποιήσει και την απλή αναλογική, η οποία με την παρούσα παγκόσμια συγκυρία αλλά και τη συγκυρία την πολιτική στη χώρα, είναι μια «βόμβα». Ένας τρόπος υπάρχει να απενεργοποιηθεί. Ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της συγκυρίας, να δείξει με την ψήφο του την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η χώρα, την ισχυρή του βούληση, για να έρθει η δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, να εδραιώσει και να διευρύνει την ισχύ της βούλησης και της ψήφου που αποτυπώνει στην πρώτη κάλπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος».

Για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη

«Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, άρα δεν συμμετέχει στη Βουλή. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης θέλει κάποια θεσμική ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό ή θεωρήσει ότι χρειάζεται κάτι να του πει ο Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το αναγνωρίζουν όλοι», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Σημείωσε πως «υπάρχει μια συγκεκριμένη επιλογή του κ. Ανδρουλάκη, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να στρίψει πολύ προς τα αριστερά. Θεωρώντας ότι εκεί είναι το προνομιακό του πεδίο, ή θεωρώντας ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να έχει μια καλύτερη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Στη ρητορική, στη φρασεολογία, στην απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, στην υιοθέτηση επιχειρημάτων τακτικής ρητορικής του κ. Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα».
Υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή στην ιστορία της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, αναγνωρίσαμε το πρόβλημα, πήραμε το πολιτικό κόστος αυτής της ιστορίας και δεσμευτήκαμε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου η κατάσταση αυτή να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα, για το πώς δεν θα ξαναφτάσουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις. Μαθαίνουμε διάφορα χρήσιμα πράγματα μέσα από αυτή την Εξεταστική. Μαθαίνουμε ότι υπήρχαν παρακολουθήσεις πολιτικών στελεχών και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνουμε, σύμφωνα με αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία με τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, με την πλήρη γνώση της Εισαγγελέως, ότι αυτό που έδινε την άδεια να γίνει, ήταν απολύτως νόμιμη, με βάση τα τεκμήρια που είχε στα χέρια της
και όλα τα υπόλοιπα. Ένα από τα άσχημα στοιχεία όλης αυτής της διαδικασίας, που θα κρατήσει όσο πρέπει να κρατήσει και εμείς είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά, είναι ότι η τυφλή εργαλειοποίηση από την Αντιπολίτευση - και από τον κ. Ανδρουλάκη και από τον κ. Τσίπρα - αυτής της υπηρεσιακής αστοχίας, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για σημαντικά».
Εξήγησε ότι «τα σημαντικά είναι τι φίλτρα παραπάνω πρέπει να μπουν, έτσι ώστε να τηρείται η ισορροπία από την μια προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και από την άλλη οι Μυστικές Υπηρεσίες να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, που είναι από τον ρόλο τους. Δεύτερον να συζητήσουμε σοβαρά ουσιαστικά πράγματα . Δηλαδή, πρέπει να εξαιρούνται de facto τα πολιτικά πρόσωπα από την ικανότητα των Μυστικών Υπηρεσιών να τα παρακολουθούν, όταν υπάρχουν λόγοι απολύτως τεκμηριωμένοι με αναγκαία φίλτρα και δικαιολογημένοι να το κάνουν; Αυτά είναι τα ουσιαστικά και τα
μεγάλα ζητήματα , τα οποία δεν απασχολούν μόνο τη χώρα μας. Απασχολούν και άλλες χώρες και η τυφλή εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού, τα σενάρια συνομωσίας, οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που διάφοροι επικαλούνται, προκειμένου να δώσουν άλλες διαστάσεις στην υπόθεση αυτή, από αυτές που πραγματικά έχει, για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, δεν βοηθά στο ουσιαστικό της όλης υπόθεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο