Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καλαφάτης: Η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια σημαντική αναγκαιότητα

Καλαφάτης: Η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια σημαντική αναγκαιότητα
"Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα αλλάζει επίπεδο", σύμφωνα με τον Στ. Καλαφάτη

«Η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μια σημαντική αναγκαιότητα με πολλά κοινά πεδία δράσης και κοινούς στόχους σε πολλούς τομείς όπως είναι η Εκπαίδευση, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας κ.α.»», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης κατά τον χαιρετισμό του, στην επιστημονική εσπερίδα με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία Πολιτών-Εθελοντισμός, Νεολαία και Κοινωνικές Συνέργειες», ανέφερε ότι «τα μεγαλύτερα κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Ελλάδα θεσπίστηκαν με νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, που έφερε η Κυβέρνησή μας το 2021. Είναι ο νόμος για την «Προστασία του εθελοντισμού και την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών».
Αφού σημείωσε ότι «η χώρα μας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά εθελοντισμού γεγονός που σχετίζεται μάλλον με το θολό τοπίο που επικρατούσε μέχρι πριν λίγο καιρό γύρω από τις δράσεις κάποιων ΜΚΟ και  η στατιστική παρουσιάζεται ενθαρρυντική για τις μελλοντικές τάσεις, καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ που αναμένουν αύξηση των ποσοστών εθελοντισμού», ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα, αποκτά ένα συγκροτημένο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση που ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους με την κοινωνία πολιτών και τον εθελοντισμό και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο που επικρατούσε», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.
Πρόσθεσε πως «με απώτερο σκοπό τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ο νόμος αυτός θεσπίζει μια σειρά από κανόνες και υποχρεώσεις. Λειτουργεί και ως ρυθμιστικός συνδετήριος κρίκος όλων των εμπλεκομένων, εθελοντών- οργανώσεων-κοινωνίας- φορέων-δομών και υπηρεσιών. Οι ρυθμίσεις του, αφορούν όλα τα σωματεία και τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες».
Ανέφερε ακόμη ότι «για πρώτη φορά επίσης συστήνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών Διεύθυνση Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωφελών Οργανώσεων με αντικείμενο τη διαχείριση του αντίστοιχου μητρώου αλλά και του εθελοντισμού».
«Είναι πλέον φανερό ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Γίνεται ταυτόχρονα πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό ανάλογο με εκείνα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης