Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικές εκτιμήσεις για εκλογές Μάρτιο 2023 – Σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για ακρίβεια, ψίθυροι για αλλαγές σε υφυπουργούς

Κυβερνητικές εκτιμήσεις για εκλογές Μάρτιο 2023 – Σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για ακρίβεια, ψίθυροι για αλλαγές σε υφυπουργούς
H κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα στα δύο βασικά μέτωπα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα

Στο χθεσινό 27/9/2022 υπουργικό συμβούλιο η αίσθηση των περισσότερων υπουργών είναι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα στα δύο βασικά μέτωπα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
Για το θέμα της ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ερχόμενος από το ταξίδι του από την Γερμανία, θα αρχίσει συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σουπερμάρκετ ώστε να υπάρξει συγκράτηση των τιμών των προϊόντων και να τηρηθούν στο ακέραιο το πλαφόν για το περιθώριο κέρδους που υπάρχει σε συγκεκριμένα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης.

To Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και η εκτίμηση για αύξηση των τιμών στο αέριο

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και ότι έχει βρει ανταπόκριση από την κοινωνία ενώ τονίστηκε από τους παριστάμενους υπουργούς και τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να καλυφθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για όλο το χειμώνα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας εξήγησε τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογείται το φυσικό αέριο και ανέφερε ότι την Παρασκευή που έρχεται θα έχουμε νεότερα από τον Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Αργότερα έγινε γνωστό ότι μετά τη δολιοφθορά στο Nord Stream ενδεχομένως να έχουμε κλιμάκωση των τιμών.

Δόθηκαν φάκελοι με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Όπως τόνιζε στο ΒΝ κορυφαίος υπουργός, δόθηκε η στοχοθεσία των χαρτοφυλακίων για το 2023 η οποία θα έχει νοητή ημερομηνία λήξης ένα 6μηνο και σε αυτήν ουσιαστικά θα περιλαμβάνονται όλες οι τελικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του κάθε υπουργείου. Δόθηκε η εντύπωση ότι μετά από αυτό το 6μηνο θα αρχίσει η εκλογική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να κινηθεί για εκλογές ακόμα και μέσα στον Μάρτιο.
Εκτίμηση ότι η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει Μάρτιο
Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας δίνει από το προηγούμενο χρόνο τις ακριβείς ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων και αυτό έχει τη σημασία του.
Πάντως, στελέχη του στενού πυρήνα λένε ότι εάν διατηρηθούν αυτές οι διαφορές μέχρι τον Μάρτιο τότε ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να φέρει τις εκλογές νωρίς τον Μάρτιο και όχι αρχές καλοκαιριού που υποστηρίζουν κάποιοι. Υπάρχει, όμως, και άλλος ένας λόγος που πριμοδοτείται αυτό το σενάριο.
Εάν ξεκινήσουν οι εκλογές τον Ιούνιο τότε σε σενάριο να έχουμε 3η εκλογική αναμέτρηση τότε θα πάμε μέσα στον Αύγουστο;
Ενώ αν ξεκινήσει Μάρτιο θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρόνο μη απαγορευτικό για τους πολίτες.

Η δημοσκοπική διαφορά και οι συζητήσεις για το δύσκολο χειμώνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται μία αισιοδοξία ότι βάσει δημοσκοπήσεων η αυτοδυναμία είναι αρκετά κοντά ενώ και ο Πρωθυπουργός ενώπιον του Μanfred Weber στο Ηράκλειο σχολίασε για πρώτη φορά την δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας τις 8 με 10 μονάδες διαφορά των δύο κομμάτων.
Βεβαίως αυτή τη δημοσκοπική διαφορά κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο την θεωρούν συζητήσιμη, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα με έντονα τα μέτωπα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους. Εκτός αν η αναφορά του Πρωθυπουργού έγινε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους προς τα στελέχη.

Αιτήματα για αλλαγές υφυπουργών

Την ίδια ώρα, τα παράπονα των βουλευτών που δέχεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος για το μεγάλο αριθμό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών έχει δώσει πάτημα σε πολλούς να εισηγηθούν ένα μίνι ανασχηματισμό σε θέσεις υφυπουργών προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις. Σενάριο που δεν το συμμερίζονται στα ανώτατα κλιμάκια ωστόσο είναι φανερή η δυσαρέσκεια σε όλες τις συναντήσεις.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης