Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ειδικό Δικαστήριο: Αποκλείσθηκε η Τσατάνη ως πολιτική αγωγή - Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη περί τηλεοπτικής κάλυψης

Ειδικό Δικαστήριο: Αποκλείσθηκε η Τσατάνη ως πολιτική αγωγή -  Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη περί τηλεοπτικής κάλυψης
Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατέθεσαν αίτημα για συνεχή τηλεοπτική κάλυψη
Σχετικά Άρθρα
Το Ειδικό Δικαστήριο περί Ευθύνης Υπουργών για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, κατά τη τρίτη συνεδρίασή του, απέρριψε το αίτημα της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή (παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος).
Συνεπώς η κα Τσατάνη δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έχει παραγραφεί το δικονομικό δικαίωμα της κας Τσατάνη.
Και αυτό γιατί η ίδια είχε καταθέσει δήλωση πολιτικής αγωγής 16.2.2022 και η παλαιότερη (2018) δήλωση που είχε υποβάλλει, δεν αφορούσε την υπόθεση που τώρα δικάζεται, άλλα άλλη υπόθεση, αυτής της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της.
Οι συνήγοροι της κας Τσατάνη αντέκρουσαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, ενώ αντίθετα οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου χαρακτήρισαν θεμελιωμένη την εισαγγελική πρόταση και συντάχθηκαν με αυτή.

Αίτημα των συνηγόρων Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη για τηλεοπτική κάλυψη

Παράλληλα, αίτημα να καλυφθεί τηλεοπτικά το ειδικό δικαστήριο κατέθεσαν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη μέσω των συνηγόρων τους.
Υποστήριξαν ότι η απευθείας μετάδοση της δίκης προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3090/2002), μετά από σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον δεν παραβιάζονται τα χρηστά ήθη, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται.
Επιπλέον, οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων κάνοντας λόγο για ζήτημα «ανώτατου επιπέδου δημοσιότητας» επιχειρηματολόγησαν επικαλούμενοι το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να στοιχειοθετήσουν το αίτημά τους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για υπόθεση με ουσιώδες δημόσιο ενδιαφέρον.
Επίσης, υποστήριξαν ότι η σπουδαιότητα της δίκης έχει έντονο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρώην εισαγγελικός λειτουργός και είχε πολιτική ιδιότητα, πλέον των άλλων θέσεων που υπηρέτησε, ενώ η κα Τουλουπάκη είναι εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργός.
«Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό! Όταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.
Η Ελ. Τουλουπάκη από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν φοβάται τη δημοσιότητα και το τεκμήριο αθωότητας καθώς έχεις «κρυστάλλινες θέσεις».

Απορρίφθηκε η πρόταση για συνεχή τηλεοπτική κάλυψη

Μετά από σύντομη διακοπή ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε  κατά πλειοψηφία (8 έναντι 5) το αίτημα για συνεχή τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. 

Ειδικότερα, από τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου μειοψήφησαν τα πέντε που είναι: Βασιλική Ηλιοπούλου (πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου), Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου και Βασίλειος Αραβαντινός.
Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υφίσταται σημαντικό ουσιώδες δημόσιο συμφέρον για να καλυφθεί η δίκη.
Προηγούμενα, η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή είχε δηλώσει ότι συναινεί στο να καλυφθεί πλήρως η δίκη, καθώς συμβάλλουν και λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Η κυρία Σμυρλή, επισήμανε ότι δεν βρίσκει λόγους για να μην συναινέσει για την τηλεοπτική κάλυψη, καθώς η επίμαχη υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα τον πολιτικό και δικαστικό κόσμο.
Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο